miercuri, 12 martie 2008

Benonie Contaş, directorul aproape penal de la Finanţe

La limita legii



Benonie Contaş, unul dintre directorii executivi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava, pare să fi fost un adevărat cal troian al instituţiei în relaţiile cu firmele care activează în judeţ. Reprezentanţii Corpului de Control al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală au descoperit un şir întreg de nereguli în activitatea lui Contaş, unele dintre fapte îmbrăcând chiar şi elemente de natură penală.

Pentru a-şi îndeplini scopurile personale sau de grup, Benonie Contaş a exercitat presiuni asupra subordonaţilor, dar şi asupra echipei de control a ANAF, pe ai cărei membri i-a ameninţat că le va face plângeri în cazul în care consemnează că rambursările de TVA aprobate nu sunt legale.

Bugetul de stat, prejudiciat cu peste 1,1 mil. de lei

Ziua şi boroboaţa. Cam aşa ar putea fi caracterizată munca prestată de unul dintre adjuncţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava, Benonie Contaş. Într-un amplu raport întocmit de Corpul de Control al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) sunt prezentate un şir întreg de nereguli în activitate.

În perioada 2005-2007, SC Bucovina Ecotermgaz SA Suceava a beneficiat de două rambursări de TVA în sumă de 1,9 milioane de lei. Echipa de control a ANAF a constatat că societatea nu avea dreptul să beneficieze de returnarea TVA-ului.

În concluzie, reprezentanţii ANAF „confirmă faptul că Activitatea de Control Fiscal Suceava a rambursat în mod ilegal suma de 1.931.718 lei către SC Bucovina Ecotermgaz SA Suceava. Nu s-a verificat legalitatea înregistrării în evidenţa SC Bucovina Ecotermgaz SA Suceava şi deductibilitatea fiscală la calculul profitului impozabil a sumelor achitate către SC Gero Consulting SRL Bucureşti (n.r. – furnizor de servicii către firma suceveană), în condiţiile în care TVA-ul aferent a fost respins de la rambursare. Directorul executiv adjunct Contaş Benonie a aprobat rambursarea de TVA către SC Bucovina Ecotermgaz SA Suceava preferenţial, neaplicând criterii unitare/legale pentru toţi contribuabilii”.

În cele din urmă, suma de 1.931.728 de lei a fost returnată de către SC Bucovina Ecotermgaz SA Suceava către bugetul de stat consolidat. Totuşi, bugetul de stat a rămas prejudiciat cu 1.129.640 de lei, sumă ce reprezintă majorările de TVA.

Râmbu aruncă pisica moartă în curtea lui Contaş

Echipa de control a ANAF a mai constatat că Benonie Contaş a acţionat în nume propriu în derularea unor acte procedurale. Acest fapt este confirmat de un alt director al DGFP Suceava, Vasile Râmbu. Acesta a aruncat pisica moartă în curtea lui Benonie Contaş.

„D-l Râmbu Vasile, director executiv adjunct al ACF Suceava, a precizat că întreaga corespondenţă între ACF Suceava şi MFP referitoare la SC Bucovina Ecotermgaz Sa a fost iniţiată (din luna octombrie 2006) şi purtată de d-l Contaş Benonie, de cele mai multe ori în nume personal şi fără a trece prin registratura DGFP Suceava sau prin mapa de corespondenţă a ACF. De asemenea, precizează că d-l Contaş Benonie, în calitate de coordonator, conform fişei postului, al serviciilor de control fiscal din cadrul ACF Suceava, a coordonat în mod direct toată activitatea privind rambursările de TVA precum şi echipele desemnate să soluţioneze cele 8 deconturi depuse de SC Bucovina Ecotermgaz SA Suceava”, se arată în raportul întocmit de Corpul de Control al ANAF.

De altfel, toate aceste aspecte fac obiectul unui dosar instrumentat iniţial de Serviciul Teritorial al DNA Suceava şi preluat ulterior de către DNA Bucureşti.

Contaş, domnul „Presiune”

Pentru că rambursările de TVA către SC Bucovina Ecotermgaz SA Suceava au fost sistate la un moment dat, Benonie Contaş a încercat o altă cale pentru a-şi determina subordonaţii să accepte la plată sumele propuse pentru returnarea de TVA.

„Analizând interdependenţa faptelor în cazul SC Bucovina Ecotermgaz SA şi luând în considerare opinia echipei de audit a DGFP Suceava, considerăm că sesizarea doamnei Galanton Ana în ceea ce priveşte presiunile care s-ar fi făcut asupra sa de către domnul Contaş Benonie pentru a aviza rambursarea ilegală de TVA către SC Bucovina Ecotermgaz SA este întemeiată”, este concluzia reprezentanţilor ANAF.

În plus, aceştia au constatat că prin producerea prejudiciului de 1.129.640 de lei, sumă nerecuperată din majorările de întârziere, este posibil ca directorul adjunct executiv al DGFP Suceava să fi păşit din administrativ în penal.

„Propunem către Direcţia Generală Juridică să se analizeze dacă fapta domnului Contaş Benonie de a face presiuni asupra salariaţilor din subordine pentru a aviza în continuare aceste rambursări în favoarea SC Bucovina Ecotermgaz SA, întruneşte elementele constitutive ale vreunei infracţiuni”, se specifică în raportul ANAF.

Mai mult, s-a ajuns la concluzia că prin acţiunile sale, Benonie Contaş a intervenit în favoarea agenţilor economici, faptă prevăzută în Legea 188/1999, dar a încălcat şi principiile care guvernează conduita profesională în raport cu salariaţii subordonaţi direct.

Rămâne de văzut ce măsuri se vor lua împotriva lui Benonie Contaş, faptele descrise de Corpul de Control al ANAF fiind cu caracter de continuitate şi de o gravitate sporită.