luni, 8 octombrie 2007

Seful de la Investigatii Criminale Suceava, urmarit penal pentru ca a insultat si batut un rrom


08.10.2007

Seful de la Investigatii Criminale Suceava, urmarit penal pentru ca a insultat si batut un rrom Seful Biroului de Investigatii Criminale al Politiei Suceava este urmarit penal pentru ca a luat peste picior si lovit un rrom adus la sectie pentru a fi audiat in legatura cu un scandal. Pentru a-l descoase pe scandalagiu comisarul Ioan Halaicu apelat la vechile metode de tortura. In timp ce facea glume ieftine cu cel audiat, comisarul a pus mâna pe un baston si l-a lovit de mai multe ori in partea dorsala. Nici prin cap nu i-a trecut ca un subaltern in filmeaza si il va da pe mâna procurorilor.

La sfârsitul saptamânii trecute, conducerea Inspectoratului Judetean de Politie Suceava a fost informata ca procurorii de la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Suceava au inceput urmarirea penala impotriva sefului de la Investigatii Criminale. Barbatul care a fost lovit este din judetul Hunedoara si venise la Suceava pentru a vinde diferite maruntisuri pe strazi. Totul a plecat de la un scandal intr-un restaurant din Suceava in care a fost implicata si persoana respectiva. Adus la sediul Politiei, barbatul a fost introdus in biroul Sefului de la Investigatii Criminale. Comisarul a trecut la glume si jigniri ieftine asupra romului. Nu s-a multumit cu atât si, folosindu-se de un baston, i-a aplicat acestuia si câteva lovituri „parintesti” la fund. Nu s-a gândit nici un moment ca vreunul dintre subalterni ar putea sa-i faca figura. Razvan Andreica, si el politist la Biroului de Investigatii Criminale al Politiei Suceava, a prezentat un CD cu scenele de umilinta conducerii politiei, mai marii Inspectoratului inaintând apoi inregistrarea procurorilor de la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel.

Un coleg i-a platit o polita mai veche

Andreica are o varianta originala asupra modului in care a intrat in posesia imaginilor. El spune ca ar fi gasit CD-ul in cutia postala si apoi i s-a parut deontologic sa-l prezinte superiorilor pentru a lua masurile care se impun. Din primele cercetari se pare ca inregistrarea cu telefonul mobil a fost realizata chiar de unul dintre subordonatii lui Halaicu, care i-ar fi platit astfel o serie de polite mai vechi.

Risca inchisoare pâna la 3 ani

Filmul de pe CD are aproximativ 30 de secunde, In film se vede si se aude clar cum barbatul este lovit si luat peste picior in cel mai pur stil militienesc. Desi fapta s-a petrecut in urma cu aproximativ jumatate de an, procurorii au inceput urmarirea penala abia zilele, aceasta pentru ca au avut nevoie de mai mult timp pentru a identifica si audia victima. Infractiunea pentru care se deruleaza cercetarile impotriva comisarului Ioan Halaicu a fost incadrata la articolul 250 din Codul Penal, respectiv purtare abuziva.
„Amenintarea savârsita de catre un functionar public se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau amenda penala. Lovirea sau alte acte de violenta savârsite de catre un functionar public se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda”, se specifica in Codul Penal, la articolul 250.

Dupa ce va fi trimis in judecata va fi suspendat din functie

In momentul in care dosarul va fi trimis in instanta, comisarul Halaicu va fi suspendat din functia de sef al Biroului de Investigatii Criminale. Pâna ce judecatorii nu se vor pronunta definitiv si irevocabil asupra cauzei, omul legii nu-si va mai putea exercita functia. „Ce am avut de declarat am declarat la Parchet. Daca sunt vinovat va stabili instanta de judecata”, s-a rezumat sa declare presei comisarul.

Acuzatii multiple asupra Biroul de Investigati Criminale

Acuzatii aduse la adresa politistilor de la Biroul de Investigati Criminale Suceava, in frunte cu seful acestora, s-au derulat una dupa alta. In luna iunie a acestui an, o femeie din municipiul Suceava s-a plâns presei ca doi oameni ai legii de la acest birou i-au intrat de doua ori in apartament fara mandat, incercând sa-i intimideze fiul minor. In prealabil, oamenii legii nu au trimis o citatie prin care baiatul sa fie chemat la politie, si nici nu aveau asupra lor un mandat de perchezitie emis de un procuror. Femeia a depus plângere si sustine ca comisarul Ioan Halaicu nu este deloc strain de actiunile colegilor.

0 comentarii: