marți, 18 decembrie 2007

Trei sferturi din autospecialele ISU depăşite fizic şi moral


Actualitate



Lulciuc Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava se confruntă cu o lipsă de maşini de intervenţie, situaţie devenită „cronică”. „Trebuie remarcat faptul că din cele 84 mijloace auto şi autospeciale existente, 74 la sută au durata de exploatare îndeplinită, fapt ce determină menţinerea acestora în exploatare cu consum financiar majorat, atât ca urmare a uzurii fizice avansate cât şi datorită uzurii morale determinată de discrepanţele dintre parametrii tehnici ai autospecialelor din dotare şi performanţele autospecialelor noi. Pe parcursul anului s-au înregistrat, însumat, 1.389 zile scoatere din intervenţie / mijloace auto, din care 162 zile la mijloacele de transport şi 1.227 zile la tehnica de luptă. Aceste cifre vorbesc fără tăgadă de vechimea parcului auto al unităţii, de eforturile umane, materiale şi financiare care se fac pentru menţinerea în intervenţie a acestuia” a declarat şeful ISU „Bucovina” Suceava, colonelul Lucel Lulciuc.


Acesta a precizat că, ISU „Bucovina” s-a înregistrat cu trei accidente de circulaţie cu autovehiculele din dotare: o autospecială de intervenţie, în timp ce executa o manevră de întoarcere pe timpul deplasării la intervenţie a acroşat un autobuz, iar în celelalte două accidente au fost implicate două motopompe NOVUS, când - pe timpul întoarcerii de la o aplicaţie li s-a rupt sistemul de transport. În cazul motopompelor contravaloarea reparaţiei a fost suportată de producător, ca viciu de fabricaţie, iar în cazul autospecialei reparaţia a fost suportată de cadrul unităţii, care a fost considerat vinovat.

Cât privesc dotările, în anul 2007 ISU „Bucovina” a primit un autoturism VW Tuareg pentru activităţi operative şi prin redistribuire un autoturism VW Vento, ca autoturism parc comun, 7 Motopompe remorcabile Novus 2000 şi 10 bărci pneumatice de salvare a 10 persoane. Cu fonduri de la Consiliul Judeţean Suceava au fost achiziţionate 12 Motopompe transportabile Khoşin.

De asemenea, ISU Suceava are în folosinţă, de la Consiliul Judeţean Suceava, pe bază de protocol trei autoturisme, iar de la Ministerul Sănătăţii, prin contract de comodat, o autospecială de descarcerare.

0 comentarii: