duminică, 15 iulie 2007

Ospăţ la stînă - miel la proţap

Ospăţ la stînă - miel la proţap


Pensiunile turistice din zona montană a Bucovinei se întrec să ofere oaspeţilor şi altceva decît un pat şi o listă de bucate. O plimbare în locuri aparte, ceva ce lasă amintiri plăcute şi gîdilă mai multe simţuri simultan.

Ospăţ la stînă - miel la proţap

O vizită la vreo stînă, oricît ar fi de departe prin munţi, este o astfel de experienţă specială şi mai e şi accesibilă pentru oricine, pentru că încă nu costă mai nimic. Regula de bun simţ este doar să nu mergi cu mîna goală acolo, să duci mici cantităţi de "tărie" şi de ţigări pentru ciobani, o sticlă de ulei şi alte cele bune de o salată sau orice crezi că le poate fi de folos oamenilor care nu coboară din munţi cu lunile. În schimb, adesea chiar gratis, ciobanul simplu îşi omeneşte musafirul cu lapte abia muls, cu mămăliguţă caldă şi cu o bucată de urdă dulce. Pentru musafirul de seamă, oficiul de gazdă îl face însă baciul în persoană, iar meniul de la stînă înclude miel sau berbecuţ la proţap.

Ciobanii spun că nu e nimic deosebit în a frige mielul şi că doar "trebuie să fie jar mult şi tare, să ştii cînd să pui mielul curăţat şi crestat şi mai ales să ştii cît de sus îl pui şi cînd să îl întorci. Nu e nici un condiment, nici un secret, e doar carne friptă pe jar, aşa cum pune şi cel de la oraş pe grătar". Şi totuşi gustul este cu totul special, poate pentru că aerul proaspăt din vîrf de munte face o poftă de mîncare neobişnuită iar foamea, se ştie, e cel mai priceput bucătar...

Tocmai pentru că se bucură de aşa mare succes preparatul, moda mielului "la rotisor rural" a coborît de pe munte şi la mesele cîmpeneşti sau la chefurile oficialilor. I s-au mai aplicat şi modificări sofisticate reţetei, aşa că uneori berbecuţul e ţinut o zi în lapte, ca să nu aibă carnea gust prea tare pentru doamnele care refuză din principiu o carne aşa de banală. Alteori, de dragul domnilor oaspeţi se stropeşte carnea cu vin, ca să se frăgezească mai repede şi să aducă la gust vreun pic cu carnea de vînat.

Noutăţile sînt, desigur, gustoase, dar parcă tot mai "adevărat" pentru orice gurmand este preparatul original. Cu cîteva condiţii, însă: să fie mîncat fierbinte, musai pe vîrf de munte, la aer curat şi chiar "ofensat" cu mujdei gros chiar înainte de a fi gustat.

Iuliana Popescu

0 comentarii: