vineri, 8 februarie 2008

Un nou pas în preluarea de către Transgaz a conductelor de gaze naturale prin proiectul Suceava-Utilităţi


Administratie



marzaPreluarea de către Transgaz a conductelor de gaze naturale construite prin proiectul judeţean de utilităţi urmează să fie avizată de ANRG, a anunţat joi preşedintele CJ Suceava, Gavril Mîrza. Acesta a precizat că reprezentanţi ai administraţiei judeţene sucevene au purtat discuţii la nivelul Ministerului Economiei şi Finanţelor privind transferul conductelor de gaze naturale ale judeţului la Transgaz şi de stabilire a unui operator de gaze naturale în localităţile judeţului unde nu există un astfel de operator.

Deoarece, pentru preluarea conductelor, este necesar avizul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Gavril Mîrza a precizat că reprezentanţi ai MEF şi Transgaz vor stabili condiţiile de preluare. Cât priveşte desemnarea operatorului de gaze naturale s-a stabilit că, în scurt timp Consiliul Judeţean va trebui să elaboreze un studiu de fezabilitate privind eficienţa operării, în baza căruia MEF va organiza licitaţia de desemnare a operatorului judeţean.

Şeful administraţiei judeţene a precizat că se doreşte ca preluarea operării reţelei de gaze naturale din judeţ să se facă în trei etape, în prima urmând să fie incluse localităţile care au reţea interioară la care trebuie făcut doar racordul, în etapa a doua, localităţile din apropierea conductelor de medie presiune fără instalaţii de distribuţie interioare, iar în etapa a treia celelalte localităţi.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat, la mijlocul lunii noiembrie 2007, la Suceava, că Transgaz va prelua reţeaua de gaze naturale construită până în prezent în judeţul Suceava prin proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” şi va continua investiţiile prevăzute în acest proiect.

Prin proiect au fost construite până în prezent conducte cu o lungime totală de 101 km.

Potrivit preşedintelui CJ Suceava, sunt deja montate instalaţii interne în localităţile Pătrăuţi, Drăguşeni, Dărmăneşti, Dumbrăveni sau Milişăuţi, dar locuitorii nu pot beneficia de gaze naturale pentru că nu există operator desemnat de MEF, situaţia fiind asemănătoare şi în Câmpulung Moldovenesc unde centrala termică de cogenerare nu poate funcţiona cu gaze naturale deşi reţeaua este finalizată.

Pentru realizarea investiţiilor Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutche Bank A.G.

0 comentarii: