duminică, 20 aprilie 2008

Ouă închistrite marca Bucovina, la Târgul de Paşti de la Suceava


Timp Liber




4targ de paste 0 de meşteri populari din zonele reprezentative ale Sucevei au sosit vineri la Târgul de Paşti, a IX-a ediţie, mulţi anunţându-şi sosirea şi în cursul zilei de sâmbătă. Potrivit muzeografei Violeta Marianciuc, şef Secţie etnografie, anul acesta sunt mai multe nume noi de meşteri la târg: “Noi încercăm să aducem în fiecare an şi alţi meşteri, pe mulţi din cei care participă la târgul nostru îi găsim şi la târgurile consacrate de la muzeele satului de la Bucureşti şi Sibiu, dar şi în ţară. Interesul nostru este să promovăm Bucovina. Anul acesta sunt prezente ouăle încondeiate, din Vatra Moldoviţei, Brodina, Paltinu, Izvoarele Sucevei, costume populare şi ţesături din Mănăstirea Humor, sculptură în lemn din Bălăceana şi Fălticeni, icoane pe sticlă din Vatra Dornei. Sunt nume noi de meşteri care poate n-au avut posibilitatea să-şi valorifice produsele”.

Dintre toate meşteşugurile, cel mai bine reprezentat este încondeiatul ouălor, fiind vorba de “aceleaşi ouă închistrite care reprezintă marca Bucovinei”, după cum a spus doamna Marianciuc. Dar nu lipsesc dintre ele nici ouăle pictate, specifice zonei Dornelor, ouăle cu mărgele sau ouă de struţ, pictate cu foiţă de aur.

În număr mare au venit la târg încondeietoare de ouă de la Vatra Moldoviţei şi de la Paltinu, care au venit cu cele mai căutate produse: tot ouăle cu motive autentice, tradiţionale, precum crucea pascală, cărarea nesfârşită, creasta cocoşului. Am văzut preoţi care se interesau de model şi zonă, pentru a le achiziţiona. Numai că acestea erau mai puţine, având în vedere că până acum au mai fost astfel de târguri la Ciocăneşti, Vadu Moldovei şi Gura Humorului, şi femeile şi-au cam epuizat stocurile adunate peste an de ouă “bătrâneşti” cum sunt numite, a explicat Mărioara Negură, din Vatra Moldoviţei.

Târgul va fi deschis între orele 9 - 20, meşterii fiind amplasaţi în holul Muzeului de Ştiinţele Naturii şi în faţa acestuia. Manifestarea este organizată de CJ Suceava, Complexul Muzeal Bucovina, Centrul Judeţean de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare Suceava.