marți, 4 decembrie 2007

A te ajuta singur in ROMANIA


Romanii privesc cu jind la occident, si se lamenteaza ca nu traiesc civilizat, sau ca nu sint suficienti bani. Daca ma gindesc bine,si pe timpul lui Ceausescu, romanii se plingeau ca nu au ce minca, dar nu am vazut nici macar unul mort de foame in acei ani ! Cea mai mare lamentela a romanilor este aceea ca nu sint locuri de munca. Fals ! In Romania, tot timpul ramine ceva de facut ! Numai ca mai trebuie si sa muncesti ! Din pacate, in Romania, inca mai exista mitul " unul cu sapa, 10 cu mapa " ! Pai,...nu pot fi toti directori dragi romani !

S-o luam pe rind : romanii se pling de strazile proaste. Bine,bine, si cine ii opreste sa-si faca soselele ? Fiecare localitate are cetateni, nu ? Ei bine, iesiti toti la spart piatra, nivelat, asfaltat, apoi, dupa ce soseaua a fost facuta, se pot recupera banii cuveniti muncii depuse, prin taxele impuse celor care utilizeaza aceste strazi, nu ? Dar, intii creezi conditii civilizate de tranzit, si apoi ceri bani,nu invers !

Romanii, se pling ca nu au ce minca. Bine,bine, si cine ii opreste sa iasa cu totii la sapa la cimp, sa cultive pamintul, sa faca santuri de irigatie, sa planteze arbori, sa creasca animale ? Nimeni. Incet,incet, se vor obtine si banii, prin vinzarea produselor obtinute, nu ? Bani care pot fi din nou investiti si reinvestiti, pina cind se va ajunge la nivelul dorit de dezvoltare, nu ?

Romanii se pling ca nu vin turisti in Romania. Bine,bine, dar cine ii opreste sa faca obiective turistice care sa-l atraga pe turist, cu specific zonal , spre exemplu, in Moldova sa vii la un agroturism , si sa poti consuma produse locale, nu traditionalii mici,ciorba de burta si fripturi. De ce sa nu consumi sarmale, ciorba radauteana, borsul moldovenesc, placintele "poale in briu" si vinul de Husi,Cotnari sau Odobesti ? In prezent, in Moldova maninci tochitura dobrogeana, bei vinul de Dragasani si palinca de Maramures. Ca obiective turistice, gasesti restaurantul "Las Vegas", "Florida" sau "Miami" in loc de "Bogdan Voda" sau "Stefan cel Mare". In materie de artizanat, in Moldova vei gasi statuile din lemn ale lui Dracula, bunditele maghiare si iile oltenesti in loc de machetele minastirilor, bunditele moldovenesti, si rochiile inflorate tesute la razboiul de tesut, de gospodinele zonei !Vrei sa bei lapte de Vatra Dornei, si gasesti "Danone" sau lapte de Caransebes !In Dobrogea maninci tochitura moldoveneasca in loc de sarailii,baclavale,suberec sau musaca si pastrama, si bei Jidvei in loc de Murfatlar. Vrei Murfatlar ? Nici o problema ! Il gasesti fara probleme in Banat sau Maramures ! In delta, in loc de bors de peste lipovenesc, vei servi gulas unguresc sau ciorba de legume olteneasca.In loc de Niculitel, vei servi Dragasani sau Tokay ! Si ca aperitiv,...o delicioasa "clisa" de Maramures, cu ceapa egipteana !Esti la mare, si vrei sporturi acvatice ? Mergi la....Timisoara. Le gasesti pe toate ! Vrei ATV-uri si free climbing ? Mergi la Mamaia cu incredere !Vrei cirnati de Plescoi sau ceapa rosie de Buzau,...mergi la Drobeta Turnu Severin, sau Sighetul Marmatiei ! Vrei un vin de calitate de Recas ? Nici o problema ! Il gasesti la Botosani ! Vrei mincare de praz in Oltenia ? O poti servi cu incredere la Vatra Dornei ! Vrei "Ochii lui Dobrin" la Pitesti ? Nici o problema . Mergi la Iasi !

Dar micii si ciorba de burta, le gasesti peste tot ! La Roma si Chisinau,Braila si Tokyo,Londra si Mangalia,Tusnad si Atena ! Si fasolea cu ciolan afumat. La pret de sampanie frantuzeasca. Import din ...Angola sau Camerun !

Vrei sa stii mai multe despre daci ? Mergi la Paris sau New York.Vrei sa stii mai multe despre Vlad Tepes ? Mergi la Budapesta,New York sau Kuala Lumpur ! Vrei sa stii cine a fost Hagi ? In Australia sau Noua Zeelanda tata !

Vrei sa stii cine va fi presedintele Romaniei ? Fuguta la Moscova, si o sa afli !Vrei sa vezi cum sint sarbatorile traditionale in Romania ? La Varna, la bulgari ! Vrei sa stai pe plaja cea mai frumoasa din Romania ? Fuguta la Antalya in Turcia , sau la brazilieni ! (cu palmieri cu tot !). Vrei sa te urci cu telecabina pe munte ? Nici o problema ! Avem Mamaia !

Ma opresc astazi aici ! Trageti concluziile de rigoare, si,..."Sa traiti bine!". Cu banii celor de peste hotare !

0 comentarii: