vineri, 2 noiembrie 2007

Brăţările de aur, o zi în plus la Suceava

Expoziţie prelungită


Expoziţia cu genericul „Brăţările de aur ale regilor daci”, programată la Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina (CMB) Suceava, în intervalul 24 octombrie - 4 noiembrie a.c., se va prelungi cu încă o zi.

Directorul general al CMB Suceava, Constantin-Emil Ursu, a declarat ieri că, având în vedere impactul la public al expoziţiei (într-o săptămână numărul vizitatorilor înregistraţi a fost de peste 2000), prin bunăvoinţa şi cu acordul Muzeului Naţional de Istorie a României, în custodia căruia se află o parte din exponate, expoziţia va putea fi vizitată şi în ziua de 5 noiembrie a.c., între orele 8:00 - 22:00.



Brăţările nu vor mai fi expuse în provincie



Brăţările fac parte dintr-un tezaur descoperit prin braconarea sitului Căprăreasa de pe Dealul Grădiştei din preajma fostei capitale a statului dac, Sarmizegetusa. Ele au fost scoase ilegal din ţară, dar adoptarea de către România a convenţiei UNIDROIT, din 24 iunie 1995, privind bunurile culturale furate sau exportate ilegal, a creat condiţiile juridice necesare demersului de recuperare.

Aflate parţial în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României şi parţial la dispoziţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel şi a Poliţiei din Alba Iulia, brăţările sunt clasate în inventarul patrimoniului cultural naţional la clasa „Tezaur”.

Cele 9 brăţări de aur, care cântăresc împreună cca. 12 kg, au fost asigurate pentru suma de 1,8 milioane lei, prima de asigurare achitată fiind de 3.500 lei.

Ele se află expuse în „Sala Tezaur” a muzeului sucevean de istorie şi se află permanent sub paza şi supravegherea Jandarmeriei, a serviciului de pază propriu al muzeului şi a unei firme specializate racordată la sistemul de alarmă al instituţiei muzeale.

Constantin-Emil Ursu a făcut precizarea că şi alte instituţii muzeale din ţară (Bârlad, Brăila...) şi-au manifestat dorinţa de a prezenta expoziţia, dar se pare că după Suceava brăţările nu vor mai fi expuse în alt muzeu de provincie.

0 comentarii: