duminică, 20 aprilie 2008

Tânărul din Fălticeni bolnav de cancer limfatic a fost operat

Umanitar



În urma materialului publicat în cotidianul „Monitorul de Suceava”, în luna februarie a acestui an, „Urgent. 10 mii de euro pentru a salva un copil”, Iliuţă Todirică, din Fălticeni, în vârstă de 16 ani, a fost ajutat de comunitate şi a reuşit să facă transplantul cu celule stem, la o clinică din Timişoara, cu o echipă de medici austrieci.

Iliuţă a fost diagnosticat anul trecut cu cancer limfatic Non Hodgkin, stadiul IV de malignitate, în urma unui control de rutină. Băiatul era din ce în ce mai palid şi se plângea tot mai mult de oboseală. Adolescentul a fost nevoit să întrerupă şcoala (clasa a IX-a) şi să înceapă de urgenţă tratamentul chimioterapeutic. Singura lui şansă de vindecare o constituia operaţia de transplant cu celule stem. Operaţia trebuia să aibă loc cât mai repede, fapt care s-a şi întâmplat, cu ajutorul oamenilor care au sărit în sprijinul lui Iliuţă.

„După ce a apărut materialul în 'Monitorul de Suceava', ne-au sunat oamenii, ne-au oferit sume de bani, în total 80 de milioane de lei vechi, iar o fundaţie ne-a facilitat operaţia la Timişoara. Le mulţumim tuturor pentru sprijinul acordat. Au fost oameni care au venit acasă şi ne-au lăsat o sumă de bani, alţii au făcut chetă la biserică (Preoţii Cătălin Axinte şi Cătălin Mureş au iniţiat o colectă la Biserica 'Sf. Mare Mucenic Mina' Suceava), sau la instituţii (Protecţia Copilului), la asociaţii, centre de plasament (Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Nevoi Speciale din Suceava, Centrului de Plasament 'Speranţa' Suceava) sau persoane fizice care nu au dorit să-şi dea numele. Le mulţumim din toată inima”, ne-a spus Lucreţia Todirică, mama lui Iliuţă.

Lupta cu cancerul continuă

Acest tânăr are nevoie în continuare de sprijinul oamenilor. Mama lui Iliuţă ne-a mai spus că peste o lună fiul ei trebuie să meargă din nou la control la clinica din Timişoara, iar după trei luni trebuie să intre într-un program de consolidare foarte sever.

„Acum se simte relativ bine. Dar este slăbit şi apar tot felul de complicaţii pe parcurs. Avem nevoie de medicamente din străinătate, destul de scumpe, care nu sunt compensate. Doi ani nu are voie să facă efort de nici un fel şi trebuie să respecte cu stricteţe regimul şi tratamentul recomandat de medici. Noi îi aşteptăm pe toţi cei care ne-au ajutat, care l-au salvat pe Iliuţă, să vină să-l vadă, să stea de vorbă cu el, pentru că ar prinde şi el mai mult curaj, i-ar ridica moralul”, a completat mama băiatului.

Lucreţia Todirică este de profesie asistent maternal şi are în îngrijire doi copii abandonaţi de părinţii naturali: un băieţel de un an şi jumătate şi o fetiţă de trei ani.

Cei care doresc să-l viziteze pe Iliuţă sau cei care pot să-l sprijine în continuare pe acest tânăr să depăşească lupta cu cancerul, îl pot găsi la adresa Plutonier Ghiniţă Nr. 16 Fălticeni sau la telefonul 0746 431875.

Alte informaţii despre situaţia şi nevoile acestei familii puteţi obţine şi de la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava – responsabil Magda Moroşan, Biroul de Relaţii cu Publicul, telefon 0230 520172 sau 0744 472090.