luni, 14 aprilie 2008

Vizită la nivel înalt în judeţul Suceava


Judeţul Suceava a găzduit la finele săptămânii trecute vizita ambasadorului Marii Britanii, Excelenţa Sa Robin Barnett care a venit însoţit de Christine Russell, membră a Parlamentului Britanic şi Mark Hendrick, preşedintele grupului de prietenie româno-britanic. Distinşii oaspeţi care au venit la invitaţia ministrului educaţiei, Cristian Adomniţei, au avut întrevederi cu autorităţile sucevene poposind la Primăria municipiului reşedinţă de judeţ, la Consiliul Judeţean şi la Prefectură, acolo unde au susţinut şi o conferinţă de presă.

Contacte economice între regiuni din Marea Britanie şi Suceava

Robin Burnett şi-a exprimat bucuria de fi prezent pentru a doua oară în judeţul Suceava precizând că pentru ambasada britanică este foarte important să dezvolte contacte cu regiuni din România. El este convins că în perioada următoare vor fi stabilite contacte în special economice între regiuni din Marea Britanie şi judeţul Suceava. „ Am văzut în ultima perioadă o creştere de interes din partea investitorilor britanici în România şi sper că vom vedea mai mulţi investitori şi în această regiune. Nu în ultimul rând în ceea ce priveşte condiţiile pentru copii subliniez că România a făcut un progres enorm în acest domeniu. Avem în continuare o colaboare importantă prin parteneriat public privat în acest sens şi am participat personal la o întâlnire cu doamna Popescu Tăriceanu foarte recent unde am hotărât să continuăm cu un program de conştientizare despre metodele cele mai moderne mai ales pentru copiii cu dizabilităţi”, a declarat Robin Burnett.

Oaspeţii britanici impresionaţi de Universitate

La rândul său Mark Hendrick a rămas impresionat de potenţialul Universităţii „Ştefan cel Mare” apreciind că aceasta face „paşi importanţi” pentru ridicarea nivelului de educaţie. „Am aflat că acum sunt 13.000 de studenţi şi că în viitor numărul va creşte la 17.000. Este foarte important pentru că aceştia reprezintă viitorul pentru dezvoltarea de care aveţi nevoie”, a spus preşedintele grupului de prietenie româno-britanic. El şi-a exprimat bucuria de a vedea progresul pe care România l-a făcut în agricultură şi în industrie arătându-se interesat de soarta ţării noastre după integrarea în Uniunea Europeană. Trebuie spus că Londra nu este Marea Britanie şi Bucureşti nu este România. De aceea sunt interesat să aflu situaţia de la nivelul întregii Românii nu numai la nivelul capitalei Bucureşti”, a spus Hendrick. Christine Russell a remarcat potenţialul turistic al judeţului Suceava. „Suntem foarte interesaţi de zonele pe care le vedem acum din două motive. În primul rând pentru că în circumscriţia electorală pe care o reprezint o treime din oameni au locuri de muncă în turism şi văd şi zona de aici are un potenţial foarte bun penru turism. Al doilea motiv este că în Parlamentul din Marea Britanie reprezint Departamentul pentru protecţia copiilor, şcolilor şi familiilor şi de menţionat că în trecut presa negativă care s-a făcut pe tema copiilor şi a femeilor trebuie luată în seamă. Doresc să vă spun că la nivel local şi naţional se văd progresele care s-au înregistrat”, a spus Russell.

Discuţii despre investiţii şi fonduri structurale la Primăria Suceava

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, şi-a exprimat satisfacţia că în mandatul său instituţia pe care o conduce a fost gazda a trei ambasadori ai Marii Britanii. El a spus că discuţiile cu Robin Burnett au vizat fondurile structurale şi proiectele de dezvoltare a Sucevei. „Am fost foarte bucuros că am putut să discutăm lucruri care ne preocupă cum ar fi accesarea de fonduri structurale. Marea Britanie are alte probleme decât România dar am găsit şi aici un dialog comun. De asemenea am avut discuţii pe linia investiţiilor necesare municipiului Suceava, a doua modernizare a Sucevei şi pe marginea oportunităţilor pentru dezvoltarea turismului şi sunt convins că aceste contacte se vor dezvolta în continuare”, a declarat Lungu care nu a uitat să amintească faptul că municipiul Suceava este partener într-o serie de proiecte europene cu localităţi din Marea Britanie precum Liverpool, Norwich sau Nothingam.