luni, 8 octombrie 2007

Comisarul Halaicu, urmărit penal

• Şeful Biroului de Investigaţii Criminale al Poliţiei Suceava este cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava pentru purtare abuzivă

• Ioan Halaicu este acuzat că acum câteva luni a lovit cu bastonul un ţigan din Hunedoara care vindea diferite mărunţişuri pe străzile din Suceava

• Fapta s-a petrecut chiar în biroul lui Halaicu şi a fost filmată cu telefonul mobil de unul dintre subordonaţi, care apoi a „distribuit” conducerii IPJ Suceava filmuleţul de aproximativ 30 de secunde

Turnat şefilor chiar de unul dintre subordonaţi. Şeful Biroului de Investigaţii Criminale al Poliţiei Municipiului Suceava, comisarul Ioan Halaicu, este urmărit penal. Conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava a fost informată la sfârşitul săptămânii trecute că procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel au început urmărirea penală împotriva celui care a primit distincţia de cel mai bun poliţist al anului.
Comisarul Halaicu este acuzat că a lovit un ţigan din judeţul Hunedoara care vindea mărunţişuri pe străzile din Suceava. Totul a plecat de la un scandal într-un restaurant din Suceava în care a fost implicată şi persoana respectivă. Adus la sediul Poliţiei, bărbatul a fost introdus în biroul şefului de la Investigaţii Criminale. Pentru a obţine o serie de informaţii, acesta a apelat la vechile metode de tortură, folosite din plin de Miliţia comunistă. În timp ce făcea glume ieftine cu ţiganul, comisarul Ioan Halaicu a pus mâna pe un baston şi l-a croit de mai multe ori în partea dorsală. Nu s-a gândit nici un moment că vreunul dintre subalterni ar putea să-i facă figura. Aşa se face că scena de violenţă din biroul lui Halaicu a fost surprinsă cu telefonul mobil. Sunt aproximativ 30 de secunde, în care se vede şi se aude clar cum bărbatul este lovit şi luat peste picior în cel mai pur stil miliţienesc. Deşi fapta s-a petrecut în urmă cu aproximativ jumătate de an, procurorii au început urmărirea penală abia zilele acestea pentru că au avut nevoie de mai mult timp pentru a identifica şi audia victima. Infracţiunea pentru care se derulează cercetările împotriva comisarului Ioan Halaicu a fost încadrată la articolul 250 din Codul Penal, respectiv purtare abuzivă.
„Ameninţarea săvârşită de către un funcţionar public se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă penală. Lovirea sau alte acte de violenţă săvârşită de către un funcţionar public se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă”, se specifică în Codul Penal, la articolul 250.

• Filmuleţul a ajuns pe mâna şefilor pe „filiera” Răzvan Andreica

Cercetările care se derulează de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava au la bază o înregistrare pusă la dispoziţia procurorilor de conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava. Imaginile se află pe un CD şi au fost oferite şefilor de Răzvan Andreica, subalternul comisarului Ioan Halaicu în cadrul Biroului de Investigaţii Criminale.
Andreica are o variantă originală asupra modului în care a intrat în posesia imaginilor. El spune că ar fi găsit CD-ul în cutia poştală şi apoi i s-a părut deontologic să-l prezinte superiorilor pentru a lua măsurile care se impun. Din primele cercetări se pare că înregistrarea cu telefonul mobil a fost realizată chiar de unul dintre subordonaţii lui Halaicu, care i-ar fi plătit astfel o serie de poliţe mai vechi.

• Ioan Halaicu: „Dacă sunt vinovat va stabili instanţa de judecată”

Contactat telefonic pentru a-şi exprima punctul de vedere cu privire la acuzaţiile care i se aduc şi la ancheta care este în derulare, comisarul Ioan Halaicu s-a ferit să spună prea multe. „Ce am avut de declarat am declarat la Parchet. Dacă sunt vinovat va stabili instanţa de judecată”, a spus şeful Biroului de Investigaţii Criminale Suceava.
Trebuie precizat că, potrivit noilor reglementări, comisarul Ioan Halaicu va rămâne în funcţie până în momentul în care procurorii vor trimite dosarul în instanţă. În acel moment, conform statutului funcţionarului public, acesta va fi suspendat şi va aştepta o decizie a instanţelor de judecată.

0 comentarii: