duminică, 17 februarie 2008

Nici un sucevean nu poate cumpăra încă locuinţele ANL

Sucevenii nu pot cumpăra încă locuinţele ANL care le-au fost închiriate. Deşi noile norme legislative permit vânzarea locuinţelor pentru tineri construite prin ANL, acestea sunt inaccesibile chiriaşilor suceveni, care nu îndeplinesc condiţiile necesare.

Nici unul din chiriaşii suceveni nu locuieşte în locuinţele ANL de 5 ani, aşa cum prevăd normele metodologice de aplicare a Legii 152/1998, primele locuinţe ANL din Suceava, din cartierul Privighetorii, fiind date în folosinţă în vara anului 2004.

Practic, de anul viitor, 96 de suceveni, locatarii primelor 6 blocuri ANL vor avea de ales între a rămâne chiriaşi ai Primăriei, situaţie în care pot rămâne fără apartament, atunci când nu mai îndeplinesc condiţiile necesare, ori să devină proprietari, la preţuri foarte convenabile.

Cele mai mici preţuri la locuinţe noi

Conform normelor de aplicare a legii ce permite achiziţionarea locuinţelor ANL, preţul de cumpărare va fi stabilit de un evaluator al autorităţii locale, dar nu poate fi mai mic decât preţul de inventar ori de 75% din preţul pieţei (dar după grila de preţuri stabilită de notari, nu după preţurile de vânzare practicate efectiv pe piaţă).

Dar, după cum a precizat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Laszlo Borbely, preţul unui apartament de două camere, cu o suprafaţă de 60 de metri pătraţi, ar ajunge la aproximativ 30.000 de euro, calculul fiind făcut la preţul cu care au fost contractate lucrările la vremea respectivă, adică în jur de 450 de euro la metru pătrat de locuinţă.

Oricum ar fi, locuinţele ANL vor fi scoase la vânzare la cele mai mici preţuri de pe piaţă, în condiţiile în care acum, pentru un apartament vechi de câţiva zeci de ani, de aproximativ 60 de metri pătraţi, se plătesc sume cuprinse între 55.000 – 70.000 de euro.

Avantaje şi dezavantaje

Anul viitor, cei 96 de suceveni care au primit locuinţe ANL în 2004 vor fi chemaţi la Primărie, să aleagă dacă vor să devină proprietari, ori să rămână în continuare chiriaşi, dar la alte tarife, ce vor fi stabilite atunci.

Dacă aleg varianta cumpărării apartamentului, aceştia vor trebui să achite suma integral, fiind exclusă varianta de achitare în rate a contravalorii acestuia.

Mai mult, timp de cinci ani, aceste apartamente nu vor putea fi vândute, dar vor putea fi închiriate.

Banii care se vor încasa din vânzarea apartamentelor vor fi viraţi într-un cont special al ANL, din care vor fi construite alte locuinţe sociale

0 comentarii: