vineri, 4 aprilie 2008

"Războiul apei" între PSD şi PD-L


Candidatul PSD la funcţia de primar al municipiului Suceava, vicepreşedintele organizaţiei judeţene Ovidiu Donţu, i-a cerut ieri demisia primarului în exerciţiu, Ion Lungu, candidatul PD-L la un nou mandat, pe motiv că a minţit populaţia în legătură cu investiţia de aducţiune a apei din sursa Berchişeşti în cartierul Burdujeni. Donţu susţine că la robinetele burdujenenilor nu curge apă 100% din sursa Berchişeşti aşa cum a spus primarul ci un amestec de apă de Berchişeşti cu apă din sursa de suprafaţă Mihoveni. Social democratul a adus în sprijinul afirmaţiilor sale buletine de analiză a apei prelevate din trei zone şi anume rezervorul din Sf. Ilie care stochează apă de Berchişeşti, zonele Jean Bart şi Calea Burdujeni colţ cu Calea Unirii. Analizele efectuate de Autoritatea de Sănătate Publică arată diferenţe mari între calitatea apei de la Sf. Ilie faţă de apa din zonele Jean Bart şi Calea Burdujeni. Parametrul cel mai relevant, în opinia lui Donţu, este conductivitatea, analizele indicând şi aici diferenţe sensibile. Or, susţine Donţu, apa care provine din aceeaşi sursă trebuie să aibă aceeaşi conductivitate.

„S-au risipit 70 de miliarde de lei vechi şi nu s-a rezolvat problema apei în Burdujeni”

Concluzia în opinia vicepreşedintelui PSD Suceava, formulată cu ajutorul specialiştilor, este cât se poate de clară: apa care curge acum la robinetele locuitorilor din cartierul Burdujeni nu este apă 100% din sursa Berchişeşti. Mai mult, Donţu spune că nici din punct de vedere tehnic cartierul Burdujeni nu poate beneficia de apă doar dintr-o singură sursă. Şi asta din cauza capacităţii pompelor care este limitată faţă de consum şi a conductelor subdimensionate. „Iată că avem trei surse, avem analizele chimice ale apei şi analiza din punct de vedere tehnic făcută de specialişti care ne duc la concluzia că apa din Burdujeni are altă sursă, este amestecată cu altă sursă decât cea de la Berchişeşti. De altfel în buletinele de analiză din Burdujeni concluziile ASP sunt clare: apa nu se încadrează în prevederile legii 458 şi 311. Apa de Berchişeşti se încadrează. Faţă de această situaţie rezultă în mod evident că apa de Berchişeşti este amestecată cu apa de Mihoveni în Burdujeni şi că domnul primar a încălcat o altă poruncă şi anume aceea să nu minţi. Faţă de faptul că s-au risipit 70 de miliarde de lei vechi şi nu s-a rezolvat problema apei de Berchişeşti în Burdujneni solicit public demisia primarului Ion Lungu”, a declarat Donţu. Social democratul consideră că acţiunea primarului care s-a grăbit să inaugureze aducţiunea de apă în Burdujeni arată „disperare electorală”. „Dacă domnul primar era un primar pe care-l interesa problemele cetăţenilor şi să informeze corect opinia publică venea în faţa sucevenilor spunând adevărul. Iată că domnul primar încearcă pe ultima sută de metri să modifice voinţa electoratului încercând să-l păcălească pentru a obţine voturi”, a spus Donţu.

Groza: „Locuitorii din Burdujeni au apă numai din sursa Berchişeşti”

Ştefan Groza, directorul operatorului regional de apă, ACET, infirmă cele susţinute de Donţu. Groza a garantat că apa care curge acum în cartierul Burdujeni provine numai din sursa Berchişeşti şi că parametrii de calitate se încadrează în limitele legale. Mai mult el a declarat că Burdujeniul nu a fost niciodată alimentat din sursa Mihoveni ci doar din sursa Dragomirna. „Vana de alimentare cu apă din sursa Dragomirna este închisă iar conducta de la această sursă nu se intersectează cu cea de la Berchişeşti. În legătură cu valoarea conductivităţii care apare în buletinele de analiză ale ASP nu pot să mă pronunţ deocamdată. Voi lua legătura să văd despre ce este vorba şi de ce apar aceste diferenţe”, a declarat Groza.