luni, 21 ianuarie 2008

Povestea dispariţiei „Elodiei din Rădăuţi”



A ajuns cea mai cunoscută persoană din Rădăuţi în numai câteva luni. Oltiţa Schipor, de 39 de ani, este femeia despre care se vorbeşte la orice colţ de stradă încă din noiembrie anul trecut. Mai exact de când a dispărut cu aproape 100.000 de euro, bani pe care fie i-a împrumutat de la diferiţi cunoscuţi, fie i-a furat pur şi simplu din casieria firmei unde lucra.

Se presupune că „Elodia”, aşa cum a fost botezată Oltiţa Schipor, s-ar afla în Italia, după anumite surse, fie în Anglia, după cum cred alte persoane.

Povestea care a făcut vâlvă în Rădăuţi a început în noiembrie anul trecut, atunci când Oltiţa Schipor, angajata unei case de schimb valutar din oraş, a dispărut fără urmă.

La scurt timp, administratorul casei de schimb valutar, Dorin Moroşan, a înaintat plângere la Poliţia din Rădăuţi. Acesta a observat că din casierie au dispărut 21.000 de lei.

„Pe 5 noiembrie mi-a cerut liber 2 zile, pe motiv că fiica ei este bolnavă. A doua zi am observat că lipsesc 21.000 de lei. Am chemat-o la serviciu şi mi-a spus că este o problemă cauzată de calculator. Ulterior am aflat că a şters toate datele din luna octombrie, sperând că toate urmele vor dispărea”, a precizat Dorin Moroşan.

Bărbatul a încercat să-şi ia la întrebări angajata, dar aceasta nu a mai fost de găsit. Pentru a-şi recupera prejudiciul a depus plângere la Poliţie.

Cum ştirea a făcut rapid înconjurul Rădăuţiului, la Poliţie s-au adunat mai multe plângeri. Printre cei care au reclamat că i-au dat diferite sume de bani Oltiţei Schipor se numără un medic din Rădăuţi, o rudă, o vecină, dar şi mai mulţi cunoscuţi.

Şi-a păcălit vecina

Una dintre persoanele înşelate de „Elodia” este Helena Maria Nuţu. Pentru că cele două femei erau vecine de mai bine de 15 ani, Oltiţa locuia la etajul patru, iar Helena la trei, între ele se legase o relaţie de prietenie. Aşa se face că Oltiţa i-a câştigat încrederea vecinei, iar de-a lungul timpului i-a schimbat diferite sume de bani.

Pe 5 noiembrie 2007, Helena Maria Nuţu i-a dat Oltiţei 8.000 de euro şi i-a cerut să-i aducă echivalentul în lei, „până la sfârşitul săptămânii”.

„Am văzut-o după două zile, dar nu m-am gândit că o să dispară. Nu am crezut că poate face aşa ceva”, a mărturisit Helena Nuţu.

Aceasta spune că nu şi-a mai văzut vecina de la începutul lunii noiembrie, iar în apartamentul unde Oltiţa locuia nu a mai intrat nimeni. În afara acestor persoane, „Elodia” a mai împrumutat 30.000 de euro de la un cunoscut medic din Rădăuţi, 2.500 de euro de la un frate al acestuia. De asemenea, de la o rudă a luat 20.000 de euro şi 1.000 de dolari, iar de la alte două cunoştinţe câte 6.000 de euro, respectiv 1.000 de euro.

Acestea sunt reclamaţiile înregistrate la Poliţie împotriva Oltiţei Schipor, dar mai există şi alte persoane care, din diferite motive, încă nu au depus plângeri, ceea ce face ca suma strânsă de femeie să se ridice la aproape 100.000 de euro.

A lăsat acasă o fetiţă de 13 ani

Dispărută fără urmă de mai bine de două luni, Oltiţa Schipor a dat totuşi câteva telefoane pentru a le spune apropiaţilor că este sănătoasă. Sora „Elodiei” are un chioşc în Bazarul din Rădăuţi, iar din noiembrie este principala ţintă a celor escrocaţi de Oltiţa.

„Oamenii vin să mă întrebe unde este Oltiţa şi ce a făcut cu banii. Eu le spun că nu ştiu nimic pentru că chiar nu ştiam de preocupările surorii mele. De când a plecat nu mi-a dat nici un telefon. A vorbit cu fiica ei înainte de Crăciun şi i-a spus că este bine sănătoasă. Nu pot să vă spun unde este. Oricum, în Anglia, la copiii mei, aşa cum se spune prin Rădăuţi, nu este”, a precizat Lucica, sora Oltiţei.

Fiica de 13 ani a „Elodiei” spune şi ea că nu ştie prea multe. A recunoscut că a fost sunată de mama ei, dar aceasta nu i-a dezvăluit locul unde se află.

Sigiliul de pe uşa apartamentului, rupt

Oltiţa Schipor este acuzată de delapidare, înşelăciune şi fals material în înscrisuri oficiale, situaţie care a determinat punerea apartamentului său sub sechestru.

Sâmbătă la prânz, când am trecut pe la apartamentul din Rădăuţi al „Elodiei” sigiliul aplicat pe uşă dispăruse.

Se pare că înăuntru ar fi intrat fiica Oltiţei, dar aspectul acesta trebuie lămurit de anchetatori.

0 comentarii: