marți, 15 ianuarie 2008

Bucurie la Arhiepiscopie


Editorial - Sorin AVRAM


Îmi fac o cruce mare, mă rog la Dumnezeu să mă ierte dacă voi păcătui şi-i dau bătaie.

Am cunoscut cândva un tânăr preot dintr-un sat sucevean care-şi ducea existenţa de pe o zi pe alta. Preotul împreună cu soţia şi cu copilul locuiau într-o casă modestă şi trăiau din salariul modest al capului familiei. Alte surse de venit, de brânză, de ouă şi de carne nu aveau fiindcă satul era mic, iar lumea bătrână şi săracă.

Dacă părintele respectiv n-a avut vreo pilă care să-l ajute să intre în graţiile secretarului Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Anton Hrib, sunt convins că situaţia lui a rămas neschimbată.

Civilul Hrib susţine că, în prezent, se află în concediu. Arhiepiscopul Pimen, Petru şi Sidorovici susţin la unison că aşa este.

Însă, gura lumii slobodă spune că Anton Hrib a plecat acasă, la Iaşi, şi acolo va rămâne.

Motivul plecării civilului Hrib este învăluit în mister. Unii spun că Anton Hrib era unul dintre adversarii fostului mitropolit al Moldovei, Daniel, şi actualul patriarh, Prea Fericitul Daniel, i-ar fi cerut lui Pimen Suceveanul să scape de secretarul său.

Alţii susţin că Înaltul Pimen s-a revoltat în momentul în care a aflat că Anton Hrib ar fi aşteptat de la un tânăr preot o măslină, un fursec, o atenţie, ceva acolo, pentru a-i face rost de o parohie.

Furia Înalt PreaSfinţiei Sale a fost cu atât mai mare cu cît preotul care avea nevoie de slujbă era pila unui important sponsor al Căminului de Bătrâni de la Ipoteşti construit de Arhiepiscopie.

Spune-se că la aflarea veştii că civilul Hrib nu mai este printre ei, mai multe feţe bisericeşti s-au îmbujorat de bucurie şi au început să arunce în sus cu potcapurile şi să-i dea Înaltului telefoane de felicitare.

Probabil că ştiu ei ce ştiu. Anton Hrib n-a plecat cu elicopterul de pe turla Mănăstirii „Sf. Ioan”, ci cu o maşină.

Dar de ce să plece cu elicopterul dacă preoţii nu s-au adunat furioşi în curtea mănăstirii pentru a striga lozinci împotriva Cabinetului 2?

Pe de altă parte, de unde bani de elicopter?

Dintr-un amărât de salariu şi din măslinele, fursecurile şi alunele primite în dar de la nişte preoţi care vor să ducă şi ei o viaţă mai bună aici, pe pământ?

0 comentarii: