marți, 15 iulie 2008

Cererile pentru subvenţii la bovine mai pot fi depuse doar astăzi

Pe ultima sută



Miile de crescători de bovine din judeţ care nu au depus încă cereri pentru accesarea subvenţiilor pe cap de animal mai pot solicita ajutorul de la UE doar astăzi. Până la finele săptămânii trecute, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Suceava se înregistraseră 14.294 de cereri, cifră destul de mică dacă avem în vedere estimările iniţiale ale agenţiei, conform cărora în judeţ ar fi mult peste 20.000 de beneficiari.

„Mâine (n.r. astăzi) sperăm să mai înregistrăm un număr mare de cereri, însă este clar că nu putem atinge 20.000. Avem şi mulţi crescători care nu se încadrează deoarece nu au în exploataţie trei bovine, însă mai sunt şi beneficiari care ar putea primi banii, dar totuşi nu au venit încă să depună cereri”, a declarat Gheorghe Curelciuc, directorul APIA Suceava.

El a arătat că cererile se fac pe propria răspundere, iar în perioada imediat următoare lucrătorii agenţiei vor trece la controale prin sondaj, pentru a vedea dacă oamenii nu au minţit cu privire la numărul de animale şi vârsta lor. Conform legii, primesc subvenţii doar crescătorii de animale care aveau în gospodărie, la data de 31 ianuarie 2008, minimum trei bovine, mai mari de şase luni. Subvenţia este de 490 de lei pentru fiecare animal. În 2007, 18.000 de crescători de bovine din judeţ au beneficiat de astfel de subvenţii.