joi, 4 octombrie 2007

Muzeografii se opun demolarii Spitalului Vechi din Suceava



Realizarea noului spital de urgente de la Suceava pe locul celui vechi, proiect inclus pe lista Ministerului Sanatatii, starneste nemultumirea muzeografilor.


Constantin-Emil Ursu, directorul Complexului Muzeal Bucovina (CMB), a anuntat, ieri, ca pavilioanele Spitalului Vechi nu pot fi demolate pentru ca fac parte din categoria monumentelor istorice de tip B, de importanta locala si regionala.

Astfel, Ursu a solicitat Directiei Judetene pentru Cultura Suceava sa intocmeasca dosarul de clasare pentru salvarea acestui obiectiv arhitectural. In acelasi timp, directorul CMB l-a anuntat pe proprietarul cladirilor, Consiliul Judetean, despre declansarea procedurii de clasare.

„Pâna la publicarea ordinului de clasare sau pâna la emiterea ordinului de neclasare, dupa caz, dar nu mai mult de 12 luni, imobilului in cauza i se aplica regimul juridic al monumentelor istorice“, a declarat Ursu.

Cele patru pavilioane si cladirea principala a spitalului vechi, numit in trecut „Casa publica generala a bolnavilor din Suceava“ au fost construite intre anii 1891-1903. Potrivit specialistilor, in cladirea principala a locuit primul medic român din Bucovina, Teofil Lupu, fost deputat si senator.

0 comentarii: