luni, 21 ianuarie 2008

Internati in spital din cauza unei vulpi turbate



Autorităţile sanitar veterinare, medicii epidemiologi şi poliţia au intrat, sâmbătă, în alertă, după ce în satul Rogojeşti, comuna Mihăileni, a apărut o suspiciune de turbare la o oaie, mai multe persoane ajungând la spital pentru a primi tratament medical de urgenţă. Trei ambulanţe, echipaje de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi de la Autoritatea de Sănătate Publică (ASP), dar şi poliţişti au mers sâmbătă în localitatea Mihăileni pentru a lua măsuri, după ce o oaie, care în urmă cu două săptămâni a fost muşcată de o vulpe purtătoare de rabie, şi-a atacat stăpânul şi se comporta nefiresc. Pentru transportul celor 12 persoane, care au intrat în contact cu animalele, a fost nevoie de trei ambulanţe, acestea fiind transportate la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean „Mavromati”.
Rabia, mortală pentru om
Oamenii făceau parte din două familii, cei care au ajuns la spital având vârstele cuprinse între 17 şi 75 de ani. Totul a pornit de la o oaie care, conform declaraţiilor persoanelor în cauză, ar fi prezentat semne de turbare. Gheorghe B., de 47 de ani, Ioan T., de 70 de ani, şi Ciprian T., de 18 ani, au fost aduşi la Botoşani, dar şi vecinii lor Elena D., de 75 de ani, Ioan D., de 70 de ani, Jenica B., de 37 de ani, şi adolescenţii Ioan D., de 17 ani, şi Erica B., de 15 ani, au fost consultaţi de medici, fiindu-le stabilit tratamentul în astfel de situaţii, rabia fiind o boală foarte periculoasă pentru om. „Sărea la mine, nu se mai comporta cum trebuie. Şi atunci, am tăiat-o şi am ars-o. Aşa a spus domnul doctor. Şi acum ne-a trimis la spital pentru ca să ne vaccineze, să nu ne îmbolnăvim”, a spus bătrânul în curtea căruia a apărut boala. Medicul de gardă al Spitalului Judeţean a spus că în primă instanţă decizia tratării pacienţilor este una de prevenţie. „Nu se pune problema îmbolnăvirii, noi vom vaccina persoanele pentru a preveni îmbolnăvirea. Rabia este o boală foarte gravă, care nu este vindecabilă. De aceea, este foarte important ca noi să vaccinăm pe toţi care au intrat în contact cu animalul infectat”, a spus medicul.
Ţinuţi sub supraveghere
După ce li s-a administrat un vaccin anti-rabic, persoanele din Rogojeşti au plecat acasă, urmând să rămână sub monitorizarea medicilor epidemiologi şi să revină la spital pentru a li se administra o nouă doză a vaccinului antirabic peste cinci zile. Ecaterina Chihaia, medicul şef al compartimentului epidemiologic al ASP, a efectuat o anchetă epidemiologică în gospodăria în care a apărut cazul. „Persoanele care au intrat în contact cu saliva animalului şi prezintă simptome la nivelul tegumentelor se anchetează epidemiologic şi se profilaxiază prin vaccin antirabic. Rabia este o boală care nu se vindecă din momentul declanşării, dar dispunem de un tratament Verorab, care este eficient. Trebuie să-l administrăm tuturor persoanelor care declară că au venit în contact cu animalul”, a spus Ecaterina Chihaia. Imediat, în gospodăria respectivă, medicii veterinari au dispus o serie de măsuri, printre care şi sacrificarea oii turbate şi vaccinarea celorlalte animale din sat. După ce au fost prelevate probe, acestea au fost transportate la Botoşani, unde urmează să fie dat un răspuns clar în privinţa bolii animalului. Pe de altă parte, conducerea DSVSA presupune că vulpea turbată care a muşcat oaia e din judeţul Suceava şi că a intrat pe raza Botoşanilor pe râul Siret, care a îngheţat.
Vulpea turbată, pierdută
Directorul DSVSA, Vladimir Rizac, susţine că animalul vine din judeţul vecin, unde au fost confirmate două cazuri de rabie. „Deocamdată, nu putem afirma nimic cu certitudine pentru că luni vom avea rezultatul analizelor histopatologice. Dar am mai avut cazuri de rabie şi în ultima lună a anului trecut. Noi credem că aşa a ajuns în judeţ vulpea, pe râul Siret. Dar se putea să se aducă şi de un câine vagabond, pentru că animalele care au turbat merg chiar şi zeci de kilometri. Şi ce este foarte important şi oamenii trebuie să ştie este că un animal turbat este blând şi acceptă prezenţa oamenilor. Atunci atacă şi muşcă, de aceea este foarte periculos. Am avut nevoie de intervenţia poliţiei pentru că oamenii când au auzit că trebuie să meargă la spital au fost reticenţi, dar când au auzit că aşa e legea, nu au mai spus nimic”, a precizat Vladimir Rizac.
Căutări inutile
Pe de altă parte, localnicii din Rogojeşti nu au fost deloc impresionaţi de faptul că turbarea s-ar fi manifestat în satul lor. Gheorghe Ghenache, vânătorul din sat, susţine că a văzut vulpea turbată. „Ea a trecut Siretul, care era îngheţat. Eu am văzut-o că nu se comporta normal şi mi-am dat seama că era turbată. Până însă să ajung acasă să-mi iau arma, deja o pierdusem”, a precizat vânătorul din Rogojeşti. De altfel, oamenii din zonă nu s-au arătat foarte speriaţi de ceea ce li s-a întâmplat. „A venit vulpea aia şi a sărit la oile noastre. Au venit medicii şi au luat-o pe sora mea, dar şi pe părinţi la spital”, a declarat Bogdan Bohoiciuc, unul dintre localnicii afectaţi de vizita vulpii turbate. Una dintre măsurile luate de către reprezentanţii Romsilva, dar şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare este ca, începând de azi, să caute vulpea turbată şi să o împuşte.

0 comentarii: