duminică, 12 august 2007

Edilii orasului Solca pot ramine fara mandate, deoarece au si alte activitati platite

Edilii orasului Solca pot ramine fara mandate, deoarece au si alte activitati platite


Primarul şi viceprimarul oraşului Solca, Valeruţ Ţăranu Hofnăr, respectiv Gheorghe Bahan, riscă să fie suspendaţi din funcţii, pe motiv de încălcare a Legii privind asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, a anunţat prefectul de Suceava, Orest Onofrei.

Cei doi edili, potrivit unui control efectuat de o echipă de control a MIRA, au fost găsiţi că au făcut parte din comisii de licitaţie şi că au fost manageri de proiect, activităţi pentru care au fost remuneraţi.

„Legea 161, privind asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, funcţiile lor sunt incompatibile cu orice altă activitate administrativă publică remunerată, în ţară sau străinătate, cu anumite excepţii, iar sancţiunea prevăzută de lege este încetarea de drept şi înainte de termen a mandatului”, a declarat prefectul Onofrei.

El a precizat că a solicitat referatul secretarului Consiliului local al oraşului Solca referitor la situaţia de incompatibilitate, pe care îl va anexa la cel al Corpului de control al MIRA, pentru a înainta documentaţia la acest minister.

„Decizia care va fi luată de minister noi o vom pune în aplicare şi astfel vom evita interpretări de natură politică sau că suntem în căutarea nodului în papură”, a explicat Onofrei, arătând că „situaţia de la Solca trenează de mai bine de doi ani”.

Totodată, el susţine că o vină în situaţia creată o are şi secretarul Consiliului local Solca, Marian Lungu, fiind funcţionarul care trebuie să asigure „respectarea legalităţii la nivelul administraţiei publice”, drept urmare era obligat să-i atenţioneze pe cei doi de starea de incompatibilitate în care au intrat. Tot în oraşul Solca, consilierul local Gavril Muşină a fost suspendat din funcţie pe motiv că a executat lucrări cu firma proprie la Grupul şcolar „Tomşa Vodă”, determinând un conflict de interese care l-a costat mandatul de ales.

În consecinţă, sesizându-se că astfel de incompatibilităţi „par a fi un caz mai răspândit” printre primarii şi viceprimarii suceveni, prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a solicitat, printr-o circulară, tuturor secretarilor de consilii locale verificarea „în regim de urgenţă”, dacă edilii au încasat „diverse sume de bani” participând la activităţi plătite. Prin acest document, reprezentantul Guvernului în teritoriu dispune secretarilor să procedeze „la aplicarea prevederilor art. 16, art. 18 alin. 4 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali cu modificările şi completările ulterioare, după caz”.

0 comentarii: