joi, 24 ianuarie 2008

Micuţa graficiană Ioana Tatarciuc expune 70 de lucrări la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii


Timp Liber



Afis_caricatura La Muzeul de Ştiinţe ale Naturii Suceava, vineri 25 ianuarie 2008, ora 12, 00, va avea loc vernisajul expoziţiei de caricatură a tinerei graficiene de 11 ani, Ioana Tatarciuc, din municipiul Suceava. Expoziţia cuprinde 70 de lucrări de caricatură cu mesaj-metaforă, crochiuri şi bandă desenată, Ioana Tatarciuc reuşind să surprindă diferitele aspecte ale vieţii, ale societăţii, folosind simboluri, într-o grafică satirică de ţinută, fără cuvinte.

Mesajul Ioanei Tatarciuc se transmite cu forţă, printr-un desen expresiv ce este nuanţat de la ironia fină până la hohotul spumos de râs.

Expoziţia de la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii Suceava poate impresiona nu numai prin numărul mare de desene expuse, ci mai ales prin calitatea lucrărilor ce poartă semnătura unui copil în vârstă de doar 11 ani.

„Ioana e dăruită cu har şi mă uimeşte adesea prin profunzimea şi maturitatea cu care observă realitatea din jurul ei. Mă gândesc adesea că aceasta nouă generaţie, pe care am şansa să o formez, e dăruită cu atâta profunzime şi strălucire a spiritului! E impresionant să descoperi la un copil de 11 ani atâta subtilitate a mesajului artistic! Ioana îşi realizează cu uşurinţă caricaturile, învăţând să lucreze cu simboluri, care alăturate şi aflate în contradicţie, stârnesc umorul”, a declarat graficiana suceveană Paula Şalar, cea care a avut iniţiativa acestei expoziţii şi care a îndrumat-o şi format-o în cadrul Academiei Libere de Grafică ce-i poartă numele, pe mica artistă de la vârsta de 6 ani.

Expoziţia cuprinde şi crochiuri, Ioana Tatarciuc fiind iniţiată în arta portretului - caricatură la şcoala aceluiaşi maestru unde modele sunt chiar colegii de cursuri.

“Desenul ei convinge prin libertatea, siguranţa şi expresivitatea liniei, în aceste portrete realizate în creion.”, a spus Paula Şalar.

Totodată, în expoziţie sunt prezente şi lucrări care surprind expresii ale chipului, realizate în culori vii, astfel încât personajele par să se anime din fundalul foii albe.

Un alt segment abordat în lucrările sale îl reprezintă banda desenată.

„Şi aici Ioana excelează, căci povestea desenată pune în valoare un mesaj spiritual, aspiraţia omului de a se elibera de partea negativă a fiinţei sale, pentru a lua cu sine doar partea pozitivă şi luminoasă cu care a fost dăruit. Ioana Tatarciuc e cu adevărat un talent, ce se va impune cu siguranţă. Voi colabora cu ea şi în următorii ani, până la formarea sa deplină, ca tânăr artist independent, capabil să creeze şi să se pună în valoare”, a subliniat Paula Şalar.

De remarcat este că Ioana Tatarciuc a fost apreciată cu diplome şi premii de excelenţă la saloane şi festivaluri naţionale de profil.

„Pasul următor important este acela de a o trimite pe Ioana , cu caricaturile sale, în confruntări internaţionale, unde sunt sigură ca va confirma investiţia în talentul ei”, a mai spus Paula Şalar.

Academia Liberă de Grafică - Paula Şalar este singura şcoală de caricatură din România, mişcare artistică ce îşi desfăşoară cursurile din 1998, descoperind şi formând deja câteva generaţii de tineri caricaturişti.

0 comentarii: