duminică, 10 februarie 2008

Ministrul Educaţiei, supus unui maraton de peste 5 ore la dezbaterea pachetului de legi ale educaţiei


Invatamant



Adomnitei Cristian la SV Din capul locului, la dezbaterea ce s-a desfăşurat vineri la Şcoala Filadelfia din Suceava, privind noul pachet de legi ale educaţiei, ministrul Cristian Adomniţei a declarat că are tot timpul la dispoziţie şi că va răspunde tuturor întrebărilor, fiindcă a auzit că la dezbaterea precedentă, cu secretarul de stat Zvetlana Preoteasa, cadrele didactice nu au fost lămurite. Astfel discuţiile au durat aproximativ 5 ore, ministrul Educaţiei răspunzând tuturor întrebărilor, cu amănuntele necesare.

La finalul întâlnirii, ministrul Adomniţei a fost mulţumit de cum a decurs totul , deşi a precizat că nu intenţiona să vină la Suceava, „loc cu încărcătură emoţională”. „Faţă de alte judeţe s-a pus accent şi pe învăţământul particular şi nu au fost întrebări legate de elevi, ca în alte părţi. Ca întrebări şi problematică abordată au fost mai activi ca în alte judeţe, Suceava fiind al 9-lea în care am fost la dezbateri. Cred că a fost o acţiune de succes, oamenii au înţeles mai bine pachetul de legi. Am avut o discuţie realmente deschisă şi prietenoasă” a afirmat Cristian Adomniţei.

După încheierea prezentării celor mai importante aspecte din lege, de către ministrul Adomniţei, vicepreşedintele CJ Suceava, Stela Acatrinei a intervenit declarând că „această lege nu e adaptată la realitatea judeţului Suceava”. „Ea ar trebui să pornească de la starea materială a celor 953 de şcoli ale judeţului. Avem încă şcoli în care se face focul cu lemn putrezit, avem toalete în curte, primăriile nu au bani pentru transportul profesorilor, pentru cretă şi detergenţi. Această lege nu se poate aplica atâta vreme cât mai sunt copii care vin dezbrăcaţi la şcoală fiindcă părinţii lor trăiesc numai din ajutorul social. Aceasta nu e în spiritul egalităţii de şanse de care vorbeşte legea. Discrepanţele care sunt între administraţiile teritoriale nu pot face posibilă aplicarea legii. La ora actuală guvernul promite prea multe, spun în general, nu mă refer la acest guvern care a mai făcut câte ceva. Nu s-au alocat fonduri zonelor defavorizate pentru o dezvoltare normală. Legile sunt făcute de oameni care nu cunosc realităţile din teren, ministrul învăţământului nu discută cu cel al finanţelor să vadă dacă sunt bani. De aceea avem legi doar pe hârtie. Legea dvs. e bună dar ar putea fi aplicată cam peste 5 ani”, a precizat Stela Acatrinei.

Ca răspuns, ministrul Educaţiei a precizat că primăriile trebuie să facă tot posibilul să-şi atragă dascălii, să se preocupe de şcoli, iar atunci cânt „în România se va munci de 3 ori mai mult şi bugetul va fi de 3 ori mai mare”.

0 comentarii: