luni, 8 octombrie 2007

Câini otrăviţi pe străzile din centrul Sucevei

• În zona Halei Centrale au fost găsiţi ieri doi câini comunitari morţi

• Cea mai probabilă cauză a morţii patrupedelor, potrivit unor martori, este uciderea cu otravă de şobolani

Câini comunitari care zac morţile pe străzile din centrul municipiului pare a fi la Suceava un scenariu care se repetă periodic. O dată la câteva săptămâni, „programul” de ucidere a patrupedelor de pe străzi continuă să se deruleze, iar ieri dimineaţă încă doi câini comunitari au fost găsiţi morţi în centrul oraşului. Deşi se credea că a fost stopat fenomenul „masacrării câinilor”, după nenumărate sesizări în presă, în care se prezentau cazuri cu câini otrăviţi din toate zonele Sucevei, istoria se repetă. Cea mai probabilă cauză a morţii patrupedelor este otrăvirea lor.
Cele două patrupede au fost găsite ieri în zona Halei Centrale din centrul oraşului, iar în momentul în care au fost descoperite de trecători erau deja moarte. Există însă martori care susţin că patrupedele erau bine cu o zi înainte, iar ieri, dis-de –dimineaţă, au fost văzute făcând spume şi sânge la gură. „Li s-a dat să mănânce carne în care au pus otravă pentru şobolani”, susţine unul dintre locuitorii din zona centrală a oraşului, care a mai spus că „masacrarea câinilor se face periodic, şi oameni îmbrăcaţi cu salopete, purtând însemnele Primăriei Suceava se ocupă de uciderea lor”.

• Primăria Suceava, acuzată din nou că ucide câinii comunitari

Eugenia Ieş, reprezentanta Asociaţiei de Protecţie a Câinilor Comunitari Bruno Pet din Suceava susţine de asemenea, că Primăria pune otravă în mâncare şi o dă câinilor. „Eu am ridicat câţiva câini morţi de pe stradă, i-am dus la medicul veterinar şi el mi-a confirmat că au fost otrăviţi”. Tot Eugenia Ieş a spus că mai mulţi locuitori ai municipiului i-au povestit că au văzut oameni ai Primăriei otrăvind patrupedele. Un alt lucru înfiorător pe care l-a menţionat Eugenia Ieş este acela că foarte multe patrupede sunt abandonate de către stăpâni, lăsate pe stradă, sau mai rău, maltratate. „În urmă cu vreo trei săptămâni un câine ciobănesc german a fost găsit legat de calea ferată, iar oamenii din zonă spun că a fost adus acolo de către un locuitor din Şcheia”. Reprezentanţii Primăriei Suceava susţin că nu au nici o implicare în omorârea câinilor din centrul municipiului. Marian Andronache, şeful Direcţiei Domeniului Public din cadrul Primăriei municipiului Suceava a declarat că angajaţii Primăriei nu ucid câinii comunitari. „Noi strângem câinii de pe străzi şi îi ducem în adăpost, în nici un caz nu îi ucidem”. Marian Andronache a mai spus că în adăpostul din Lunca Sucevei sunt la ora actuală aproximativ 800 de câini adunaţi de pe străzile municipiului. „În primul rând, oamenii angajaţi de Primărie să strângă câinii şi să-i ducă la adăpost au fost zilele acestea în zona Universităţii şi în Piaţa Mică, pentru că acolo aveam nişte reclamaţii, deci nu aveau cum să fie în centrul oraşului”, a mai spus şeful Direcţiei Domeniului public al Primăriei, Marian Andronache.

• Protest al reprezentanţilor Bruno-Pet Suceava

În cursul zilei de ieri a fost trimis la redacţia ziarului un protest al reprezentanţilor Bruno-Pet Suceava. Eugenia Ieş, preşedintele Asociaţiei Bruno –Pet, protestează împotriva „uciderii sistematice, în mod barbar, prin otrăvire, ardere cu smoala încinsă şi alte metode nedemne de cei ce îşi zic cetăţeni europeni, a câinilor comunitari din municipiul Suceava” . Potrivit Eugenei Ieş, „asociaţia noastră a sesizat în repetate rânduri Poliţia, aceasta limitându-se să dea un răspuns sec de genul autori necunoscuţi, nu se confirmă. Administraţia domeniului public de pe lângă Primăria Suceava ne asigură că nu ei sunt autorii, deşi cel puţin o dată, angajaţi cu sigla Primăriei pe salopeta au fost filmaţi otrăvind câini”.

0 comentarii: