miercuri, 22 august 2007

Avertisment pentru asistentul care „a tratat” o tânără ce a murit de amigdalită

Preşedinta OAMMR Suceava declară că într-adevăr asistentul şi-a depăşit atribuţiile, însă nu a săvârşit o fapte gravă prescriind tratamentul, şi asta pentru că pacienta avea fobie de spitale şi nu ar fi mers oricum la medic

Asistentul din Siminicea care a prescris tratament unei tinere cu infecţie la amigdale şi care ulterior a decedat a scăpat doar cu un avertisment. Sancţiunea a fost dată de Comisia de Etică, Disciplină şi Deontologie Profesională a Ordinului Asistenţilor şi Moaşelor din Suceava, care a decis că asta este pedeapsa ce i se cuvine asistentului Gheorghe Bulgariu pentru că şi-a depăşit atribuţiile.
Femeia, în vârstă de 35 de ani, a primit tratament şi a fost consultată de asistentul medical din comună, în ciuda faptului că legea nu permite ca asistenţii să pună diagnostice sau să prescrie tratament medicamentos, aceste lucruri fiind de competenţa medicilor.
Ordinului Asistenţilor şi Moaşelor din Suceava a demarat cercetări după ce soţul decedatei a depus plângere la această organizaţie profesională.
Soţul tinerei decedate, Ghiţun Florin, declara la câteva zile după deces că l-a solicitat pe asistentul respectiv să vină la domiciliu din cauză că soţia sa, Virginia, era răcită şi avea dureri în gât. Acesta îl acuza pe asistent de moartea soţiei şi că nu i-a trimis la spital.
Tânăra a ajuns în cele din urmă la Spitalul Judeţean Suceava, după ce tratamentul prescris de asistent nu a dat roade, însă medicii nu au putut să o salveze. În disperare de cauză, medicii suceveni au transferat-o pe Ghiţun Virginia la un spital din Iaşi, unde pacienta a decedat din cauza unei septicemii şi a complicaţiilor pulmonare.
Preşedinta OAMMR Suceava, Elena Cozmanciuc, ne-a declarat ieri că Gheorghe Bulgariu şi-a depăşit atribuţiile, dar că a fost vorba despre circumstanţe deosebite, pacienta respectivă nefiind asigurată la fondul de sănătate, neavând medic de familie şi nedorind să meargă la spital.
Mai mult, aceasta a declarat că soţul femeii şi-a retras plângerea de la OAMMR şi a precizat că soţia sa avea fobie de spitale şi nu voia să meargă oricum la doctor. „Sancţiunea nu înseamnă mare lucru, însă şi circumstanţele au fost speciale. Şi copilul femeii spunea că mamei sale îi era frică de medic şi nu voia să meargă la spital. Chiar dacă asistentul i-ar fi recomandat asta, nu ar fi făcut-o. Noi nu am considerat că este un caz grav şi că ar impune retragerea dreptului de liberă practică. Femeia avea mai multe boli cronice şi prezenta anemie severă şi fibrom uterin sângerând, deci nu a murit din cauza ampicilinei prescrise de asistent”, spune Elena Cozmanciuc.

0 comentarii: