miercuri, 12 martie 2008

Au furat seiful cu bani din primărie

Cu tot cu paznic



Un seif plin cu bani a fost furat în noaptea de luni spre marţi din Primăria Drăguşeni, hoţii reuşind să plece în spate cu o casă de bani în greutate de aproape 300 de kg.

Deşi aleşii sătenilor din Drăguşeni angajaseră o persoană să păzească primăria, iar paznicul comunal ar fi trebuit să treacă pe acolo de mai multe ori pe noapte, hoţii au lucrat nestigheriţi.

Conducerea Primăriei încearcă să stabilească suma exactă care se afla în seif în momentul furtului. Deşi aseară, la ora închiderii ediţiei, nu fusese stabilită o cifră exactă, secretarul primăriei Drăguşeni, Romică Ghiţu, a spus că ar fi vorba despre aproximativ 35.000 de lei.

„Erau banii de salarii pentru angajaţii Primăriei şi banii pentru însoţitorii persoanelor cu handicap. A, şi vreo 100 de milioane de lei vechi era garanţia de participare la o licitaţie ce a avut loc ieri (n.r.-luni) ... pentru schimbarea geamurilor şi uşilor termopan de la căminul cultural”, a precizat Ghiţu.

Paznicul se pregătea să doneze sânge.

Secretarul Primăriei Drăguşeni ne-a mai declarat că hoţii au intrat pe geamul de la casierie şi au ajuns la seif, după ce, în drumul spre casa cu bani, au scos o uşă din balamale.

Deşi pare greu de crezut, seiful în care se aflau banii Primăriei Drăguşeni era pus pe un simplu postament, fără să fie încastrat în perete sau să aibă alt sistem antiefracţie.

Dacă aleşii sătenilor din Drăguşeni s-au gândit că nimeni nu se va încumeta să fure ditamai casa cu bani, în greutate de circa 300 de kilograme, s-au înşelat. „Au tras seiful, l-au târât pe hol, l-au scos în curte, au rupt câteva scânduri din gard ca să încapă, după care l-au urcat în maşina şi duşi au fost...”, ne prezintă secretarul Ghiţu scenariul furtului.

Întrebat unde erau cei doi paznici, secretarul ne-a explicat: „Păi paznicul comunal nu era în zonă, în momentul producerii furtului, iar paznicul de la primărie s-a dus acasă să se pregătească, că a doua zi dimineaţă trebuia să doneze sânge pentru cineva”.

Au furat şi statele de plată şi chitanţele.

Poliţiştii sosiţi la faţa locului au întrebat-o pe casiera primăriei câţi bani se aflau în seif, însă aceasta a dat din umeri, spunându-le oamenilor legii că nu ştie suma exactă întrucât, atât statele de plată, chitanţele, cât şi celelalte documente care justificau sumele de bani depuse se aflau tot în casa de bani furată de hoţi.

Judiciariştii care anchetează acest caz cred că au de-a face cu aceeaşi grupare care le dă bătăi de cap de aproape doi ani de zile.

Din informaţiile noastre, furtul casei de bani din noaptea de luni spre marţi este a opta spargere de acest gen, prejudiciul fiind de aproximativ 100.000 de lei.

Pentru a preveni astfel de fapte, în urmă cu câteva săptămâni, conducerea Poliţiei Fălticeni i-a adunat pe toţi primarii din zona de competenţă şi le-a spus să-şi ia măsuri împotriva acestui gen de infracţiuni. Aleşii de la Drăguşeni, se pare, au lipsit de la şedinţa din sediul Poliţiei.