miercuri, 12 martie 2008

Ministrul Adomniţei, într-o vizită fulger în cinci şcoli sucevene

nopinat

Prezent ieri la Suceava, ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, nu a ratat ocazia de a face şi o vizită inopinată în câteva dintre şcolile din municipiul reşedinţă de judeţ.

Acesta a vizitat ieri cinci instituţii de învăţământ preuniversitar şi Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava. Potrivit ministrului Adomniţei, vizita nu s-a dorit a fi un control, acesta fiind prezent în şcoli doar pentru a lua cunoştinţă de problemele cu care acestea se confruntă.

Prima instituţie de învăţământ vizitată a fost Şcoala Generală nr. 10 din Burdujeni. „Aici este o criză a spaţiului de învăţământ. Şcoala este situată într-un cartier populat şi nu pot fi onorate toate cererile”, a spus ministrul Cristian Adomniţei.

Următoarea vizită a ministrului a fost la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, şi la grădiniţa cu program normal şi prelungit aflată în subordonarea acestei instituţii.

Şi aici Adomniţei a constatat aceeaşi problemă, şi anume insuficienţa spaţiului de învăţământ. „Sunt necesare 18 miliarde de lei vechi pentru reabilitarea şi crearea de spaţii noi în această instituţie”, a spus Adomniţei.

Bani pentru sala de sport de la Colegiul Alimentar

De la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Cristian Adomniţei a trecut pe la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară. „În sala de sport de la această şcoală nu s-a mai făcut de ani buni nici o investiţie şi are nevoie de reabilitare totală”, a precizat Adomniţei. Potrivit ministrului Cristian Adomniţei, pardoseala sălii este foarte veche, îmbâcsită de praf şi prezintă pericol pentru sănătatea cadrelor didactice şi a elevilor. Ministrul a cerut conducerii şcolii să facă un studiu pentru a vedea care sunt fondurile necesare pentru reabilitarea sălii.

O altă instituţie de învăţământ preuniversitar vizitată a fost Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, unde ministrul Adomniţei a avut ocazia să participe la aniversarea unui cadru didactic al şcolii. În ceea ce priveşte investiţiile de aici, Adomniţei a precizat că „şcoala mai are nevoie de şase miliarde de lei vechi pentru a finaliza lucrările de modernizare a căminului de elevi”.

Ultima şcoală vizitată de Adomniţei a fost Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”. „La Ştefan este nevoie de 2,5 miliarde de lei pentru aulă şi, bineînţeles, bani pentru începerea lucrărilor la sala de sport”, a spus Cristian Adomniţei.

De la Colegiul „Ştefan cel Mare”, Cristian Adomniţei a plecat la Universitatea „Ştefan cel Mare”, unde a constatat că lucrările la Corpul E nu au fost terminate, din vina constructorului, deşi termenul limită de execuţie era 1 martie 2008.