joi, 27 decembrie 2007

Crăciun îngheţat

Frig



Frigul şi-a făcut din plin simţită prezenţa de Crăciun în tot judeţul Suceava.

Gerul s-a menţinut atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, variaţiile de temperatură fiind nesemnificative.

Dacă în noaptea din ajunul Crăciunului, în municipiul Suceava au fost -10 grade Celsius, maxima de pe timpul primei zile de Crăciun a urcat abia până la -9 grade. Situaţia a rămas aproximativ aceeaşi şi în dimineaţa zilei de ieri, când în Suceava termometrele indicau tot - 9 grade Celsius.

Ca de obicei, cel mai frig a fost la Poiana Stampei, unde, atât în prima, cât şi în a doua zi de Crăciun, mercurul termometrelor a scăzut până la – 15 grade. Faţă de sfârşitul săptămânii trecute însă, se înregistrează o uşoară încălzire a vremii. Sâmbăta trecută, la Suceava au fost – 11,9 grade Celsius, la Rădăuţi -13 grade, în timp ce la Poiana Stampei mercurul termometrelor a scăzut până la -19 grade.

Stratul de zăpadă

În ultimele două zile, ninsoarea a căzut sporadic în judeţ, în cantităţi foarte mici. Stratul de zăpadă se menţine însă destul de gros.

Conform unei informări hidrologice emise de Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, în municipiului reşedinţă de judeţ stratul de zăpadă s-a menţinut în ultimele zile la un nivel de 14 centimetri, ajungând până la 20 de centimetri în judeţ.

Gheaţă groasă pe râuri

Datorită frigului care se menţine de aproape o săptămână, pe toate râurile din judeţ s-au format straturi de gheaţă. În unele zone este vorba de fenomene de gheaţă la maluri, în timp ce în alte părţi s-au format poduri de gheaţă, cu grosimi de până la 20 de centimetri.

Specialiştii SGA Suceava monitorizează cu atenţie toate râurile, pentru a preîntâmpina eventualele probleme. Pericolul poate apărea în cazul încălzirii bruşte a vremii, topirea rapidă a podurilor de gheaţă putând declanşa inundaţii.

Cum sloiurile de gheaţă formate nu sunt încă foarte groase şi compacte, iar o încălzire bruscă a vremii nu este preconizată, deocamdată nu există motive de îngrijorare. Conform prognozei, vremea se va menţine la fel de rece şi în următoarele zile.

0 comentarii: