duminică, 13 ianuarie 2008

Prefectul Onofrei avertizează că unii „samsari de terenuri” se intabulează pe terenurile proprietate a altora


Actualitate



Prefectul de Suceava, Orest Onofrei recomandă persoanelor care deţin titluri de proprietate să-şi garanteze proprietăţile, prin intabulare, acest demers oferindu-le posibilitatea de a verifica dacă mai au calitatea de proprietari. Această recomandare vine după ce prefectul a constatat că unii „samsari de terenuri” se intabulează pe suprafeţe de teren deţinute legal, cu titlu de proprietate, de alte persoane, cu sprijinul unor persoane fizice autorizate pentru lucrări de cadastru. Prefectul Onofrei a spus vineri, că a dispus verificări în mai multe situaţii de acest gen semnalate de persoanele păgubite.

Ca argument, prefectul de Suceava a adus situaţia înregistrată în comuna suceveană Stroieşti, unde o persoană, Vasile O., ce a achiziţionat în ultima perioadă mai multe terenuri în zone cu potenţial investiţional, s-a intabulat pe două parcele de teren deţinute, cu titlu de proprietate, de alte două persoane care nu au dorit să-i vândă terenul.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu spune că cei doi păgubiţi şi-au dat seama de această problemă în momentul în care au dorit să-şi intabuleze dreptul de proprietate. Astfel au aflat că terenul fusese deja intabulat pe numele lui Vasile O. În aceste condiţii unul dintre ei a depus o plângere penală, iar procurorul a constatat că „fapta nu există” după ce Vasile O. a recunoscut că s-ar fi intabulat pe acel teren „din greşeală”.

„În acest caz se fac verificări de specialişti ai Prefecturii şi Oficiului Judeţean de Cadastru, iar dacă cele semnalate se confirmă, acţiunea Prefecturii se va finaliza cu plângeri penale faţă de persoanele implicate”, a spus Orest Onofrei.

Din nefericire situaţia nu este singulară. Prefectul de Suceava a precizat că o situaţie similară a fost constatată recent când, pe baza unor planuri cadastrale întocmite eronat, instanţa de judecată s-a pronunţat greşit în cazul a peste 20 de persoane cărora li s-a recunoscut dreptul de proprietate pe terenuri forestiere identificate ca aparţinând fostului Fond Bisericesc Ortodox al Bucovinei.

0 comentarii: