vineri, 21 martie 2008

Motoscuterişti giraţi în trafic de şcoli de şoferi penale

Inconştienţă



Semnal de alarmă pentru autorităţi. Unele şcoli de şoferi din municipiul Suceava eliberează la foc automat adeverinţele care ar trebui să ateste că cel care se deplasează pe un motoscuter a absolvit un curs de legislaţie rutieră şi are un minimum de cunoştinţe ale regulilor de circulaţie.

Puşti de 16 sau 17 ani, ori majori care nu au permis de conducere, merg la astfel de şcoli cu banul jos şi devin brusc „cunoscători” ai legislaţiei rutiere. Ies apoi în trafic şi produc accidente rutiere.

În acest an, de când temperaturile au crescut, poliţiştii au contabilizat aproape zilnic accidente în care au fost implicaţi conducători de vehicule pe două roţi, în marea majoritate a cazurilor provocate de ei. În total, de la începutul anului, Serviciul de Poliţie Rutieră Suceava a contabilizat zece accidente în care au fost implicaţi motoscuterişti, soldate cu şase răniţi grav şi şapte răniţi uşor. Multe alte accidente nu sunt în statistici deoarece nu s-au soldat cu victime.

Banii, fotografia şi la revedere

„Şcoală de şoferi – Eliberăm adeverinţe pentru motoscuter”, aşa sună anunţul dat la mica publicitate din presa locală de către şcoala „Sigur la volan” din municipiul Suceava.

Anunţul este suspect încă de la prezentare, expresia „eliberăm adeverinţe” fiind cât se poate de explicită.

Vocea care ne-a răspuns la telefon ne-a confirmat ceea ce bănuiam încă de la început.

Femeia cu care am vorbit ne-a informat că adeverinţa costă 150 de lei şi pentru ca totul să fie în regulă trebuie să venim la şcoală şi cu două fotografii. Despre orele de legislaţie nimic.

O întrebăm pe femeie dacă trebuie să facem şi cursuri, iar aceasta devine circumspectă, spunându-ne că astfel de detalii le vom discuta faţă în faţă. Insistăm totuşi să primim un răspuns, întrebând din nou dacă trebuie să facem ore de legislaţie. „Nu, nu, nu”, este răspunsul clar al femeii, care ne-a indicat apoi şcoala pe care o reprezintă, „Sigur la volan”, şi adresa unde trebuie să ne prezentăm pentru a ne rezolva problema.

Aşadar, cu 150 de lei în buzunar, chiar fără să ştie absolut nimic despre legislaţia rutieră, solicitantul poate circula liniştit, fără a fi pasibil de amenzile poliţiştilor de la circulaţie.

ARR, în control la şcoală

Agenţia Rutieră Suceava este instituţia care aprobă şi monitorizează activitatea şcolilor de şoferi şi a instructorilor auto independenţi din judeţ.

„O echipă de inspectori va verifica activitatea acestei şcoli şi în scurt timp vom stabili ce măsuri trebuiesc luate”, a declarat Iulian Angheluş, şeful Agenţiei Rutiere Suceava, imediat ce i-am adus la cunoştinţă modul de lucru al şcolii de şoferi.

Săptămânal, poliţiştii de la circulaţie organizează acţiuni de control în trafic care vizează amendarea motoscuteriştilor care circulă fără căşti de protecţie ori fără permis de conducere sau atestat de legislaţie rutieră. Având în vedere, însă, cum se pot obţine aceste atestate, este limpede că acţiunile de control nu au cum să aibă efectul scontat, acela de a reduce numărul de accidente rutiere.