vineri, 25 ianuarie 2008

Diagnostice suspecte pe certificatele de concediu medical

Ajutaţi să se îmbolnăvească



Veridicitatea diagnosticului pus de medici pe certificatele de concedii medicale face obiectul unei părţi semnificative din reclamaţiile care ajung pe adresa Casei de Asigurări de Sănătate Suceava.

Aproape zilnic, la această instituţie sosesc sesizări din partea angajatorilor din judeţ, prin care se contestă verdictul dat de doctori în cazul unor salariaţi declaraţi bolnavi.

„Angajatorii spun că diagnosticele înscrise pe certificatele de concedii medicale nu sunt reale. Noi nu avem competenţă în rezolvarea acestor reclamaţii, motiv pentru care le trimitem la Colegiul Judeţean al Medicilor” arată şeful CAS Suceava, dr. Cristina Iordăchel, cu precizarea că soluţia pentru stoparea acestui fenomen ar fi realizarea unei colaborări între angajator şi un medic care să verifice şi să supervizeze concediile medicale.

Sancţiuni pentru concedii medicale ilegale sau refuz nejustificat de plată

Un alt neajuns care stârneşte nemulţumiri îl reprezintă completarea eronată a concediilor medicale, care împiedică Casa de Asigurări de Sănătate să facă decontarea lor.

„Există medici care persistă în aceeaşi greşeală de luni de zile, în zeci de concedii medicale. Cele mai mari probleme apar la spitale, la externare. Se dau, de exemplu, mai multe zile de concediu decât prevede maximul pentru o anumită afecţiune, iar din păcate noi nu putem face decontarea. Aceste certificate sunt ca nişte facturi, care nu sunt corect completate şi pe care noi nu avem dreptul să le modificăm. Le returnăm medicului şi astfel se pierde timp purtând corespondenţă. Trimitem mereu adrese scrise sau dăm amenzi spitalului, dar medicii continuă să nu respecte legea. Nici nu cred că situaţia se va reglementa deoarece sancţiunile se aplică unităţii spitaliceşti şi nu se răsfrâng asupra medicilor. Conducerile spitalelor sunt cele care ar trebui să-i tragă la răspundere şi să-i determine să le completeze corect”, specifică dr. Cristina Iordăchel.

În 2007, la CAS Suceava s-au înregistrat 40 de acţiuni de control la medicii care au eliberat concedii medicale, verificările fiind întreprinse la sesizarea angajatorilor. Alte 3 acţiuni de control au fost efectuate la persoanele juridice, la sesizarea asiguraţilor. În cazul medicilor, au fost aplicate 16 sancţiuni, din care 4 avertimente şi 12 amenzi contravenţionale, pentru nerespectarea prevederilor legale privind modul de acordare a concediilor medicale şi de eliberare a certificatelor de concedii medicale.

În cazul angajatorilor, a fost aplicat un avertisment pentru refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor, la termenul prevăzut de legislaţia în vigoare.

0 comentarii: