duminică, 13 iulie 2008

Vila unui candidat la Primăria Suceava ar putea fi demolată

Premieră



Urbanismul din municipiul Suceava ar înregistra o premieră, dacă magistraţii Curţii de Apel Suceava vor menţine deciziile Judecătoriei şi Tribunalului în ceea ce priveşte vilele construite ilegal de familia fostului candidat la Primăria Suceava, Ovidiu Ilisei, pe terenul pe care îl deţine în strada 6 Noiembrie nr.16.

Primele vile demolate în municipiul Suceava pe motiv că au fost construite ilegal ar putea fi cele ale familiei unuia dintre candidaţii la fotoliul de primar, Ovidiu Ilisei, la alegerile locale de luna trecută.

Tatăl lui Ovidiu Ilisei, Traian, este în proces din anul 2005 cu Primăria Suceava pentru că a construit cu încălcarea legislaţiei în domeniul disciplinei în construcţii.

Prin hotărârea nr. 2043 din 6 iunie 2005, Judecătoria Suceava l-a obligat pe Traian Ilisei să demoleze construcţia supraetajată şi construcţia anexă- fundaţie de beton, cu zidărie BCA şi acoperiş tip şarpantă, în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii.

Traian Ilisei a făcut apel la Tribunal, apel respins prin decizia nr.182 din 20 mai 2008, ca nefondat. Nemulţumit, tatăl celui care a dorit să devină primar al Sucevei a formulat recurs împotriva deciziei, la Curtea de Apel, iar recursul se va judeca în data de 2 septembrie a.c. Dacă şi Curtea va menţine hotărârea primei instanţe, clădirile care între timp s-au transformat în două vile impozante vor trebui demolate în termen de 3 luni.

Şapte ani de procese cu o văduvă şi doi orfani

Până să ajungă la instanţă, familia Ilisei a intrat în conflict atât cu rudele cu care ani la rând a împărţit aceeaşi curte, cât şi cu autorităţile locale.

Văduva fratelui vitreg al lui Traian Ilisei, Iadviga Droboş, s-a judecat şapte ani cu acesta pentru partea de moştenire care i se cuvenea, din imobilul de pe strada 6 Noiembrie.

„Deşi expertiza ne dădea un drept legal în această casă cu zece încăperi şi un beci, plus terenul aferent, fratele vitreg, Traian Ilisei şi nepotul, Ovidiu Ilisei, ca mandatar al acestuia, nu ne-au recunoscut ca moştenitori ai unei părţi din casă”, ne-a declarat Iadviga Droboş.

După proces, femeii şi celor doi copii ai ei le-au revenit o cameră din cele zece ale casei şi o construcţie mică, un fel de bucătărie de vară, şi o baie, dar fără acces la stradă din imobil. Poarta a fost sudată de proprietarii majoritari, aşa că Iadviga a fost nevoită să ajungă la căsuţa din curte prin gardul unui vecin.

„În acest timp, fratele vitreg şi nepotul Ovidiu au construit o vilă lipită de peretele camerei mele. Căsuţa mea este acum distrusă, au mers pe acoperişul meu, au pus schele, au stricat toată tabla şi acum plouă mereu în casă. Traian şi Ovidiu şi-au atins scopul, au construit ce au vrut, au ocupat tot terenul şi nouă ne-au dat o sultă de nimic, intrarea şi un mic triunghi de pământ, în spatele casei, îngrădit ca la închisoare. Acum iar au ridicat schele, muncitorii umblă pe acoperişul meu şi nimănui nu-i pasă de nimic”, ne-a mai spus Iadviga Doboş.

Ovidiu Ilisei s-a abţinut de la a-şi prezenta punctul de vedere

Sătulă de şicane, femeia s-a mutat împreună cu cei doi fii ai ei într-un apartament de două camere, în cartierul Burdujeni, dar nu a renunţat pentru partea ei de moştenire din centrul Sucevei.

De-a lungul anilor, ea a sesizat cele ce se întâmplă atât la Primăria Suceava, cât şi la Prefectură şi la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Instituţiile menţionate au verificat cele sesizate şi Primăria l-a amendat contravenţional pe Traian Ilisei, în noiembrie 2004, cu 10 milioane de lei pentru că a construit fără a avea autorizaţie.

De asemenea, l-a obligat să sisteze lucrările şi să obţină autorizaţie de construire. Ilisei a contestat procesul verbal de amendă, instanţa l-a respins şi el a scos o autorizaţie de construcţie, pe care însă nu a respectat-o. De atunci se judecă cu primăria şi construieşte mai departe.

Dacă va pierde din nou, municipalitatea îl va obliga pe Traian Ilisei să demoleze tot ceea ce a construit ilegal, dând totodată şi un exemplu despre linia pe care o va urma politica de urbanism în ceea ce priveşte disciplina în construcţii şi atitudinea faţă de sfidarea legii, cel puţin în următorii 4 ani.

Contactat, miercuri, pentru a-şi exprima punctul de vedere asupra acestui subiect, Ovidiu Ilisei, proprietarul celei de-a doua vile din strada 6 Noiembrie nr.16, a afirmat că ne va spune versiunea lui în perioada imediat următoare. Până vineri, la ora închiderii ediţiei, aceasta nu ne-a parvenit.