luni, 31 martie 2008

A ajuns campioană la canotaj, deşi nu ştia să înoate

Succes



De aproape trei ani de zile nu mai ştie cum e să fii în vacanţă şi nu ştie ce înseamnă să ai timp liber. Irina Dorneanu, o elevă a Liceului cu Program Sportiv din Suceava, detaşată acum la LPS Iaşi, a ales să plătească cu copilăria preţul propriului succes.

Poveştea de succes pe care o trăieşte acum Irina Dorneanu a început în urmă cu trei ani de zile, pe când fata era elevă în clasa a opta, la o şcoală de la ţară, în comuna sa natală Zvoriştea.

Mama Irinei povesteşte că viaţa fetei ei s-a schimbat complet în doar două săptămâni, după ce un antrenor de canotaj din Iaşi a venit în Suceava să „descopere” posibile talente în acest sport.

„Irina era la sfârşitul clasei a opta când antrenorul Sorin Botnărel a venit de la Iaşi să caute prin şcoli fete care au structura fizică potrivită pentru a face canotaj”, povestesc părinţii fetei. Irina a fost una dintre ele, iar într-o zi, pe neaşteptate, familia Dorneanu s-a trezit la poartă cu antrenorul, care le propunea părinţilor să o înscrie pe Irina la canotaj.

„Nici nu am vrut să aud despre aşa ceva. Am zis că am un singur copil şi nu-l dau de acasă să se chinuiască”, a spus Maria Dorneanu, mama fetei. Aceasta a mai spus că Irina nu a făcut sport decât ocazional, la şcoală, că nu avea înclinaţii spre sport, şi mai mult decât atât, fata nu ştia să înoate. Antrenorul le-a spus părinţilor Irinei să se mai gândească şi în două săptămâni să-i dea un răspuns. Părinţii îşi amintesc că au fost două săptămâni de frământări, în care nu ştiau ce să aleagă.

Între timp, pentru că era perioada examenelor, Irina a dat testarea naţională şi s-a înscris la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava, liceu la care a şi intrat.

Campioană naţională şi mondială

Dacă părinţii Irinei au crezut că aici se opreşte povestea cu sportul de performanţă, antrenorul Sorin Botnărel nu s-a dat bătut. Astfel, el a invitat-o pe Irina la Năvodari, într-un stagiu de pregătire al canotoarelor, iar fetei i-a plăcut. Atunci a ales să practice acest sport, şi tot atunci părinţii au reanalizat propunerea antrenorului, şi s-au gândit că aceasta poate să fie o şansă în viaţa fetei, şansă pe care nu trebuie să o rateze.

Irina s-a transferat de la Colegiul „Ştefan cel Mare” la Liceul cu Program Sportiv din Suceava, iar mai târziu a fost detaşată la Liceul cu Program Sportiv din Iaşi.

Irina Dorneanu a demonstrat că alegerea pe care a făcut-o a fost una inspirată. Fără să fi practicat vreodată sportul, în afara orelor de educaţie fizică, fără să ştie să înoate, dar cu o ambiţie de nedescris, în doar doi ani de zile, Irina Dorneanu a urcat de nenumărate ori pe podiumurile naţionale şi internaţionale, este acum selecţionată în lotul României la campionatele internaţionale de canotaj pentru junioare, şi a obţinut foarte multe medalii.

Irina este campioană naţională, medaliată cu aur la concursul naţional de ergometru din anul 2007. Tot în 2007 a fost medaliată cu argint la Balcaniada din Turcia, şi a făcut parte din lotul României la Olimpiada Internaţională din China.

Cinci ore de antrenament pe zi

Gloria de pe podium este doar faţa strălucitoare a vieţii pe care o are Irina acum. În spatele podiumului stau însă sacrificii imense, muncă pe brânci şi renunţarea la multe dintre bucuriile de zi cu zi ale unui licean.

Antrenorul de la Iaşi al Irinei, Ioan Lazariuc, a spus că fiecare zi de muncă a fetei începe la ora 6:45, când are primul antrenament. Acesta se încheie la ora 8:30, iar Irina are jumătate de oră să se pregătească, astfel încât la ora 9:00 să fie în sala de clasă şi să înceapă cursurile. De la ora 12:00, când termină orele şi până la ora 15:30 Irina trebuie să ia masa şi să se odihnească, pentru ca apoi să înceapă cel de-al doilea antrenament al zilei, antrenamentul pe apă. După această pregătire, urmează al treilea antrenament din zi, cel pe uscat.

Per total, Irina face zilnic cinci ore grele de antrenament, dar pe lângă aceasta ea trebuie să se pregătească şi pentru şcoală, iar rezultatele la învăţătură arată că şi acest lucru îl face serios şi cu ambiţie. „Munceşte enorm, nici nu are timp să vină acasă. Mergem noi pe la ea. Ultima oară a fost două săptămâni la sărbătorile de iarnă”, povestesc părinţii Irinei. Mama fetei a spus că ultima oară când a venit Irina acasă avea mâinile atât de bătătorite, încât o vecină a început să plângă atunci când a văzut-o.

S-a antrenat cu piciorul în ghips

Ambiţia Irinei pentru performanţă în canotaj îl face pe antrenorul Ioan Lazariuc să spună că fata va ajunge în lotul de senioare al României. „Este foarte bună şi are o ambiţie incredibilă”, a spus antrenorul. De la Ioan Lazariuc am aflat că anul trecut, în tipul pregătirilor pentru Olimpiada Internaţională din China, Irina şi-a rupt piciorul.

„Nu s-a lăsat. Cu piciorul rupt făcea antrenamente, pentru că era hotărâtă să plece în China. Şi a plecat”, a mai spus Ioan Lazariuc.

Acum Irina Dorneanu este la Iaşi, iar peste puţin timp va pleca la Snagov, unde încep pregătirile pentru Olimpiada Internaţională de canotaj junioare care va avea loc în acest an în Austria. Irina este hotărâtă să reprezinte România şi în acest an şi vină din Austria cu medalii.

„Este o campioană, şi va ajunge departe. Cu timpii pe care i-a obţinut în lotul de junioare, lua aurul la senioare”, a spus, despre Irina Dorneanu, antrenorul Ioan Lazariuc.