duminică, 2 decembrie 2007

Sătenii din Văleni, păstrători ai tradiţiilor populare


Timp Liber



Malini-Valeni-Traditii-Obiceiuri1.JPGCu o zi înaintea Zilei Naţionale a României sătenii din Văleni, comuna Mălini au dorit să împrospăteze în inima românului nemuritoarele obiceiuri şi tradiţii din zona Bucovinei .

Mai exact evenimentul s-a produs în cadrul pensiunii La Filuţă, un loc realizat în stil tradiţional, având amenajate pe lângă gospodărie o stână de oi cu ciobani şi bucătăria construită din butuci de lemn .

Oaspeţii au fost primiţi cu nişte slănină şi cu ceapă în farfurii de lemn sau puteai bea un vin din căni ceramice.
Copitele cailor de munte au bătut neîncetat drumul înzăpezit, fiind înhămaţi la şarete şi trăsuri .

Pentru oamenii prezenţi, printre care şi echipa News-Bucovina, care s-a deplasat special pentru această acţiune, totul a fost Malini-Valeni-Traditii-Obiceiuri2.JPGbine pus la punct. Sătenii au dorit să de-a bine şi în faţa camerelor de filmare, acţiunea fiind imortalizată pentru a dăinui peste vreme.

Sătenii îmbrăcaţi în costume populare au oferit un spectacol pe cinste fiecare având câte un instrument muzical, sau bice, clopoţei, trâmbiţe.
Toata lumea a putut servi o cană de vin fiert şi bineînţeles nu putea lipsi ţuica fiartă. La proţap un sătean avea grijă să rumenească un viţel, stârnind pofta celor din jur. La manifestare au cântat solişti de muzica populara printre care şi Trupa Continental.

0 comentarii: