joi, 31 ianuarie 2008

Secretarul de stat Zvetlana Preoteasa şi-a bătut joc de profesorii suceveni

Dezbatere monolog



Dezbatere transformată în monolog, o prezentare sterilă a proiectului de lege din învăţământ, al cărei protagonist a fost secretarul de stat din cadrul MEdCT Zvetlana Preotesa.

Ministrul secretar de stat Zvetlana Preoteasa nu a avut timp să-i asculte pe directorii de şcoli invitaţi să participe ieri la dezbaterea publică pe marginea proiectului de lege din învăţământ, deşi aceştia au venit pregătiţi să-şi prezinte opiniile şi argumentele în legătură cu acest subiect.

Peste 200 de directori de şcoli, profesori, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, sindicate, părinţi şi elevi, toţi au fost invitaţi să participe la dezbaterea publică şi să-şi spună părerea în legătură cu proiectele legislative promovate de ministrul educaţiei Cristian Adomniţei.

„Nu mai am timp să stau şi să ascult”

Ceea ce s-a anunţat a fi dezbatere s-a transformat într-un monolog al secretarului de stat Zvetlana Preoteasa, care după ce, mai mult de oră, a lăudat proiectul de lege din învăţământ, nu a mai stat să asculte şi părerile dascălilor şi să ia în considerare opiniile acestora.

„Nu mai am timp să stau şi să ascult. Puneţi toate ideile pe o hârtie, trimiteţi-mi-o şi o voi analiza”, le-a spus Zvetalana Preoteasa profesorilor care au început să ia cuvântul.

Declaraţiile acesteia au creat rumoare şi agitaţie printre cei prezenţi la dezbateri, profesorii arătându-se cu adevărat indignaţi de faptul că au fost chemaţi la dezbatere publică, însă nimeni nu-i ascultă.

Dascălii nu au renunţat cu una cu două şi au insistat ca secretarul de stat să le asculte părerile.

Un singur director a reuşit să ia cuvântul la dezbateri

Din cei peste 200 de directori prezenţi în sala de dezbateri, unul singur a avut norocul să vorbească preţ de câteva minute.

Este vorba despre directorul de la Şcoala Ulma, care a făcut un drum de aproape 100 de kilometri pentru a ajunge la Suceava, şi a ţinut să-şi spună părerea în legătură cu legea învăţământului.

Un alt director sucevean a mai încercat să-şi spună părerea referitor la proiect, însă nu avut câştig de cauză.

„Dumneavoastră spuneţi, că eu vă ascult din mers”, i-a spus Zvetlana Preoteasa, în timp ce se îndrepta spre ieşire.

Pentru că secretarul de stat nu a avut timp să stea să-i asculte pe participanţii la dezbatere, inspectorul şcolar general Petru Carcalete a citit câteva dintre propunerile pe care profesorii suceveni le au vizavi de proiectul de lege.

Dezinteres faţă de „ideile fluturate” pe care le-a citit Carcalete

Zvetlana Preoteasa nu a acordat prea multă atenţie nici acestor propuneri, spunându-i lui Carcalete că i-a fluturat câteva idei.

„Domnul inspector general mi-a fluturat câteva idei şi mie nu-mi place să fie fluturate, dar le voi studia”, a spus secretarul de stat.

După ce a refuzat invitaţia de a vizita Şcoala Creştină Filadelfia, instituţia gazdă a dezbaterilor, Zvetlana Preoteasa a plecat de la întâlnire.

Inspectorul şcolar general Petru Carcalete a declarat că nu i se pare normal ca la o dezbatere publică pe marginea unei legi, oamenii invitaţi să-şi spună părerea să nu fie ascultaţi. De aceeaşi părere au fost şi cei prezenţi în sală, unii dintre ei veniţi la dezbatere din celălalt capăt al judeţului pentru a face propuneri la proiectul de lege din educaţie.

Modificări importante la Legea educaţiei

Noul proiect de lege al educaţiei va ajunge pe 17 februarie 2008 pe masa Parlamentului, pentru a fi dezbătut.

Proiectul aduce modificări majore actualei legi din învăţământ şi dacă va fi aprobat, va intra în vigoare din luna septembrie a acestui an.

Proiectul prevede ca grădiniţa să înceapă de la trei ani, învăţământul primar să fie structurat pe cinci clase, învăţământul gimnazial să fie până la clasa a noua, inclusiv, iar liceul să înceapă din clasa a zecea.

În ceea ce priveşte statutul cadrului didactic, proiectul de lege aduce modificări şi la acest capitol. Una dintre cele mai importante modificări este aceea că dascălii nu vor mai da examen naţional de titularizare, ci fiecare instituţie de învăţământ îşi va organiza propriul examen de titularizare.

0 comentarii: