marți, 15 ianuarie 2008

Onofrei cere sucevenilor să-şi caute terenurile neintabulate



Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, solicită sucevenilor să-şi intabuleze terenurile pe care le au în proprietate, ocazie cu care se verifică şi amplasamentele.

Orest Onofrei a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că au apărut cazuri concrete în care oamenii au constatat că nu mai deţin fizic terenuri pe care au acte de proprietate, „transferul” producându-se cu complicitatea fie a comisiilor locale de fond funciar, fie a agenţilor care se ocupă de efectuarea schiţelor cadastrale.

Onofrei a avertizat că situaţia este cu atât mai gravă în cazul terenurilor agricole, pentru care agricultorii pot încasa subvenţii din bani europeni sau guvernamentali, după care să constate că, de fapt, nu mai au parcelele respective şi trebuie să dea banii înapoi.

Prefectul a exemplificat importanţa intabulării cu o situaţie din comuna Stroieşti, unde un proprietar a constatat că pe terenul pe care îl deţinea cu acte, dar care nu era intabultat, s-a împroprietărit o altă persoană.

„Cel care a preluat terenul a spus că îl dă înapoi, numai că situaţia nu este aşa simplă, recunoşti că ai furat, dai înapoi şi fapta se şterge. Nu se putea ajunge aici fără ajutorul comisiei locale de fond funciar sau al celor care fac schiţele cadastrale. Cineva trebuie să răspundă pentru asta şi cred că răspunderea este penală. Cercetarea celor vinovaţi îi va descuraja şi pe alţii dispuşi să încerce acţiuni de acest gen”, a declarat prefectul.

Avertisment pentru hoţii de terenuri

Prefectul Orest Onofrei a declarat că mai multe asemenea cazuri i-au fost semnalate în ultima perioadă, motiv pentru care specialişti ai Prefecturii şi OJCPI vor face verificări ce se vor finaliza, dacă va fi cazul, inclusiv cu plângeri penale împotriva celor implicaţi.

Onofrei a mai reamintit o serie de cazuri ce i-au fost sesizate în luna septembrie 2007, de un grup de peste 20 cetăţeni, care deţin hotărâri judecătoreşti, cea mai mare parte dintre acestea definitive şi irevocabile, privind reconstituirea dreptului de proprietate, în baza cărora aceştia solicită eliberarea titlurilor de proprietate pentru amplasamente ce se suprapun cu cele ale vechiului Fond Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei. „În aceste cazuri instanţele de judecată au fost duse în eroare, deoarece s-au pronunţat pe baza unor documentaţii întocmite în mod eronat tot de către persoane fizice autorizate”, a arătat prefectul.

Totodată, acesta a mai atras atenţia că pentru lipsa unei evidenţe clare a terenurilor, România este ameninţată de Comisia Europeană cu activarea clauzei de salvgardare şi că, în cel mai scurt timp, trebuie „să nu mai existe nici o bucăţică de teren necadastrat”.

În acest context, toţi sucevenii care deţin documente că sunt proprietari de terenuri trebuie să meargă la Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară pentru intabulare.

În practică acest lucru este mai dificil de realizat, pe de o parte pentru că efectuarea schiţelor cadastrale, cu identificarea exactă a amplasamentului şi bornare este contra cost, iar pe de altă parte pentru că procesul de retrocedare a terenurilor, îndeosebi a celor forestiere, încă nu este finalizat. De asemenea, mai mult de jumătate din procesele aflate pe rolul instanţelor de judecată au drept obiect litigii de natură funciară.

0 comentarii: