duminică, 2 decembrie 2007

Alocuţiunea primului-ministru Călin Popescu-Tăriceanu la inaugurarea lucrărilor la noul Spital Municipal din Bacău




Domnul primar Stavarache a făcut deja o afirmaţie care este foarte adevărată: din 1990 nu s-a mai demarat construcţia nici unui spital nou în România. Este o realitate tristă, pentru că infrastructura din domeniul sănătăţii este deja cu totul şi cu totul depăşită. Avem oraşe - am fost de exemplu recent la Suceava - unde spitalul municipal are peste 100 de ani.

Modernizarea infrastructurii din domeniul sănătăţii, a spitalelor, a fost un obiectiv prioritar al meu din campania electorală din 2004, când am vorbit prima dată despre necesitatea modernizării infrastructurii spitaliceşti. Şi, iată că am reuşit cu eforturi, trebuie să recunosc, să demarez două programe la nivel guvernamental: cel legat de construirea a 8 spitale universitare regionale de urgenţă în centrele universitare mari din ţară şi a 20 de spitale la nivel de judeţ, care să servească judeţele.

În cazul Bacăului, este vorba despre un spital municipal. Bacăul este, cred, singurul oraş-capitală de judeţ din ţară care nu are un spital municipal. Vreau să subliniez insistenţa pe care primarul Stavarache a arătat-o în susţinerea acestui proiect pentru comunitatea pe care o conduce. Nu am putut să rămân insensibil la demersul său de bună intenţie şi de bună credinţă şi l-am convins pe ministrul Nicolăescu să includă acest program în finanţarea pe care Guvernul o acordă pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii spitaliceşti.

Începând cu ceva vreme în urmă i-am dat sprijinul necesar primarului Stavarache. Studiile de fezabilitate au fost făcute de multă vreme. Iată că suntem acum într-un moment fericit, în care punem piatra de temelie. Mă bucură şi ceea ce-mi doresc – le spuneam de altfel şi constructorilor - este ca termenul de execuţie prevăzut să fie de doi ani de zile. Cu tehnologiile de astăzi, vă spun că se poate face mai repede şi cu cât va fi mai repede, cu atât va fi în beneficiul imediat al cetăţenilor din Bacău.

Am solicitat să se revizuiască acest termen şi să fie scurtat la maximum 1 an şi 6 luni. Vă spun că se poate face şi într-un an şi trei luni, se finaliza clădirea şi, după aceea, să avem o lună, o lună şi jumătate, pentru instalarea echipamentelor medicale complexe şi moderne pe care doriţi să le instalaţi. Ceea ce vă pot promite este că mă angajez să vă susţinem din partea Guvernului, financiar, ca această construcţie să o puteţi duce la bun sfârşit. Este un bun exemplu de ceea ce se poate atunci când există voinţă politică şi viziune.

Domnule primar, vă felicit pentru acest lucru.

0 comentarii: