luni, 4 februarie 2008

Marele Premiu al Festivalului „Elena Roizen” a ajuns la Suceava



Marele Premiu al Festivalului  „Elena Roizen” a ajuns la Suceava Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, i-a înmînat lui Alexandru Brădăţan, din Suceava, Marele Premiu

Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria şi Consiliul Local Ovidiu şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Constanţa au organizat, în perioada 1 - 3 februarie, la Centrul Cultural Ovidiu, prima ediţie a Festivalului Cîntecului Popular Dobrogean „Elena Roizen”. La acest amplu eveniment cultural-artistic au participat, în primele două zile de concurs, 22 de tineri interpreţi amatori, cu vîrste cuprinse între 16 şi 30 de ani, din diferite zone etnografice ale ţării, care au prezentat cîte două melodii: o piesă fără acompaniament muzical (doină sau baladă) şi o melodie cu acompaniament muzical.

Concurenţii au evoluat în faţa unui număr mare de spectatori, dar mai ales, în faţa unui juriu exigent, format din etnomuzicologi şi interpreţi de marcă ai muzicii populare româneşti. Toţi cei 22 de tineri dornici de afirmare au impresionat comisia de jurizare prin calitatea interpretării, ţinută scenică şi autenticitatea costumului popular. Pe parcursul celor două zile de concurs, pe scena Centrului Cultural Ovidiu au evoluat: Mihaela Enciu (Dobrogea), Anişoara Serafin (Caraş Severin), Zina Ghiţulescu (Argeş), Marian Dascăl (Cluj), Elena Cuculici (Oltenia), Romina Nemeş (Bihor), Valentin Sanfira (Gorj), Alexandru Brădăţan (Suceava), Loredana Streche (Romanaţi), Cătălin Hasa (Alba), Diana Călinescu (Argeş), Georgiana Mănăilă (Muntenia), Raluca Mihuţ (Mureş), Bogdan Cristian (Dobrogea), Ancuţa Corlăţean (Suceava), Maria Beatrice Bandoiu (Gorj), Paula Medrea (Alba), Radu Pongracz (Maramureş), Ionela Raluca Ristea (Argeş), Viorica Lupu (Chişinău), Izabela Tomiţă (Dolj) şi Raul Olteanu (Cluj).

Prima ediţie a festivalului, de anvergură

La Centrul Cultural Ovidiu a avut loc ieri Gala Laureaţilor, la care a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, iniţiatorul acestui festival. Pentru că toţi concurenţii au fost foarte buni, membrii comisiei de jurizare au decis ca premiile I, II şi III să fie acordate ex-aequo, valoarea acestor premii fiind împărţită între cîştigători. Astfel, Premiul I a fost obţinut de Loredana Streche, din Romanaţi, şi Maria Beatrice Bandoiu, din Gorj, valoarea premiului fiind de 2.000 de lei. Pe cea de-a doua treaptă a podiumului au urcat Ancuţa Corlăţean, din Suceava, şi Valentin Sanfira, din Gorj, ei fiind răsplătiţi şi cu suma de 1.500 de lei. Izabela Tomiţă, din Dolj, şi Raul Olteanu, din Cluj, au fost concurenţii care au primit premiul al III-lea, în valoare de 1.000 de lei. De asemenea, familia regretatei Elena Roizen a acordat un premiu special, acesta revenindu-i concurentului din Cumpăna, Bogdan Cristian, care are în repertoriul său melodii cîntate de Elena Roizen. Mai mult, CJC, principalul organizator, a acordat patru premii speciale, în valoare totală de 1.000 lei, tinerilor Ionela Raluca Ristea, din Argeş, Viorica Lupu, din Chişinău, Elena Cuculici, din Oltenia, şi Diana Călinescu, din Argeş.

Marele Premiu al primei ediţii a Festivalului Cîntecului Popular Dobrogean „Elena Roizen” a fost cîştigat de Alexandru Brădăţan, din Suceava, care a delectat publicul cu o baladă şi o piesă de joc din zona Moldovei. Premiul i-a fost înmînat de către preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, care s-a declarat încîntat de succesul festivalului. „Am cunoscut-o pe Elena Roizen cînd lucram la TV Neptun, acum 12 ani, cînd venea şi făcea înregistrări. De atunci am rămas impresionat, pentru că Elena Roizen cînta live, nu venea cu CD-uri prelucrate, cum se practică în ziua de astăzi. Cînta în permanenţă live, era în stare să cînte o melodie fără acompaniament, la cel mai înalt nivel. Muzica Elenei Roizen răsună peste tot şi, în continuare, se înregistrează solicitări pentru CD-uri. Am înţeles că multe case de discuri pregătesc noi albume şi că Elena Roizen este ascultată din ce în ce mai mult”, a declarat Constantinescu. Referitor la organizarea evenimentului de la Ovidiu, el a spus că este impresionantă anvergura pe care a luat-o acest festival, într-un timp relativ scurt. „A fost o departajare foarte grea şi un nivel foarte ridicat al competiţiei, care ne obligă pe noi şi pe organizatorii din Ovidiu să facem un festival la un nivel şi mai ridicat la anul. Asta înseamnă că poporul nostru a cîştigat, deja, un nou festival românesc, nu numai dobrogean, care va fi o piatră de încercare pentru şlefuirea tinerelor talente. Prin cîntecele ei, prin vocea ei, Elena Roizen a intrat în nemurirea sufletului poporului român”, a adăugat Constantinescu.

1 comentarii:

Eugen spunea...

Sunt realmente fericit pentru acest mare dar de suflet oferit memoriei celei ce a fost "ILENUTA DE LA MARE" (cum atat de frumos o denumeste o buna prietena a sa).Festivalul venit tocmai pe 1 februarie,in ziua in care Elena Roizen ar fi implinit 63 de ani,aduce realizatorilor si participantilor respectul si toata consideratia mea si sunt convins ca asemeni mie sunt multi,multi altii..
Salut si il felicit cu mult drag pe Alexandru Bradatan pentru reusita sa care vine sa certifice inca o data valoarea lui,talentul lui si nu in ultimul rand daruirea si seriozitatea cu care Alexandru,un tanar de doar 18/19 ani priveste acest dar primit de la Dumnezeu si insuflat de parintii sai minunati.Cinste celor care il sprijina pentru reusitele sale !
Eugen Emeric Chvala / Radio Transsylvania International