duminică, 12 august 2007

Deputatul PSD Ioan Stan ii sustine pe fermierii nemultumiti

Deputatul PSD Ioan Stan ii sustine pe fermierii nemultumiti

11 August 2007

Deputatul PSD Ioan Stan, membru al Comisiei pentru agricultura, a declarat vineri, la Suceava, ca sustine fermierii nemultumiti de banii pe care ii vor primi de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru inceperea lucrarilor de toamna, respectiv 450 de lei pentru un hectar cultivat si 240 de lei pentru fiecare bovina crescuta, transmite corespondentul ROMPRES.

Sindicatele agricultorilor au cerut 700 de lei pentru fiecare hectar arat si insamantat cu cereale, dar au primit putin peste jumatate, astfel incat ameninta cu proteste de strada.

In opinia lui Ion Stan, suma optima este de 650 de lei pentru hectarul cultivat si sustine, de asemenea, ca si legumicultorii, pomicultorii si viticultorii din 34 de judete afectate de seceta trebuie despagubiti pentru culturile calamitate. "PSD sustine fermierii si, desi nu vrem sa politizam aceasta problema, vom fi alaturi de ei si ii vom sustine, inclusiv, la miscarile de strada pe care le anunta", a spus Ioan Stan.

Federatia fermierilor Agrostar a cerut Guvernului ca ajutoarele promise fermierilor pentru a putea sa reia productia in toamna sa se acorde unitar, insa Executivul nu a aprobat ajutoare pentru legumicultori, pomicultori si viticultori, in conditiile in care aceasta categorie de fermieri este cea mai putin numeroasa. Conform Agrostar, legume pe camp si in sere nu se cultiva decat pe cel mult 100.000 de hectare.

Federatia Agrostar cere acordarea a 500 de lei pentru legumicultorii care produc legume in sere si solarii cu suprafete de peste 1.000 de metri patrati, pentru cei care le cultiva pe camp pe suprafete de peste 5.000 de metri patrati, precum si pentru producatorii si viticultorii care au terenuri mai mari de 5.000 de metri patrati. Daca cererile nu vor fi solutionate pana la 15 august, liderii sindicali avertizeaza Guvernul ca vor scoate oamenii in strada.

0 comentarii: