marți, 15 ianuarie 2008

Şase medici acuzaţi de malpraxis, găsiţi nevinovaţi



15 dosare în care doctorii au fost acuzaţi de malpraxis au ajuns în atenţia Colegiului Judeţean al Medicilor Suceava în 2007, cu două excepţii, reclamaţiile fiind finalizate.

Datele statistice au fost prezentate, ieri, în conferinţă de presă, de noul preşedinte al acestei organizaţii profesionale, dr. Cristian Irimie, care a arătat că au fost atât situaţii în care acuzaţiile s-au dovedit nefondate, cât şi cazuri în care s-a constatat că a fost vorba de erori profesionale, motiv pentru care s-a recurs la o serie de măsuri împotriva celor care au greşit.

Opt doctori acuzaţi într-un singur dosar

Potrivit sursei citate, anul trecut, 15 dosare în care au fost incriminaţi unul sau mai mulţi doctori din judeţ au fost anchetate de Colegiul Medicilor Suceava.

Au fost supuse spre analiză cazuri precum cel în care o pacientă a reclamat serviciile medicale defectuoase acordate la naştere sau în care unei persoane cu multiple tare organice i s-a amputat la un moment dat un picior.

Alte sesizări au vizat abordarea unui comportament nedeontologic faţă de un aparţinător, într-o secţie de pediatrie, concedii medicale eronate (sesizare înaintată de către Casa de Asigurări de Sănătate), servicii medicale incorecte acordate unui copil de către un grup de opt medici care l-au avut în grijă la un moment dat, atât din judeţul nostru, cât şi din afara lui, refuz de internare în unitatea spitalicească din Câmpulung Moldovenesc în cazul unei paciente care ulterior a decedat la Spitalul Judeţean Suceava.

Verdictul dat de Colegiul Medicilor

Irimie a arătat că, din cele 15 dosare în care doctorii au fost acuzaţi de malpraxis, numai două au rămas până la această oră fără răspuns, ancheta nefiind încă finalizată.

Evidenţele prezentate de el indică 13 dosare soluţionate, din care şase în care nu s-a putut proba culpa medicală, patru în care s-au dat atenţionări, unul în care s-a recurs la avertisment şi alte două în care măsura luată a constat în mustrare.

De menţionat că atenţionarea medicilor nu constituie o sancţiune, ci doar o punere în vedere, adică o sfătuire a doctorului de a adopta o anumită conduită pe viitor, pentru evitarea ajungerii în situaţii similare, Colegiul neconsiderând că a fost vorba de o eroare profesională.

Mustrarea constituie prima sancţiune prevăzută de lege, ca şi gravitate, şi îi întârzie medicului accesul la funcţii mai înalte, în condiţiile în care i se retrag 50 de puncte din totalul celor obţinute prin participarea la activitatea ştiinţifică, ceea ce înseamnă că va trebui să le recupereze dacă vrea să-şi poată continua procesul de ascensiune în carieră. Avertismentul este a doua sancţiune prevăzută de lege ca şi gravitate, şi presupune retragerea unui număr de 100 de puncte.

0 comentarii: