vineri, 21 martie 2008

Un fost consilier local, în conflict cu 32 de familii din Marginea

Sămânţă de scandal



Ultimatum. 32 de familii din Marginea sunt ameninţate de un fost consilier local al comunei că vor fi lăsate fără căldură şi fără electricitate.

Scandalul a pornit din perioada când Dumitru Grigorean a îndeplinit funcţia de consilier local, în mandatul 1992-1996. Atunci, acesta a cumpărat 29 de ari de teren, suprafaţă pentru care i s-a reconstituit dreptul de proprietate unei persoane din Marginea.

Actualul primar al comunei, Dumitru Lungu, crede că această împroprietărire s-a făcut în mod abuziv.

„Au fost întocmite documente de intabulare în fals şi astfel s-a reconstituit dreptul de proprietate. Cum se putea ca persoana care a revendicat terenul să fie vecin cu drumul naţional şi nu cu blocurile, aşa cum era firesc. Din punctul meu de vedere, totul este eronat şi vădit tendenţios”, a declarat primarul din Marginea.

Cert este că după ce a devenit proprietar pe suprafaţa de 29 de ari, Dumitru Grigorean a început războiul cu locatarii din cele două blocuri aflate pe terenul dobândit în 1995.

„Să vă demolaţi centrala, că vin personal şi o demolez cu utilajele”

Ultimul episod al acestui război s-a înregistrat în urmă cu câteva săptămâni. Într-un avertisment transmis celor 32 de familii, fostul consilier local din Marginea le cere imperativ să demoleze clădirea care adăposteşte centrala termică şi punctul trafo pentru alimentarea cu energie electrică a celor două blocuri construite în 1978.

„Începând cu data de 1 Martie, aveţi termen de 90 de zile, adică 3 luni, să vă demolaţi centrala să eliberaţi terenul şi să nu mai parcaţi maşini, de asemeni nu mai aruncaţi gunoaie; Mai explicit să vă demolaţi centrala că vin personal şi o demolez cu utilajele”, se arată în avertismentul trimis de Dumitru Grigorean.

Revoltă în rândul locatarilor

Familiile care locuiesc în cele două blocuri din centrul comunei Marginea sunt revoltate de ceea ce se petrece. Oamenii spun că au cumpărat locuinţele în mod cinstit şi nu-şi explică modul în care s-a reconstituit dreptul de proprietate pe terenul respectiv. În acest moment, cele 32 de familii au înaintat acţiuni în instanţă şi speră să aibă câştig de cauză.

„Acum ne cere să demolăm clădirea unde se află centrala termică şi punctul trafo. Dacă mâine va veni şi ne va cere chirie pe terenul unde sunt construite blocurile, sau, mai rău, să le demolăm, ce ne facem?”, s-au întrebat locatarii din cele două blocuri.

Miza reală a demersului iniţiat de fostul consilier local este valoarea de piaţă a terenului pe care a pus mâna în 1995. Acum, un ar de teren în centrul comunei Marginea se vinde cu 2.000-3.000 de euro, aşa încât este lesne de înţeles de ce Dumitru Grigorean trage cu dinţii pentru a avea liber terenul.

De altfel, fostul consilier local a avut o discuţie cu reprezentanţii Primăriei Marginea pentru a ajunge la o înţelegere.

„Ne-a cerut la schimb o suprafaţă de 3 ori mai mare pentru a nu mai avea pretenţii asupra acelui teren. Nu am fost de acord, iar singura soluţie este ca titlul de proprietate, actul de intabulare şi actul de vânzare-cumpărare să fie anulate în instanţă”, a declarat primarul din Marginea.

Dumitru Grigorean nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere, fostul consilier local din Marginea fiind stabilit de mai multă vreme într-un alt judeţ.