luni, 8 octombrie 2007

Traian Băsescu, voluntar ecologist în judeţul Suceava

• În cadrul unui proiect ecologist „Verde 003”, Băsescu a plantat sâmbătă patru brazi

• Acţiunea de împădurire s-a desfăşurat într-o zonă defrişată abuziv din Dorna Candrenilor

• Băsescu este voluntarul care a plantat puietul cu numărul 10.000 din cadrul proiectului de reîmpădurire

Preşedintele României, Traian Băsescu, a fost sâmbătă, preţ de câteva ore, voluntar ecologist. Prezent în judeţul Suceava, la Dorna Candrenilor, Traian Băsescu a luat parte la o acţiune cu caracter ecologist şi a plantat câţiva puieţi de brad.
Acţiunea, intitulată „Verde 003”, a fost iniţiată în luna iulie 2007 de HBC Coca-Cola, Fundaţia Tăşuleasa Social şi Fundaţia „Salvaţi Delta Dunării”, iar de atunci şi până sâmbătă, zone impresionante de masivi muntoşi, defrişaţi abuziv din regiunea Dorna Candrenilor, au fost împădurite în cadrul proiectului „Verde 003”. Voluntarii din cadrul proiectului au plantat mii de puieţi de brad, iar acestora li s-a alăturat sâmbătă şi preşedintele României, care a finalizat prima etapă a proiectului.
Ajuns sâmbătă în jurul prânzului la Dorna Candrenilor, Băsescu a sosit, imediat după aterizare, în zona în care avea loc împădurirea. A venit în pădure cu mai bine de jumătate de ora întârziere, şi după ce s-a scuzat că a sosit mai târziu din cauza condiţiilor meteorologice care nu permiteau aterizarea elicopterului, Traian Băsescu a gustat din tradiţionala pâine şi sare, şi apoi nu a întârziat să se apuce de treabă. Îmbrăcat sport, preşedintele Băsescu s-a îndreptat spre locul în care se răsădeau puieţii şi a plantat un brăduţ. Primul puiet a fost plantat cu uşurinţă, iar această activitate părea chiar să-i placă preşedintelui. „Hai să mai plantăm unul” a spus Traian Băsescu. De data aceasta însă, locul ales de preşedinte pentru a pune un pui de brad nu a fost unul cu noroc, pentru că în groapa săpată Băsescu a dat de piatră şi nu a putut planta pomul acolo. Nu a renunţat însă, chiar dacă şi la următoarea încercare, locul nu a fost bine ales, iar preşedintele a găsit din nou un pământ pietros, neprielnic plantării. În cele din urmă, a treia încercare a fost cu noroc, iar Traian Băsescu a reuşit să mai planteze un brad, şi apoi încă unul. „Pare a fi bine! Să creşti mare” a spus Băsescu în timp ce mângâia coroana ultimului pom pe care l-a plantat.


• Primul pom plantat în cadrul proiectului „Verde 003” a fost sădit de actorul Marcel Iureş

După ce şi-a finalizat îndatoririle de voluntar ecologist şi a plantat trei puieţi de brad, Băsescu nu a mai zăbovit mult prin munţi, ci a urcat în una din maşinile de teren cu care a venit, iar coloana prezidenţială a pornit spre localitatea Tăşuleasa, din judetul Bistriţa Năsăud, acolo unde îşi are sediul Fundaţia Tăşuleasa Social, unul dintre iniţiatorii proiectului „Verde 003”.
Şi la Tăşuleasa, Băsescu nu şi-a uitat misiunea pentru care a venit şi a mai plantat acolo un puiet de brad. Traian Băsescu este cel care a încheiat prima etapă a proiectului „Verde 003”, acesta plantând ultimul puiet din acest an, şi anume, brăduţul cu numărul 10.000. Puietul de brad plantat de Băsescu a fost aşezat chiar lângă primul pom sădit în cadrul acestui proiect de către actorul Marcel Iureş. „Dacă nu ne propunem ca fiecare să planteze măcar un copac, ne sacrificam copiii şi nepoţii”, a spus Traian Băsescu, care a mai adăugat ca „avem dreptul să luăm din natură atât cât ne este necesar, dar trebuie să lăsăm şi pentru cei care vin după noi”.

• „Voluntariatul nu este muncă patriotică”, a spus Băsescu

Băsescu s-a arătat deosebit de încântat de ideea de a fi voluntar în această echipă ecologistă şi a spus că „unii ar fi tentaţi să spună ca voluntariatul este muncă patriotică. Greşit! Pentru mine este o onoare să particip la un asemenea eveniment”. Preşedintele nu a stat foarte mult nici la Tăşuleasa, şi după ce a plantat puietul 10.000 şi a făcut câteva poze cu voluntarii proiectului „Verde 003”, un elicopter a venit după preşedinte, iar acesta a plecat spre Buzău, unde trebuia să participe la o nuntă de argint.
Înainte de plecare, iniţiatorii proiectului i-au oferit preşedintelui un tablou inedit. Este vorba despre o hartă a României confecţionată dintr-o radiografie pulmonară. „Este radiografia unei Românii cu plămânii canceroşi, din cauza pădurilor tăiate”, a spus Dragoş Bucurenci, preşedintele Fundaţiei „Salvaţi Delta Dunării”.
În cadrul proiectului „Verde 003” s-au alăturat ca voluntari actorul Marcel Iureş, cântăreaţa Ada Milea, prezentatorii TV Cătălin Ştefănescu, Radu Naum şi Amalia Enache, prezenţi toţi sâmbătă la finalul primei părţi din cadrul proiectului.


Slalom al coloanei prezidenţiale pe E 576, aflat în lucru

Maşina cu care preşedintele României s-a deplasat de la Dorna Candrenilor spre Tăşuleasa, dar şi întreaga coloană prezidenţială a fost nevoită să facă slalom pe drumul European 576 , aflat în lucru. „Îmi cer scuze pentru starea proastă a drumului”, i-a spus primarul comunei Dorna Candrenilor, Mihai Carp, preşedintelui României. „Eu trebuie să-mi cer scuze de la dumneavoastră, pentru ca am fost ministrul transporturilor şi nu am facut nimic”, i-a replicat Băsescu primarului Mihai Carp. Drumul E 576 era aproape blocat de utilajele firmelor care execută lucrările de modernizare, iar circulaţia se desfăşura pe un singur fir pe mai multe porţiuni. Vizita preşedintelui i-a pus cât de cât la treabă pe muncitorii de pe E 576. O groapă mare şi adâncă, care a stârnit cu siguranţa nervii multor şoferi, a fost acoperită cu pietriş cu puţin timp înainte de sosirea convoiului prezidenţial.

0 comentarii: