marți, 11 martie 2008

“Îţi rup picioarele! Nu mai ai ce căuta în oraşul ăsta!”



Ploaie de ameninţări din partea afaceristului Viorel Strugar, patronul SC Construcţii Strugar SRL, acuzat de E.ON că a rupt cablurile de medie tensiune care alimentau un sfert din municipiul Suceava, în urma unor săpături neautorizate executate vinerea trecută.

“Îţi rup picioarele! Nu mai ai ce căuta în oraşul asta!”, a fost reacţia lui Viorel Strugar, atunci când i-am solicitat să îşi exprime punctul de vedere asupra lucrărilor efectuate şi care au produs o pagubă de peste 140 de milioane de lei vechi prin distrugerea cablurilor electrice şi au lăsat mii de suceveni fără curent.

„Ticălos mincinos” şi autor de “măgării” au fost alte apelative folosite de către Viorel Strugar pentru redactorul Monitorul, cât şi pentru ziaristul unui alt cotidian local, care a participat la discuţia pe care am încercat să o purtăm în faţa Inspectoratului de Stat în Construcţii, acolo unde a fost chemat, împreună cu asociatul său, Claudiu Pop, pentru a da socoteală de cele întâmplate.

Deşi reprezentanţii E.ON au spus chiar de la început că săpăturile sunt făcute pentru firma lui Viorel Strugar, acesta neagă orice implicare în acest scandal, pe motiv că atât terenul cât şi viitoarea construcţie sunt o investiţie a firmei SC Ulpio Investments SRL, care e condusă de asociatul său, Claudiu Pop.

“Am să vă dau în judecată pentru asta şi o să vă cer daune morale de 100.000 de euro. Să vă văd atunci din ce o să plătiţi. Probabil tot din măgării din astea”, a mai spus Viorel Strugar, care a refuzat să explice clar de ce el nu are nici o implicare în povestea asta, deşi a recunoscut chiar el faptul că pe unul din camioanele care cărau pământul excavat de lângă Uzina Electrică era o plăcuţă inscripţionată cu numele firmei sale - SC Construcţii Strugar SRL.

“Nu aveam de ce să scoatem autorizaţie”

În schimb, partenerul său de afaceri, Claudiu Pop, s-a dovedit a fi mult mai rezonabil, oferind şi o serie de explicaţii:

“Noi nu am făcut acolo decât un studiu geo, să vedem dacă terenul va rezista pentru construirea unui bloc cu 5-6 etaje. Nu aveam de ce să scoatem autorizaţie pentru aşa ceva. Am contractat firma Proiect Bucovina să ne facă studiul geo, dar pentru că am dat de o placă de beton, a trebuit să săpăm mai adânc, cu excavatorul, să vedem ce este dedesubt. Nu aveam cum să ne apucăm de construcţie, câtă vreme noi nu avem nici măcar proiectul făcut”, a spus Claudiu Pop, director al firmei SC Ulpio Investments SRL şi partener de afaceri al lui Viorel Strugar în cadrul unei firme, SC Construcţii Pop Strugar SRL.

Cert e că cei care sunt implicaţi în construirea acestui bloc au solicitat abia ieri Primăriei Suceava eliberarea unei autorizaţii pentru executarea unor săpături – terasamente pe terenul de lângă Uzina Electrică, dar, pentru obţinerea acestuia, tot au nevoie de avizul societăţilor de utilităţi – E.ON, ACET şi Termica.

Amendaţi de Inspecţia în Construcţii

În urma sesizărilor făcute de către E.ON şi din presă, Inspectoratul de Stat în Construcţii a trimis ieri un reprezentant la locul unde s-au efectuat săpăturile.

Deşi acestuia i-a fost oferită aceeaşi explicaţie, că s-au făcut săpături doar pentru studiul geo, chiar dacă e vorba de şanţuri cu o adâncime considerabilă şi de tone de pământ care au fost excavate, nu de o simplă gaură făcută cu sonda, pentru stabilirea caracteristicilor geo-tehnice ale terenului, concluzia a fost clară – începerea lucrărilor fără autorizaţie.

Şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii, Sabin Drăgan, a declarat ieri după-amiază că nici nu se pune problema să nu fie amendată firma responsabilă, cu o sumă cuprinsă între 1.000 şi 100.000 de lei (până la un miliard de lei vechi), dar nu a putut preciza cuantumul exact al amenzii, care a fost stabilit de inspectorul trimis în teren.

E.ON va da aviz negativ

Începerea lucrărilor fără nici un fel de autorizaţie şi fără a obţine avizele de la societăţile de utilităţi îi va costa scump pe cei care vor să construiască la capătul străzii Mitropoliei un bloc cu mai mult de patru etaje.

Şefului sucursalei Suceava a companiei E.ON Moldova Distribuţie, Vasile Curelaru, a declarat că pe lângă pagubele pe care aceştia vor trebui să le plătească, adică cele 140 de milioane de lei vechi pentru distrugerea cablurilor de curent electric, acestora li se va imputa şi cantitatea de curent ce nu a putut fi furnizată în sistem, precum şi eventualele despăgubiri pentru sucevenii ale căror aparaturi electro-casnice au fost distruse de pana de curent produsă.

“Prin ruperea cablurilor au cauzat întreruperea furnizării curentului electric la 10 posturi de transformare, care nu au putut fi repornite decât după ce am alimentat din altă parte reţeaua. Mai stăm două-trei zile, să putem primi eventualele reclamaţii, să le trecem în devizul de lucrări pe care îl vor avea de achitat cei care au comandat acea lucrare, dar şi firma care deţine excavatorul care a făcut săpăturile – SC Aberom Transcom SRL. Dacă ne-ar fi anunţat că vor să sape acolo, veneau oamenii noştri şi le trasau exact pe unde vin cablurile, nu se mai întâmpla nimic. Chiar de ar fi fost vorba de o sondare geo – deşi nu am văzut niciodată ca asta să se facă cu excavatorul şi cu buldozerul, tot ar fi trebuit să ne anunţe, pentru că şi o simplă înţepătură ar fi distrus cablurile noastre”, a declarat Vasile Curelaru.

Şefului sucursalei Suceava a companiei E.ON Moldova Distribuţie a mai adăugat că în nici un caz nu va fi dat aviz pozitiv pentru realizarea blocului pe acel amplasament, singura cale de scăpare pentru investitori fiind să realizeze un proiect de deviere a reţelelor de cabluri ale E.ON şi să suporte integral costurile de executare a proiectului.