miercuri, 12 martie 2008

Nou director la Spitalul de Urgenţă, apărut de nicăieri

Surpriză



Spitalul de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava are, de luni seara, un nou manager. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, l-a numit, în data de 10 martie, pe Ovidiu Neamţu în postul de manager general interimar.

Numirea a luat prin surprindere atât Instituţia Prefectului, cât şi autorităţile medicale şi conducerea Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, care în mod uzual ar fi trebuit cel puţin informate, dacă nu consultate în legătură cu această decizie.

Instituţiile menţionate nu numai că nu au ştiut că spitalul are un nou manager general, dar habar nu aveau cine este persoana şi cine a recomandat-o pentru a conduce destinele celei mai mari şi importante unităţi spitaliceşti din judeţ.

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că a aflat “pe surse” că spitalul are un nou manager interimar. “Am aflat pe surse că avem un nou manager interimar, o persoană de care eu habar nu am cine este, n-am auzit în viaţa mea de el şi nici referinţe foarte bune n-am găsit, ceea ce nu-i normal deloc. În forma asta este foarte greu să rezolvi această problemă complicată, care este Spitalul Judeţean. Eu am avut o corespondenţă permanentă cu domnul ministru Nicolăescu şi am încercat să rezolvăm problemele care sunt la spital, dar acum aflu că este un domn Neamţu manager interimar, despre care habar nu am cum a ajuns acolo şi nici dacă poate face ceva la spital”, a afirmat Onofrei.

Vina celor care au făcut recomandarea

În opinia prefectului, responsabilitatea numirii unui necunoscut care „nu are referinţe foarte bune” nu este a ministrului Sănătăţii, ci a celor care i-au făcut această recomandare.

„Cred că nu este iniţiativa domnului ministru Nicolăescu, nici nu avea cum să fie iniţiativa lui, dar cineva i-a recomandat această persoană. Fiind vorba despre interimat, bineînţeles că a semnat-o şi, dacă este vorba despre persoana despre care dvs. ştiţi, înseamnă că lucrurile nu sunt în regulă. Spitalul Judeţean mergea acum într-o direcţie bună, cu rezerva că acolo trebuie să se întâmple extrem de multe lucruri pentru ca rezultatele să se poată vedea în timp. Toate eforturile care se fac pentru reforma în sănătate, pentru a îmbunătăţi actul medical, pentru a veni în sprijinul bolnavilor pot fi date peste cap de asemenea numiri, care sunt absolut convins au fost făcute nu din vina ministrului, ci a celor care l-au recomandat pe noul manager”, a arătat prefectul.

Acesta a mai spus că va solicita ministrului Nicolăescu să reanalizeze şi să revoce ordinul de numire a lui Ovidiu Neamţu, care „nu face cinste nici medicilor, nici Spitalului Judeţean şi nici Sucevei”.

„Noi am încercat şi reuşisem încet, încet ca la spital lucrurile să meargă, bucătăria arată cum trebuie, s-a încercat rezolvarea problemei cu farmacia şi cu medicamentele, cu licitaţiile şi eforturile pot fi anulate de asemenea decizii. Pe căi destul de oculte s-a ajuns ca ministrul să fie pus într-o situaţie penibilă, fără să fie vina lui”, a afirmat prefectul.

Miza nominalizării unui director „flexibil”

Totodată, Orest Onofrei crede că în spatele acestei numiri „pe uşa din spate” ar sta interesele economice foarte mari legate de construirea unui supermarket pe terenul din curtea spitalului, faţă de care conducerea actuală a instituţiei şi-a manifestat opoziţia.

Onofrei a argumentat şi el că ridicarea unui supermarket în curte ar ridica serioase probleme vizavi de autorizarea spitalului, deoarece pentru aceasta spaţiul verde amenajat per pat spital este de 20 de mp. La 1.279 paturi, cât are spitalul, corespund 25.580 mp spaţiu verde amenajat.

„Ar trebui să se insiste pentru amenajarea ca spaţiu verde. Consiliul Judeţean, Primăria, Prefectura, ASP şi noi toţi ar trebui să facem eforturi pentru că, mai devreme sau mai târziu, noi sau rudele noastre ajungem acolo. Nu este treaba Instituţiei Prefectului să hotărască numărul de mall-uri din oraş, dar acestea să se facă unde trebuie, nu unde ar afecta buna desfăşurare a activităţii medicale. Poziţia economică şi vadul comercial sunt foarte bune, dar vadul de sănătate este mai important. Corect era ca prefectul să ştie de numire şi sunt convins că domnul ministru va renunţa la acest ordin, care nu face cinste nici spitalului, nici Ministerului Sănătăţii, nici Guvernului”, a mai spus prefectul.

Nicolăescu: „Propunerea a venit de pe plan local”

Aceeaşi surprindere au arătat-o şi liderii liberali suceveni, pe care colegii lor de la Bucureşti nu i-au informat că le-au făcut cadou un nou director de spital.

Preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, senatorul Tiberiu Prodan, a declarat, în conferinţă de presă, că „PNL Suceava nu are nimic de-a face cu această numire” şi că cere ministrului Nicolăescu şi secretarului general al Guvernului, printr-o scrisoare oficială, să revoce ordinul de numire a lui Ovidiu Neamţu.

„N-am reuşit să aflu cine a trimis CV-ul acestui domn la Bucureşti, dar cerem oficial revocarea lui”, a afirmat Tiberiu Prodan.

Contactat telefonic, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, ne-a declarat că „propunerea de numire a venit de pe plan local” şi că este vorba despre o numire interimară, pentru maxim 3 luni.

Întrebat cum de a pus într-o funcţie de o asemenea importanţă o persoană fără nici un fel de experienţă şi cu un renume nu tocmai bun, ministrul a răspuns: „unii gândesc altfel şi îl susţin”.

Noul director s-a prezentat să-şi ia postul

Ovidiu Neamţu s-a prezentat, ieri la prânz, la Autoritatea de Sănătate Publică Suceava pentru a-şi lua în primire postul. Adjunctul ASP, dr. Alexandru Lăzăreanu, a spus că ordinul de numire a venit luni seara şi l-a văzut abia ieri dimineaţă.

„Pentru că vine din afară şi nu-l ştie absolut nimeni, ne-am gândit să-l prezentăm noi la spital. Am făcut decizia de numire, am transmis-o la spital şi doamna doctor Nicolae, care astăzi lipseşte, va decide cum se face prezentarea. Domnul Neamţu a venit astăzi la noi să-şi ia actele de numire şi l-am chemat mâine dimineaţă, să-l prezentăm noi când îşi ia în primire postul”, a spus dr. Lăzăreanu.

Până când acest lucru se va întâmpla, activitatea spitalului este blocată, deoarece fostul director interimar, dr. Doina Ganea Motan, nu mai poate semna, de luni, documente ca manager, iar noul director încă n-a călcat prin instituţie, în noua calitate.

Ovidiu Neamţu nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri. Din informaţiile noastre, el a fost membru PD şi unul dintre asociaţii de la prima firmă semnificativă de taxi din Suceava, Dinasty. Ulterior a dezvoltat afaceri de anvergură medie şi a trecut la PNL.

Surse din apropierea acestuia spun că ar fi început demersurile pentru a obţine postul de director al spitalului imediat ce acesta a fost vacantat prin demiterea lui Costică Dăscăliuc. Ca studii, a absolvit facultatea de administraţie publică de la Suceava.