vineri, 21 martie 2008

Cântă rock, folk şi muzică populară, în spatele gratiilor

Muzicanţi cu cătuşe



Încarceraţi în penitenciarul Botoşani, pentru fel de fel de infracţiuni, de la furt calificat la omor, cinci deţinuţi suceveni s-au apucat de cântat şi au fost selectaţi pentru a face parte din formaţia de muzică a unităţii de detenţie.

Cu pedepse de la 3 la 15 ani de închisoare, cei cinci suceveni, cu vârste cuprinse între 25 şi 30 de ani, nu au altceva de făcut decât să cânte de dimineaţă până seara şi să se pregătească încontinuu pentru spectacolele ce vor urma.

Trupa din care fac parte, formată din nouă deţinuţi, a avut primul spectacol în urmă cu aproximativ două săptămâni, de , spectatori fiind chiar colegii lor de carceră.

Directorul adjunct al departamentul de intervenţie psihosocială din cadrul penitenciarului Botoşani, Cristina Livadariu, ne-a mărturisit că prima ieşire la rampă s-a bucurat de succes din partea celorlalţi deţinuţi.

Casting printre deţinuţi

Cei cinci suceveni au fost aleşi să facă parte din formaţia muzicală a penitenciarului în urma unei preselecţii ce a avut loc în luna ianuarie a acestui an, la puţin timp după ce conducerea unităţii de detenţie a achiziţionat de la Suceava instrumentele muzicale.

„În luna februarie au şi început repetiţiile. Momentan, şeful formaţiei e un deţinut care are studii muzicale, singurul de altfel, dar, pe viitor, încercăm să colaborăm cu un profesionist în domeniu, care să-i coordoneze. Vor trebui să-şi facă un repertoriu şi, cu timpul, le vom organiza spectacole, atât în cadrul penitenciarului, cât şi în afara acestuia”, a declarat Cristina Livadariu.

Cei cinci suceveni cântă la acordeon, la baterie, la chitară, la tobe, iar unul dintre ei e solist vocal.

Repetiţiile au loc într-un club din cadrul penitenciarului, deţinuţii având deja pregătite piese de muzică uşoară, rock şi folk, dar şi melodii de muzică populară.

„Prin implicarea în acest gen de acţiuni, încercăm să-i facem mai receptivi faţă de dezvoltarea unor comportamente prosociale”, a declarat directorul Penitenciarului Botoşani, inspectorul şef Marius Hliban.