miercuri, 3 octombrie 2007

Drumurile devin problema nr. 1 a judeţului


Actualitate



oOnofrei Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a anunţat că pentru autorităţile judeţene dezvoltarea reţelei de drumuri din judeţ a devenit o urgenţă arătând că din 2008 circulaţia rutieră riscă să fie blocată ca urmare a creşterii într-un timp foarte scurt, de cel puţin trei ori, a numărului de autovehicule de mare tonaj care vor circula pe drumurile din judeţ. Onofrei a spus că toate autorităţile judeţene şi primarii principalelor oraşe vor trebui să conceapă o strategie de dezvoltare a infrastructurii rutiere în judeţ privind rute ocolitoare ale oraşelor şi construcţia unei autostrăzi dinspre graniţa cu Ucraina spre Vatra Dornei, pentru că în caz contrar, cel mai târziu în 2009, se va circula bară la bară pe traseele importante. Prefectul de Suceava consideră că această strategie trebuie discutată şi aprobată în cel mai scurt timp, pentru ca apoi să se găsească finanţare, arătând că ţinând cont de aglomeraţia din oraşe şi de pe principalele rute din judeţ, un studiu de trafic ar dovedi că o dezvoltare a reţelei de drumuri trebuia făcută de cel puţin trei ani.

„Acum fiecare şofer face studiu său de trafic, în fiecare dimineaţă, printre dinţi”, a menţionat prefectul. El a avertizat că dacă nu se construiesc cât mai repede rute ocolitoare şi nu se va realiza un drum expres, de genul unei autostrăzi, în cel puţin doi ani „Bucovina va fi în stau”. Orest Onofrei a spus că numărul autovehiculelor de mare tonaj care vor circula pe drumurile din judeţ va creşte de cel puţin trei ori în condiţiile în care va începe producţia la investiţiile firmelor austriece Egger şi Schweighoffer, dar şi pentru aprovizionarea tuturor hypermarket-urilor şi mall-urilor ce se vor deschide în cursul anului 2008 în municipiul Suceava. „Dacă acum se circulă în oraşele din judeţ bară la bară, mă gândesc ce va urma după ce aceste investiţii vor fi finalizate. S-ar putea ca singura soluţie pentru transport să ajungă telegondolele”, a mai spus Onofrei. Prefectul de Suceava consideră că stringentă este construcţia unei rute ocolitoare a municipiului Rădăuţi zonă în care se deschid fabricile de prelucrare a lemnului ale celor două firme austriece şi a arătat că împreună cu Consiliu local Rădăuţi va încerca să atragă finanţare pentru o rută ocolitoare pentru acest municipiu.

Totodată, el a spus că la Suceava ruta ocolitoare este aprobată şi are şi finanţare şi că trebuie începute demersurile pentru construirea de şosele de centură şi la Fălticeni, Gura Humorului, Cîmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, pentru a debloca circulaţia din aceste oraşe. Orest Onofrei a mai arătat că trebuie stabilit şi un traseu pentru o autostradă de la graniţa cu Ucraina spre Vatra Dornei, care să se lege apoi de autostrada Cluj-Oradea, adăugând că şi autorităţile ucrainene sunt interesate de o asemenea investiţie în această zonă.

0 comentarii: