marți, 26 august 2008

Manastirea Sfantu Ioan - Suceava


Biserica “Sf. Gheorghe” din incinta manastirii este una dintre cele mai valoroase, prin aceea ca a preluat, la scara mare, principiile constructive si artistice ale perioadei stefaniene.

Constructia a inceput in anul 1514, din porunca domnitorului Bogdan al III-lea (1504-1517), si terminata in anul 1522 de urmasul acestuia, Stefanita Voda (1517-1527). Pridvorul a fost adaugat, se pare, de mitropolitul Teofan, in anul 1579. Turnul - clopotnita a fost construit din porunca lui Petru Schiopul, catre sfarsitul secolului al XVI - lea, paraclisul din curte fiind ridicat intre 1626-1629 de Anastasie Crimca.

Pictura exterioara a fost realizata, probabil, in timpul lui Petru Rares, biserica a fost restaurata intre anii 1904-1910 de arhitectul Karl Romstorfer.

Aici se afla moastele sfantului Ioan cel Nou de la Suceava.

A fost catedrala mitropolitana a Moldovei pana la mutarea capitalei la Iasi.

Astazi este sediul Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor

~ by Merlinlx pe august 10, 2008.

Suceava sub ape


Acum o săptămână… :

Aşa arată o parte din Suceava acum :| :

Cetatea de Scaun - Suceava - foto


cetatea de scaun suceava

cetatea de scaun suceava

Cetatea de Scaun Suceava a fost construita in timpul domniei lui Petru I Musat (1375-1391). Constructia initiala era dreptunghiulara, cu latura de sud de 36 m si cea de est de circa 40 m. La capete si la mijlocul fiecarei laturi se gaseau turnuri de aparare de forma patrata.

cetatea de scaun suceava

cetatea de scaun suceava

Din ordinul lui Stefan cel Mare incaperile din interior sunt restaurate si se adauga zidul de incinta care inconjoara fortul. Zidul de incinta a fost construit in doua etape: in prima etapa, inainte de anul 1476, se construieste un zid lat de 1,5 m, intarit cu turnuri patrate, in a doua etapa, inainte de anul 1497, se adauga la primul zid un al doilea, lat de 2 m, iar turnurile patrate devin semicirculare.

cetatea de scaun suceava

cetatea de scaun suceava

cetatea de scaun suceava

cetatea de scaun suceava

cetatea de scaun suceava

cetatea de scaun suceava

cetatea de scaun suceava

cetatea de scaun suceava

cetatea de scaun suceava

cetatea de scaun suceava

cetatea de scaun suceava

cetatea de scaun suceava
cetatea de scaun suceava

cetatea de scaun suceava

apus de soare - teatrul eminescu botosani

apus de soare - teatrul eminescu botosani

apus de soare - teatrul eminescu botosani

apus de soare - teatrul eminescu botosani

apus de soare - teatrul eminescu botosani

apus de soare - teatrul eminescu botosani

cetatea de scaun suceava

cetatea de scaun suceava

cetatea de scaun suceava

cetatea de scaun suceava

cetatea de scaun suceava

cetatea de scaun suceava

Sa vina Statu' sa i salveze...

Desi in fiecare seara putem vedem la tv oameni care se plang ca a venit valu' si le-a luat calu' in acelas timp, alti oameni, aflati in aceeasi situatie isi petrec ziua la birt. La un pahar de tarie.

Pentru ca este normal sa stea si sa bea si sa vina altii sa le scoata namolul din casa.

Asa ca, Romania lasata balta, este un titlu bun. Lasata balta nu numai de autoritati, ci chiar de cei care ar trebui sa fie primii interesati.

Tabara Voronet, 18-24 august

În perioada 18-24 august, la Voroneţ (Gura Humorului, jud.Suceava) se va organiza o tabără creştină de tineret cu denumirea “Repere şi caractere”.

Pe lângă cazarea la cabane, 3 mese pe zi şi refreshment, oferim activităţi atractive în aer liber precum: tiroliana (zypline), turn de alpinism, tir cu arcul, cursa cu obstacole, sală de sport pentru volei, baschet, fotbal, tenis de masă.

Anul acesta vom avea ca invitaţi pe Beni Lup de la World Teach (împreună cu echipa pentru Europa) şi Adi Gliga (cantăreţ de muzică creştină).

Info contact: Florentin Clipa, mobil 0726-117.201, email: floriclipa@yahoo.com

Coşmar pe străzi

Coşmar în adevăratul sens al cuvântului!

În afară de gropile binecunoscute din oraş, astăzi am avut parte de un trafic de coşmar în minunatul oraş Suceava.

Ţinând cont că este sărbătoare şi, mai grav, este AUGUST [luna în care majoritatea oamenilor plecaţi la muncă în ţările din vest au concendiu], nici nu mă mai mir de ce sărăcuţul oraş este sufocat cu mii de maşini [cu multe peste media dintr-o lună normală]. Oriunde te uiţi zilele astea.. nu se poate să nu vezi măcar o maşină cu număr străin [unele închiriate, altele proprietate personală].

În plus, Suceava începe să devină o zonă foarte profitabilă, în special pentru patronii de mall-uri [Exemple: Carrefour, viitorul Iulius Mall si viitorul Mall Galeria]. Dar din păcate.. oraşul, şi în special străzile sunt prea mici pentru un trafic atât de mare. Sunt sigură că este o bucurie pentru Municipalitate, dar este şi o mare bătaie de cap pentru şoferi :(

Ca să nu mai vorbesc şi de mult promisa şosea de centură. Voi aţi văzut vreo mişcare ceva? Sau au rămas doar vorbele în vânt? [ca de obicei :( ]

Până una alta.. multă baftă în oraşul nostru cel mic şi aglomerat [atât pietonilor cât şi şoferilor]. :)

Ca la ... romani!

Cum sa mai dam inainte cand la romani se fura pe rupte, chiar si atunci cand banii sunt pusi mana de la mana?

Citeam astazi o stire cum marti spre miercuri , in comuna Ulma, una dintre localitatile lovite de inundatii s-a furat motorina din utilajele care asfaltau drumul. Proprietarul firmei declara ca era vorba de aproximativ 450-500 l de combustibil.

Muncitorii firmei au lasat utilajele langa locuinta unui localnic, care i-a asigurat ca acolo vor fi in siguranta, dar dimineata, trei din cele sase agregate aveau rezervoarele goale.

Localitatea Ulma din Suceava a fost grav afectata de inundatii si in mod firesc orice drum public deserveste milioane de calatori. Cel care a furat motorina, nu realizeaza ca prelungeste agonia celor care vor sa traverseze soseaua respectiva? Nu isi da seama ca fura banii unor romani, inclusiv ai lui pentru ca si el plateste dari la buget? Ce cuvant ar putea cataloga mai bine pe acest hot de combustibil, in afara de infractor?

Romania este o tara bolnava?

Citeam astazi pe 9AM un articol despre cazul unei fetite din judetul Suceava care s-a inecat in timp ce martorii de pe mal stateau si faceau poze cu telefoanele mobile. Acestia au fost martori la inecul unei fete de 14 ani, in iazul Lipoveni, din judetul Suceava.
Un singur barbat a intrat in apa sa incerce sa o scoata pe fata care se zbatea in apa, dar nu a reusit sa se descurce si a chemat ajutoare.
Ceilalti barbati stateau pe mal si priveau scena terifianta. Si au continuat sa priveasca si dupa ce pompierii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Suceava au fost chemati in ajutor. Mai mult, martorii tragediei au facut fotografii si s-au fotografiat cu pompierii care au inceput cautarile fetitei.
Reprezentantii ISU au reusit sa recupereze cadavrul fetei, dar printr-un comunicat de presa, isi exprima indignarea fata de modul in care au reactionat martorii la inec.
Oare cat de bolnavi sunt unii oameni? Sa stai si sa vezi cu un OM se ineaca fara sa misti un deget!!!! Chiar nu mai avem nici o sansa sa ajungem o tara normala? Inca mai sper.

Festival Folk "La Suceava in Cetate"

In perioada 14-16 August 2008 va avea loc la Suceava prima editie a festivalului-concurs de folk "La suceava in cetate". Recitaluri extraordinare sustinute de Mircea Vintila, Tatiana Stepa, Tapinarii, Madalina Amon, precum si artisti locali, cum ar fi: Mihaela Popescu, Cornel Anghelescu, Carmen Agoutin, Doina Boghian.

Propaganda subtilă a Moskovei

Citesc pe blogosfera românească articolul Interzis minorilor - Cristian Neagoe, de Oana Stoica Mujea, vezi

http://oanastoicamujea1.wordpress.com/2008/08/12/interzis-minorilor-cristian-neagoe/ .

Simpaticul avatar dadatroll inserează pe diverse bloguri implicate în discuţia privind cazul Cristian Neagoe şi Institutul Cultural Român, comentariul: “Da dece na bagat niste cosulete impletite daca vroiau arta romaneasca? Si cultura?”

I- am răspuns : dadatroll, chestiile acestea cu împletiturile de nuiele sunt greu de învăţat, greu de realizat. Înainte de 1989, când mergeai de la Păuşa pe drumul forestier spre Mănăstirea Stânişoara, era la ieşirea din Păuşa o mică gospodărie neobişnuită. Casa, gardul, poarta, erau împletite de un rumân sarac numai din nuiele. O adevărată operă de artă rumânească.

Admir şi propaganda subtilă pe care o fac agenţii Rusiei (sau este doar unul, ce scrie sub diverse nick - uri, dadatroll exclus) inflitraţi pe acel blog prin „comentariile” lor împotriva culturii române. O cultură care există, place aceasta Moskovei au ba. Însă referirea lor la Ştefan cel Mare, --prin piesa Apus de Soare--, mi se pare prea diafană. Să elaborăm noi.

După ce Marele Cneaz Ivan al III- lea (1440 -1505), Gosudarul ori „Cel care a strâns Rusiile”, se căsătoreşte cu Zoe -Sofia, fiica lui Toma Paleologul, frate al lui Constantin al XI -lea Paleologul, ultimul împărat la Constantinopol, se creează mitul că Rusia moscovită preia drepturile Paleologilor. Căsătoria lui Ivan III cu Zoe avusese loc pe data de 12 noiembrie 1472. Fixarea datei nu era întâmplătoare. Ea ne arată cât de bine funcţiona la acea dată spionajul Moscovei. Cu o lună mai devreme, mai precis pe data de 14 septembrie 1472, avusese loc în Moldova căsătoria voievodului Ştefan cel Mare cu prinţesa Maria de Mangop, din familia imperială a Comnenilor (dar care avea şi sânge de Paleolog, ceea ce o îndreptăţea la heraldica vulturului bicefal, Comnenii nu au avut o heraldică, aceasta era o modă nouă, împrumutată din Apusul Europei de către ultima dinastie bizantină). Prin căsătoria lui Ştefan cel Mare cu Maria de Mangop, se stabileşte legitim o continuitate legală între Moldova Comnenă şi Moldova Muşatină. Cel puţin un spion al Moscoviei fusese impresionat de fastul nunţii în cetatea de scaun de la Suceava şi a raportat Gosudarului ce a văzut. Nouă, ne povesteşte frumos despre acestea Mihail Sadoveanu în romanul „Fraţii Jderi”, volumul al doilea.

Ctitoria lui Ştefan cel Mare "Mănăstirea Putna este singurul loc din lume care adăposteşte, în acest moment, cele mai multe piese conţinînd simboluri de putere imperială bizantină", excerpt din revista Rost, vezi http://www.romfest.org/rost/iul2004/stefan_atlet.shtml.

Scrisoarea călugarului Filofei din Pskov adresată fiului Sofiei, Marele Cneaz Vassili al III- lea (1479 – 1533) care la 1510 cucerea oraşul, îi precizează acestuia şi semnificaţiile Rusiilor unite: “Doua Rome au căzut. Cea de a treia Roma s-a ridicat acum.” Scrisoarea păstrată este de fapt un text apocrif. Dar nu aceasta contează, ci starea de spirit în Rusii, care ducea la crearea acelui document apocrif, mărturisind pentru starea ignară a călugărului generic Filofei.În anul 1589, este surprins de această stare de spirit agresivă patriarhul Ieremia al II-lea de la Constantinopol, ce călătorea în Rusii pentru a colecta ajutoare. Clerul rus profită. Îi cere imediat să recunoască o biserică autocefală la Moscova, capitală pe care să o declare “Cea de a treia Roma”. La început, marele teolog şi cărturar Ieremia al II-lea rezistă la aceste presiuni lipsite de elementară civilitate. El ştia mult mai multe decât ruşii. Anume că epitetul “a treia Roma” avea o semnificaţie apocaliptică. Dar muscalii pravoslavnici insistă în ignoranţă. Grecul cedează aparent, însă redactează un document conţinând de fapt numai venin prin recunoaşterea Patriarhului Iov la Moscova - “a treia Roma”. Abia prinţul nostru Dimitrie Cantemir îl lămureşte în 1721 pe imperatorul Petru cel Mare despre adevărata semnificaţie din actul scris de patriarhul grec Ieremia al II-lea de la Constantinopol la anul 1589. Incontestabil, Petru cel Mare detesta prostia. Prin ukaz, el desfiinţează imediat patriarhatul. Eugen Ionescu povestea că un mare intelectual francez vorbea compătimitor despre românul Paul Goma „care nu are suprafaţă”, spre deosebire de rusul Soljeniţîn, acum Dumnezeu să îl ierte şi să îl odihnească! Stalin reînfiinţează, în anul 1941, patriarhatul de la Moscova. Dizidentul anti- stalinist Soljeniţîn nu protestează în vreuna din cărţile sale pentru a denunţa patriarhatul apocaliptic de Moscova reînfiinţat de Stalin. Superficialitatea lui Soljeniţîn ?

Titus Filipas

About Suceava

Suceava (pronunciation in Romanian: /su'ʧa.va/; Polish: Suczawa, Ukrainian: Сучава, Yiddish: שאַץ / Shats) is the capital city of the Suceava County, Bukovina, northeastern Romania.The city covers two types of geographical areas - the hills (of which the highest point is the Zamca Hill) and the meadows of the Suceava River valley. The unusual configuration of Suceava City includes two groves - Zamca and Şipote - which are both located within the city limits. Burdujeni, one of the neighbourhoods, is connected to the rest of the city through an avenue, making it resemble a satellite town of Suceava.

One supposition considers the name Suceava of dacian origin, being derived from davă ("fort"). Dimitrie Cantemir in his famous work Descriptio Moldavie gives the origin of the name as Hungarian : Szűcsvár, meaning city of furriers.

View of the city from fortress remains. The Church of St. Demetrius is visible in the distance.

View of the city from fortress remains. The Church of St. Demetrius is visible in the distance.

The city of Suceava was for long the capital of the Moldavian state and main residence of the Moldavian princes (between 1388 and 1565). During the rule of Alexandru Lăpuşneanu, the seat was moved to Iaşi.

Together with the rest of Bukovina (of which it was the main administrative center), Suceava was under the rule of the Habsburg Monarchy (later Austria-Hungary) from 1775 to 1918; the border of Habsburg domains passed just south-east of the city. At the end of World War I, it became part of Greater Romania.

Despre Suceava

Stema oraşului în perioada interbelică

Stema oraşului în perioada interbelică

Stema oraşului Suceava: în scut, pe câmp de azur, o cetate crenelata roşie, cu şapte turnuri, dotată cu ferestre luminate negru şi aşezată pe o câmpie verde; în faţa construcţiei Sfântul Gheorghe ecvestru, de argint, nimbat de aur, străpunge cu lancea un balaur, de asemenea, de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint, formată din cinci turnuri, din care iese stema Moldovei: capul de bour cu gât cu tot şi cu stea între coarne.

Semnificaţia - Sfântul Gheorghe, considerat în epocile feudală şi modernă, purtătorul de biruinţă al creştinătăţii - evocă faptul că oraşul s-a remarcat în lupta anti-otomană. Capul de bour, plasat deasupra coroanei murale, evocă faptul că această urbe a fost odinioară capitala Moldovei.

Căminele liceelor, hoteluri pe timpul verii

Multe dintre căminele de elevi din Suceava au fost transformate pe perioada vacanţei de vară în hoteluri pentru grupurile de elevi excursionişti sau de pelerini care vin să viziteze nordul Moldovei.

Pentru 10 nopţi de cazare, în camere cu câte trei sau patru paturi, cu grupurile sanitare pe palier, turiştii au plătit cel mult 150 de lei, în condiţiile în care o singură noapte la hotel ajunge la 150 de lei. La Colegiul Alimentar, o noapte de cazare ajunge la 15 lei de persoană, în timp ce Colegiul de Informatică are tarife mai mari cu un leu. De cele mai multe ori, conducerea unităţilor şcolare preferă să găzduiască grupuri de elevi sau de profesori pentru a evita surprizele neplăcute.

„De cele mai multe ori sunt onorate cererile venite de la elevi şi colegi din ţară, şi mai puţin cele venite de la firmele care doresc să-şi cazeze muncitorii. Asta, deoarece căminul este recent modernizat, sunt condiţii de hotel şi nu ne permitem să fie deteriorat“, explică directorul Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir“, Corneliu Romaşcanu. Cei care se cazează aici au posibilitatea să mănânce la cantina liceului.

În timpul verii, liceele sucevene profită din plin de această posibilitate, deoarece toţi banii încasaţi de la persoanele cazate în cămin sunt folosiţi apoi pentru igienizarea şi pregătirea camerelor pentru noul an şcolar.


Gașca Nebună 4

Soare, iarbă verde, floricele, ceva măscări și veselie. Semne că în Regie, ăia mici încep să miște. Semne că spectacolul e pe cale să revină acolo unde îi este locul. Sportul s-a prezentat la meciul cu Suceava (2-0) ca o echipă unită. Chiar dacă nu a prestat doar pe alocuri ceea ce vrem să vedem minut cu minut, meci de meci, semnele nu înșeală. Jocul începe să se reînchege. Mare merit cred că are Varga Dacian, acum om de casă, cu responsabilități, purtând banderola de căpitan. Poate că începe să înțeleagă că fotbalul se joacă în primul rând cu capul, mai exact cu mintea. În cele două meciuri de până acum am văzut un Varga nervos, ca de obicei, dar care își stăpânește pornirile războinice, iertându-și adversarii chiar dacă ar merita o pocială pentru intrările ordinare asupra sa. Din punctul ăsta de vedere, Daciane ai nota 10 cu felicitări. Înseamnă că începi să te maturizezi. Sper să nu mă înșel. Dacă vei continua ai toate șansele să ajungi un mare fotbalist. Vorbind de maturizare, aceasta se observă la mai toți jucătorii. Chiar dacă pentru azi evidențiez toată echipa, pentru spiritul de luptă, trebuie să fac unele mențiuni speciale. Cazan a crescut într-un an, ca Făt-Frumos, cât alții în zece și sunt sigur că îi va călca pe urme tatălui său, Ață având de ce să fie mândru. Patriche deja este un veteran și poate evolua pe mai multe posturi în funcție de necesități dând echilibru liniei defensive. Lungu crește și el în joc, Nicola începe să își miște tenderul. Dedu își recapete siguranța văzând cu ochii, iar poarta e sigilată. Poate cel mai reușit transfer al lui Vasile din ultimii ani e puștiul ăsta, Samoilă, care nu numai că are fizic de portar, dar are și bagajul tehnic necesar și viziune asupra jocul ceea ce dă încredere fundașilor. Jocul se schimbă încet-încet și cred că nu sunt un fals profet când anunț de pe acum că Spectacolul se întoarce! Stați pe fir, țineți aproape, veniți în Regie! Chiar dacă vor mai fi câteva sincope în rezultate, inevitabilul e pe cale să se petreacă. Urmează Gașca Nebună 4!!!

i feel a disturbance in the force!

noi, toti, moldoveni vorbiesti! sursa aici !!! o scurta lectie de istorie pentru toti cei din tara care au ceva cu baietii din "suşeava". prezentam istoria asa cum voi nu ati invatat`o in scoli si a se lua aminte: "Teritoriul istoric, precis delimitat, nu are legătură cu denominaţia generală "nordul Moldovei" adoptată de vulgată." va multumim pentru atentie si va acceptam scuzele pentru confuzia facuta in capushoru` vostru ala ciudat..( pe vremea aia pana si un bou iti arata limba! ). plus ca in cazul in care ramanea capitala la Iasi.. va cam sugeati ca si asa la orice intamplare singura explicatie e: "moldovean prost" (wtf?-- xenofobilor!! :) ) de parca numai noi la facem pe toate.. sa inteleg ca suntem prezenti in orice faza si in orice gluma, deci cumva rulam. bine ca sunteti voi din capitala... coae!
si ca paranteza deschisa--
Popout
merge
ps: nu invatam rusa in scoli

Goluri multe în prima etapă a sezonului competiţional 2008-2009 al Ligii a IV-a

Prima rundă a sezonului competiţional 2008-2009 al Ligii a IV-a a debutat cu o serie de partide destul de echilibrate la prima vedere, partide care s-au încheiat însă cu victorii clare ale gazdelor. În această primă etapă oaspeţii şi-au trecut în cont un singur punct, cel obţinut de Unirea Boroaia pe terenul grupării Steaua Dumbrăveni.Rezultate consemnate în prima etapă a Ligii a IV-a, sezonul 2008-2009: Victoria Frasin – Bucovina Bădeuţi 3-1, Viitorul Liteni – Minerul Iacobeni - Ciocăneşti 6-1, Dorna Vatra Dornei – Colegiul Naţional “Nicu Gane” Fălticeni 2-0, Rapid CFR II Suceava – Mihoveni – Bradul Vama 5-1, Bucovina Rădăuţi – Florcosntruct Pătrăuţi 5-0, Cetatea II Suceava – Arbore – Forestra Moldoviţa 4-1, CS Gura Humorului – Bradul Putna 1-0, Steaua Dumbrăveni – Unirea Boroaia 1-1.

Handbaliştii suceveni mai adaugă o "victimă" în campania de pregătire

În cel de-al treilea turneul premergător debutului de campionat în Liga Naţională de handbal masculin, CS Universitatea Suceava a jucat la Cluj împotriva echipelor Minaur Baia Mare, Dinamo şi U Cluj. Tinerii sportivi suceveni au mai avut câteva întâlniri de calibru în acest sezon cu toate din cele trei competitoare de la Cluj, reuşind în disputele anterioare un egal cu Minaur Baia Mare, o victorie cu U Cluj şi o înfrângere cu Dinamo. CS Universitatea Suceava a pierdut în primul meci al turneului clujean în faţa celor de la Minaur Baia Mare, scor 26-27 şi a cedat şi în faţa gazdelor cu 31-29, dar a învins pe Dinamo cu 37-34.

“Turneul găzduit de Cluj a fost unul dificil şi solicitant, turneu în care am aflat oarecum pe ce poziţii ne aflăm în acest moment. Sigur că ne-am fi dorit să-i pe toţi, însă nereuşitele ne determină să fim mult mai circumspecţi la debutul de campionat. Am pierdut cu echipele pe care le-am învins săptămânile trecute, dar am depăşit pe Dinamo, o formaţie care are în componenţă mai mulţi tineri jucători de la Centrul Olimpic Sighişoara. Fiecare echipă are regimul ei de pregătire, dar sunt absolut convins că pentru oricare dintre ele este esenţial ca la începutul sezonului să fie în formă maximă” a declarat antrenorul echipei CS Universitatea Suceava, Leonard Bibirig.

La finele acestei săptămâni echipa suceveană componenţă a Ligii Naţionale de handbal masculin va participa la turneul de la Odorhei împreună cu formaţiile UCM Reşiţa, HC Odorhei şi o grupare din Serbia.

215 elevi din zonele sinistrate au plecat gratuit în tabără

Un număr de 215 elevi şi 25 de cadre didactice din cinci localităţi sinistrate din judeţul Suceava au plecat luni cu trenul înspre două din taberele gratuite organizate de Ministerul Educaţiei, prin Autoritatea Naţională pentru Tineret. Ei provin din comunele Brodina, Frătăuţii Noi, Moldoviţa, Ţibeni şi Dorneşti şi vor petrece 7 zile în taberele Cerbul şi Vînătorul, ambele din judeţul Dîmboviţa. Înainte de a se îmbarca în tren, copiii au primit apă şi biscuiţi din partea şefului Autorităţii Rutiere Române Suceava, Iulian Angheluş. Agenţia locală suportă şi parte din costurile cu transportul elevilor şi dascălilor în tabere.

Circ în emisiunea Ilincăi Vandici

Pe când prezenta „Bulevard” la Kanal D, Ilinca Vandici nu avea mari bătăi de cap. Ea informa telespectatorii cu câte o bârfă din lumea mondenă, mai lua un interviu unei vedete şi tot aşa. Acum, de când este moderatoarea emisiunii „Magic Taxi”, iubita lui Alin Cocoş are parte mai mult de scandal, informează cotidianul Atac. Competiţia este strânsă, iar concurenţii se ceartă mereu. Delicata Ilinca încearcă să ţină situaţia sub control afişând mai mereu un zâmbet. Când e să iasă din emisiune, credem că Ilincuţa are mari dureri de cap din cauza participanţilor dornici de câştig. Remediul ar fi o întâlnire cu iubitul.

Ana Maria Prodan face bani şi-n ultima lună de sarcină

Lui Cornel Penescu, finanţatorul echipei de fotbal FC Argeş, i-a venit o idee inedită de a-şi promova lanţul de hipermarket-uri PIC, situate în oraşele Piteşti, Craiova şi Oradea. Omul de afaceri doreşte ca familia Prodan-Reghecampf să devină imaginea business-ului său, hotărâtor fiind, în alegerea sa, aspectul de familie unită şi fericită pe care Ana-Maria şi Laurenţiu o formează, se arată în cotidianul Atac. Naşterea singurei femei impresare de fotbal din România e programată pe 4 septembrie, în Germania, aşa încât semnarea contractului despre care cei doi au discutat telefonic se va produce propriu-zis, cel mai probabil, în luna octombrie, când Ana-Maria Prodan are în plan întoarcerea în ţară.

Andra şi Măruţă au avut o nuntă ca-n poveşti

Cântăreaţa Andra şi prezentatorul emisiunii „Happy Hour” , Cătălin Măruţă, au avut parte de cea mai frumoasă zi din viaţa lor. Sâmbăta aceasta, tinerii îndrăgostiţi au mers la altar pentru a-şi jura iubire veşnică. Încă de la orele prânzului, sute de fani ai Andrei şi ai lui Cătălin au luat cu asalt biserica la care s-a oficiat cununia religioasă, urmărindu-i cu sufletul la gură pe cei doi. Familia şi prietenii au fost alături de Andra şi Măruţă la cununia religioasă, care a avut loc la Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Asemenea prinţeselor din basme, îmbrăcată într-o rochie lungă, bătută cu pietre, proaspăta doamnă Măruţă a fost însoţită la altar de naşul cuplului. În prezenţa rudelor şi a prietenilor, patru preoţi au oficiat slujba de cununie prin care au unit în faţa lui Dumnezeu destinele celor doi.

La „Poarta sărutului”

Pentru a respecta tradiţia oraşului natal al vedetei Pro Tv, Andra şi Măruţă au mers apoi la celebra Poartă a sărutului din Tg. Jiu, unde toţi proaspeţii căsătoriţi obişnuiesc să se fotografieze alături de cei dragi. În aplauzele sutelor de localnici şi ale oamenilor veniţi chiar şi din alte oraşe special pentru a-i vedea pe cei doi, Andra şi Cătălin au imortalizat cea mai frumoasă zi din viaţa lor. Petrecerea a avut loc pe Insula din Tg. Jiu, unde au participat aproape 800 de invitaţi. Înconjuraţi de apele Jiului şi de torţele care luminau podul spre insulă, într-un cort imens special amenajat, nuntaşii au petrecut ca la carte, dar cel mai mult s-au bucurat de fericirea din ochii gazdelor lor.

Mai nou, nunţile româneşti împrumută obiceiuri din occident, aşa că, la nunta vedetelor s-a lăsat cu furatul miresei. Andra a fost „răpită” de un grup de prieteni, iar Cătălin a trebuit să se supună cerinţelor acestora: să cânte cât îl ţin puterile şi să danseze breack dance pentru a-şi putea revedea mireasa. El a cântat din toată inima “Mulţi ani trăiască!”, special pentru Andra care pe 23 august şi-a sărbătorit şi ziua de naştere. Ceea ce a urmat i-a lăsat pe toţi fără suflare. Chiar la miezul nopţii, nuntaşii au avut parte de un real spectatcol de focuri de artificii, care a durat aproape un sfert de oră.

Cei prezenţi au încins ringul de dans, pe muzica interpretată de Angela Similea şi Ovidiu Komornik, Proconsul, Fanfara Zece Prăjini, Provincialii, Daniela Condurache, Nineta Popa sau Taraful din Clejani. Andra şi Cătălin i-au avut alături pe Iulia Vântur şi Marius Moga, Adela Popescu, Dana Rogoz, Irina Loghin, Corina, Delia şi Matteo, Cristina Rus, Anda Adam şi Victor Slav, echipa show-ului „Happy Hour” , colegii miresei de la „Dansez pentru tine” şi mulţi alţii.

Onofrei: "Nechifor nu ar trebui să dea lecţii de moralitate"


Subprefectul judeţului Suceava, Orest Onofrei, a calificat ca superficiale declaraţiile europarlamentarului PSD, Cătălin Nechifor, potrivit cărora decizia de a părăsi funcţia pe care o ocupă este luată într-un moment în care judeţul Suceava trece prin momente grele în urma inundaţiilor din luna iulie 2008. Onofrei a ţinut să-i explice lui Nechifor că principala atribuţie a Instituţiei Prefectului este de a coordona Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Comandamentul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, şi nu aceea de a participa „la reconstrucţia judeţului”.

„Noi am coordonat Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă în toţi aceşti patru ani de când suntem la Prefectură. Am fost prezenţi, şi eu personal, la toate problemele de situaţii urgenţă pe care, în opinia mea, le-am gestionat corespunzător. Inclusiv problemele din luna iulie”, a precizat subprefectul judeţului.

„Cătălin Nechifor este triplu medaliat la dat cu fuga”

Onofrei a ţinut să sublinieze faptul că „prietenul meu Cătălin Nechifor” nu este cel în măsură să dea lecţii de moralitate, în special legate de părăsirea unor funcţii. În opinia subprefectului de Suceava, Cătălin Nechifor este „triplu medaliat la dat cu fuga”, explicând că acesta şi-a trecut în cont trei plecări, atât ca funcţii, cât şi în ce priveşte locaţia în care va candida la alegerile parlamentare.

„Cătălin Nechifor nu ar trebui să dea lecţii de moralitate. El a plecat din Consiliul Judeţean unde coordona probleme importante, de dezvoltare regională, pleacă din Parlamentul European ca să candideze pentru Parlamentul României, şi pleacă din Suceava pentru a candida la Fălticeni. Aşa că nu cred că el ar trebui să fie cel care ar trebui să dea asemenea lecţii, ci eventual să primească”, a arătat Orest Onofrei.

Pe de altă parte, făcând referire la unele declaraţii mai vechi ale lui Cătălin Nechifor, subprefectul judeţului a precizat că personal nu poate pune în practică propunerile acestuia cu privire la modalităţile de reconstrucţie a judeţului în urma inundaţiilor şi de evitare a acestora.

„Nu mă pricep la ceea ce el a propus, adică să cultivăm orez în albiile majore ale râurilor din Suceava. Dacă Cătălin doreşte să comentăm şi să polemizăm pe aceste teme, aştept cu mare plăcere. Din păcate s-ar putea să nu avem ocazia, pentru că vom candida pe colegii diferite”, a încheiat Onofrei.

Dispozitie privind convocarea şedinţei ordinare a Consiliului Local al municipiului Suceava, în data de 28 august 2008, ora 14.00

ROMÂNIA
JUDEŢUL SUCEAVA
MUNICIPIUL SUCEAVA
- PRIMAR -

DISPOZIŢIE

privind convocarea şedinţei ordinare a Consiliului Local al municipiului Suceava, în data de 28 august 2008, ora 14.00

Ion Lungu, Primar
al municipiului Suceava

În baza prevederilor art. 39 alin. 1 şi 3 şi art. 68 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată;

DISPUN:

Articol unic: Este convocată şedinţa ordinară a Consiliului Local al municipiului Suceava în data de 28 august 2008, ora 14.00, în sala de şedinţe a Consiliului Local al municipiului Suceava, nr. 50, cu următorul proiect de ordine de zi:

01. Aprobarea proceselor verbale ale şedinţelor Consiliului Local al municipiului Suceava din 10.07.2008 şi 24.07.2008 ;
02. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral din venituri proprii pe anul 2008 - iniţiator Primarul municipiului Suceava
03. Proiect de hotărâre privind efectuarea virărilor de credite în cadrul bugetului local al municipiului Suceava pe anul 2008 - iniţiator Primarul municipiului Suceava
04. Proiect de hotărâre privind aprobarea aderării municipiului Suceava la Institutul Regiunilor din Europa - iniţiator Primarul municipiului Suceava
05. Proiect de hotărâre privind aprobarea desemnării unui consilier local din cadrul Consiliului Local al municipiului Suceava în Adunarea Generală a Acţionarilor a S.C. Bucovina Ecotermgaz S.A. – iniţiator Primarul municipiului Suceava
06. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico economici pentru obiectivul de investiţii „Extindere reţele gaze naturale presiune medie , SRS şi conductă presiune redusă în municipiul Suceava , cartier Burdujeni Sat „ – iniţiator Primarul municipiului Suceava
07. Proiect de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate actualizat referitor la modernizarea „Sistemului de transport şi distribuţie energie termică pentru 40 PT şi reţele termice aferente din municipiul Suceava„ judeţul Suceava – iniţiator Primarul municipiului Suceava
08. Proiect de hotărâre privind anularea penalităţilor aferente debitelor achitate către asociaţia de proprietari privind consumul de energie termică de un numar de 34 familii – iniţiator Primarul municipiului Suceava
09. Proiect de hotărâre privind desemnarea unor reprezentanţi ai Consiliului local al Municipiului Suceava în Grupul de coordonare constituit în vederea realizării Strategiei Locale de Dezvoltare a Municipiului Suceava în perioada 2009-2014 - -iniţiator Primarul municipiului Suceava
10. Proiect de hotărâre privind desemnarea comisiei de selecţionare şi evaluare a proiectelor depuse în vederea acordării de finanţare nerambursabilă – iniţiator Primarul municipiului Suceava
11. Proiect de hotărâre privind constituirea Comisiei locale de ordine publică – iniţiator Primarul municipiului Suceava
12. Proiect de hotărâre privind constituirea Comisiei Comunitare Consultative – iniţiator Primarul municipiului Suceava
13. Proiect de hotărâre privind aprobarea unei documentaţii de urbanism Plan Urbanistic Zonal - solicitant S.C. BRATCO IMOBILIARE S.R.L. - iniţiatori Primarul Municipiului Suceava şi Viceprimarul municipiului Suceava Viorel Seredenciuc
14. Proiect de hotărâre privind aprobarea unei documentaţii de urbanism Plan Urbanistic Zonal – solicitant CĂLIN PETRE BOGDAN - iniţiatori Primarul Municipiului Suceava şi Viceprimarul municipiului Suceava Viorel Seredenciuc
15. Proiect de hotărâre privind aprobarea unei documentaţii de urbanism Plan Urbanistic Zonal – solicitant S.C. MAXIM POWER S.R.L.- iniţiatori Primarul Municipiului Suceava şi Viceprimarul municipiului Suceava Viorel Seredenciuc
16. Proiect de hotărâre privind aprobarea unei documentaţii de urbanism Plan Urbanistic Zonal – solicitant S.C. ULPIO INVESTMENTS S.R.L. - iniţiatori Primarul Municipiului Suceava şi Viceprimarul municipiului Suceava Viorel Seredenciuc
17. Proiect de hotărâre privind aprobarea unei documentaţii de urbanism Plan Urbanistic Zonal S.C.MARELVI CONSTRUCT S.R.L. - iniţiatori Primarul Municipiului Suceava şi Viceprimarul municipiului Suceava Viorel Seredenciuc
18. Proiect de hotărâre privind aprobarea unei documentaţii de urbanism Plan Urbanistic de Detaliu - solicitant S.C. VILA ALICE S.R.L. - iniţiatori Primarul Municipiului Suceava şi Viceprimarul municipiului Suceava Viorel Seredenciuc
19. Proiect de hotărâre privind aprobarea unei documentaţii de urbanism Plan Urbanistic de Detaliu - solicitant S.C. SAU HAUSE S.R.L. - iniţiatori Primarul Municipiului Suceava şi Viceprimarul municipiului Suceava Viorel Seredenciuc
20. Proiect de hotărâre privind aprobarea unei documentaţii de urbanism Plan Urbanistic de Detaliu – solicitant S.C. BELPAN S.R.L. - iniţiatori Primarul Municipiului Suceava şi Viceprimarul municipiului Suceava Viorel Seredenciuc
21. Proiect de hotărâre privind aprobarea unei documentaţii de urbanism Plan Urbanistic de Detaliu - solicitant LAHMAN DUMITRU VICTOR - iniţiatori Primarul Municipiului Suceava şi Viceprimarul municipiului Suceava Viorel Seredenciuc
22. Proiect de hotărâre privind aprobarea unei documentaţii de urbanism Plan Urbanistic de Detaliu - solicitant STAN VERONICA - iniţiatori Primarul Municipiului Suceava şi Viceprimarul municipiului Suceava Viorel Seredenciuc
23. Proiect de hotărâre privind aprobarea unei documentaţii de urbanism Plan urbanistic de Detaliu - solicitant AILIESEI BOGDAN IONUŢ - iniţiatori Primarul Municipiului Suceava şi Viceprimarul municipiului Suceava Viorel Seredenciuc
24. Proiect de hotărâre privind aprobarea unei documentaţii de urbanism Plan Urbanistic de Detaliu - solicitant SAVA RAMONA FLORENTINA - iniţiatori Primarul Municipiului Suceava şi Viceprimarul municipiului Suceava Viorel Seredenciuc
25. Proiect de hotărâre privind aprobarea unei documentaţii de urbanism Plan Urbanistic de Detaliu-solicitant IRICIUC PAUL - iniţiatori Primarul Municipiului Suceava si Viceprimarul municipiului Suceava Viorel Seredenciuc
26. Proiect de hotărâre privind aprobarea unei documentaţii de urbanism Plan Urbanistic de Detaliu - solicitant HIRGHILIGIU DUMITRU CIPRIAN - iniţiatori Primarul Municipiului Suceava şi Viceprimarul municipiului Suceava Viorel Seredenciuc
27. Proiect de hotărâre privind aprobarea unei documentaţii de urbanism Plan Urbanistic de Detaliu - solicitant DOBRESENCIUC ANIŞOARA - iniţiatori Primarul Municipiului Suceava şi Viceprimarul municipiului Suceava Viorel Seredenciuc
28. Proiect de hotărâre privind aprobarea unei documentaţii de urbanism Plan Urbanistic de Detaliu - solicitanţi DOBINCA CĂTĂLIN NICU, DOBINCA IONUŢ SIMION - iniţiatori Primarul Municipiului Suceava şi Viceprimarul municipiului Suceava Viorel Seredenciuc
29. Proiect de hotărâre privind aprobarea unei documentaţii de urbanism Plan Urbanistic de Detaliu –solicitant CODREANU DAN SERGIU - iniţiatori Primarul Municipiului Suceava si Viceprimarul municipiului Suceava Viorel Seredenciuc
30. Proiect de hotărâre privind aprobarea unei documentaţii de urbanism Plan Urbanistic de Detaliu - solicitant HAGIU DUMITRU CĂTĂLIN - iniţiatori Primarul Municipiului Suceava şi Viceprimarul municipiului Suceava Viorel Seredenciuc
31. Proiect de hotărâre privind stabilirea preţului pentru concesionarea fără licitaţie publică a unor parcele de teren situate în municipiul Suceava , în vederea extinderii unor spaţii de locuit şi spaţii comerciale –iniţiator Primarul municipiului Suceava
32. Proiect de hotărâre privind concesionarea fără licitaţie publică a unor parcele de teren proprietate privată a municipiului Suceava în vederea realizării unor accese din exterior şi crearea unor goluri de uşă - iniţiator Primarul municipiului Suceava
33. Proiect de hotărâre privind aprobarea concesionării prin licitaţie publică a unor parcele de teren situate în municipiul Suceava, precum şi condiţiile de organizare a licitaţiei, în vederea amplasării unor stâlpi necesari pozării cablului de telecomunicaţii pentru racord t.c. la SC Sedcomlibris SRL - iniţiator Primarul municipiului Suceava
34. Proiect de hotărâre privind concesionarea fără licitaţie publică a unei parcele de teren proprietate privată a municipiului Suceava în vederea extinderii spaţiului comercial situat în str. Curtea Domnească nr. 9, bl.11 - iniţiator Primarul municipiului Suceava
35. Proiect de hotărâre privind concesionarea fără licitaţie publică a unei parcele de teren proprietate privată a municipiului Suceava în B-dul Ana Ipătescu nr. 3A - iniţiator Primarul municipiului Suceava
36. Proiect de hotărâre privind concesionarea fără licitaţie publică a unei parcele de teren proprietate privată a municipiului Suceava în str. Pref. Gavril Tudoraş nr. 26, bl. E2 - iniţiator Primarul municipiului Suceava
37. Proiect de hotărâre privind concesionarea fără licitaţie publică a unei parcele de teren proprietate privată a municipiului Suceava în vederea extinderii apartamentului nr. 4 cu un balcon situat în str. Aleea Nucului nr. 12 – iniţiator Primarul municipiului Suceava
38. Proiect de hotărâre privind concesionarea fără licitaţie publică a unei parcele de teren proprietate privată a municipiului Suceava în str. Aron Pumnul f.n. - iniţiator Primarul municipiului Suceava
39. Proiect de hotărâre privind concesionarea fără licitaţie publică a unei parcele de teren proprietate privată a municipiului Suceava în vederea extinderii unui balcon situat în str. Tineretului nr. 2 - iniţiator Primarul municipiului Suceava
40. Proiect de hotărâre privind concesionarea fără licitaţie publică a unor parcele de teren proprietate privată a municipiului Suceava în vederea extinderii unor spaţii comerciale şi spaţii de locuit - iniţiator Primarul municipiului Suceava
41. Proiect de hotărâre privind completarea , modificarea precum şi eliminarea unor bunuri imobile cuprinse în anexa la HCL nr. 3/26.01.2006 privind atestarea bunurilor imobile ce aparţin domeniului privat al municipiului Suceava, cu modificarile şi completarile ulterioare - iniţiator Primarul municipiului Suceava
42. Proiect de hotărâre privind modificarea HCL nr. 37/2003 privind atribuirea în administrare a spaţiului cu altă destinaţie decât cea de locuit proprietate privată a municipiului Suceava, situat în str. 22 Decembrie nr. 3, către Inspectoratul de Poliţie al judeţului Suceava – iniţiator Primarul municipiului Suceava
43. Proiect de hotărâre privind modificarea HCL nr.285/17.12.2007 şi respectiv a HCL nr. 74/27.03.2008 privind aprobarea unor cereri de cumpărare a unor parcele de teren proprietate a municipiului Suceava (domeniul privat) către proprietarul construcţiilor, cu altă destinaţie decât locuinţa, amplasate pe aceste parcele de teren - iniţiator Primarul municipiului Suceava
44. Proiect de hotărâre privind aprobarea închirierii prin licitaţie publică a unei parcele de teren situate în Suceava str. Ştefan cel Mare f.n. precum şi condiţiile de organizare a licitaţiei – iniţiator Primarul municipiului Suceava
45. Proiect de hotărâre privind aprobarea atribuirii în folosinţă gratuită către Inspectoratul de Jandarmi Suceava a unei parcele de teren în suprafaţa de 2,5 mp în vederea amplasării unei cabine pentru pază Consulatului Ucrainei – iniţiator Primarul municipiului Suceava
46. Proiect de hotărâre privind acordarea dreptului de superficie asupra unei parcele de teren proprietate privată a municipiului Suceava, situată în str. Petru Rareş nr. 56, proprietarului construcţiei amplasată pe această parcelă de teren, respectiv d-lui Chiriac Marian – iniţiator Primarul municipiului Suceava
47. Proiect de hotărâre privind aprobarea intrării în legalitate până la data de 31.12.2008 a două garaje construite pe terenuri proprietatea municipiului domeniul privat - iniţiatori Primarul municipiului Suceava şi viceprimarul municipiului Suceava Viorel Seredenciuc
48. Proiect de hotărâre privind trecerea unor bunuri din domeniul public al municipiului Suceava în domeniul privat al municipiului Suceava – iniţiator Primarul municipiului Suceava
49. Proiect de hotărâre privind stabilirea componenţei Comisiei privind soluţionarea cererilor pentru repartizarea locuinţelor, conform Legii nr. 114/1996 şi a Legii nr.152/1998 şi a Comisiei pentru acordarea de subvenţii în vederea construirii de locuinţe noi, conform OG nr. 19/1994 şi a Legii nr. 114/1996 - iniţiator Primarul municipiului Suceava
50. Proiect de hotărâre privind constituirea comisiei pentru analiza solicitărilor de subvenţii în condiţiile prevăzute de programul pentru construcţiile de locuinţe proprietate personală - inţiator Primarul municipiului Suceava
51. Proiect de hotărâre privind atribuirea autorizaţiilor taxi pentru realizarea serviciului de transport persoane în regim de taxi – iniţiator Primarul municipiului Suceava
52. Proiect de hotărâre privind aprobarea organigramei, numărului de personal şi a statului de funcţii pentru aparatul de specialitate al Primarului municipiului Suceava – iniţiator Primarul municipiului Suceava
53. Proiect de hotărâre privind transformarea, în condiţiile legii, a unui post în statul de funcţii al Direcţiei Administraţia Pieţelor - iniţiator Primarul municipiului Suceava
54. Proiect de hotărâre privind reorganizarea Direcţiei Domeniului Public în Direcţia Generală a Domeniului Public – iniţiator Primarul municipiului Suceava
55. Proiect de hotărâre privind actualizarea organigramei, numărului de personal şi a statului de funcţii pentru Poliţia Comunitară a municipiului Suceava – iniţiator Primarul municipiului Suceava
56. Informare privind activitatea Serviciului Protecţie Socială în primul semestru al anului 2008, înregistrată la Primăria municipiului Suceava la nr. 24436/07.07.2008.
57. Raport de evaluare întocmit de Comisia de evaluare a ofertelor pentru procedura de atribuire a autorizaţiilor taxi pentru transportul de persoane în regim de taxi.
58. Cererea nr. 141/08.07.2008 înregistrată la Consiliul Local al municipiului Suceava, a unui grup de proprietari format din 52 de persoane domiciliate pe str. Aleea Nucului.
59. Diverse.

PRIMAR,
Ion LUNGU

Avizat pentru legalitate,
Secretar municipiu
Jr. Ioan CIUTAC

30 Mai 2008, concert Luna Amară la Suceava

30 Mai 2008 @ Luna Amară

30 mai, club VOX, ora 21.00, Concert Luna Amara,


Intrarea: 10 lei.

Flutur: „PSD-iştii au lăsat un dezastru în Consiliul Judeţean şi nu au dreptul să vorbească”

Reacţie



Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a negat cu vehemenţă că la nivelul instituţiei pe care o conduce s-ar practica epurările politice, aşa cum a afirmat purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, Virginel Iordache. „Nişte prostii, nişte închipuiri”, a catalogat Flutur declaraţiile social democratului. El a spus că cei de la PSD nu au voie să vorbească despre aşa ceva „după ce au îmbâcsit Consiliul Judeţean de structuri PSD-iste aproape sută la sută”. Şeful administraţiei judeţene a precizat că reorganizările pe care le face la nivelul instituţiei prin angajarea de profesionişti au scopul de a instaura starea de normalitate în Consiliul Judeţean. „Văd că au puseuri şi le e dor de putere. În perioada următoare voi informa sucevenii despre cum s-au înfruptat PSD-iştii din banul public şi din patrimoniul Consiliului Judeţean pentru că am văzut că au astfel de preocupări. O să informez populaţia, dar acum suntem în proces de documentare. Au lăsat un dezastru în Consiliul Judeţean şi nu au dreptul să vorbească a;a cum face acel profesor (nr- Virginel Iordache) care se vrea, ca Mircea Geoană, deputat în toate colegiile din judeţ”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean. Gheorghe Flutur s-a referit şi la afirmaţia lui Virginel Iordache potrivit căreia consilierul său personal, Lucian Flaişer, este găzduit la cabana Călineşti, unitate de protocol aflată în proprietatea Consiliului Judeţean. „A stat câteva nopţi la Călineşti, dar vreau să aduc aminte PSD-iştilor că acolo nu mai este loc unde să bea whisky cu borcanul, unde ansamblul Ciprian Porumbescu le făcea serate prelungite multora dintre ei. Pe noi nu ne interesează nici chiolhanurile, nici altceva, dar probabil că cei din PSD plâng după vremurile bune, când oameni de afaceri se întâlneau şi încheiau contracte cu ucrainenii. Copiii şefilor din Consiliul Judeţean au băciuit pe la Călineşti”, a spus Flutur.

Prefectul Băişanu va verifica lucrările de reabilitare a şcolilor

Controale



Prefectul judeţului Suceava, Alexandru Băişanu, a anunţat că în perioada imediat următoare va verifica personal modul în care au fost reabilitate şcolile din judeţ, din fondurile alocate de Ministerul Educaţiei. Băişanu a precizat că verificările vor fi făcute prin sondaj, în toate zonele judeţului, pentru a constata dacă firmele care execută lucrările şi-au respectat contractele de execuţie. „Pentru mine este important ca anul şcolar să înceapă în bune condiţii. Şi din acest motiv voi merge personal să văd dacă banii pe care Guvernul României i-a trimis anul acesta pentru reabilitare şi reconstrucţie şcoli au ajuns la constructori şi dacă aceştia şi-au făcut datoria”, a subliniat Băişanu. El a precizat că în situaţia în care va constata că, deşi firmele au dispus de fonduri, nu şi-au respectat obligaţiile şi nu au executat lucrările de reabilitare, va propune sancţionarea acestora. Prefectul a arătat că, pe lângă daunele pe care firmele în cauză ar urma să le plătească şcolilor respective, constructorii care nu au executat la timp lucrările vor trebui să pună la dispoziţia unităţilor de învăţământ spaţii corespunzătoare în care elevii să poată să înceapă anul şcolar.

Băişanu îl contrazice pe Onofrei

Reacţii



Prefectul judeţului Suceava l-a contrazis pe subprefectul Orest Onofrei, în legătură cu afirmaţiile acestuia cu privire la imposibilitatea prefecţilor de a-şi exercita funcţia pe motiv că legea de funcţionare a Instituţiei Prefectului nu ar fi completă. Onofrei mai afirmase că în momentul de faţă Instituţia Prefectului funcţionează după o lege care nu respectă Constituţia României, în sensul că precizează că prefectul conduce instituţiile deconcentrate, iar în realitate acest lucru nu se întâmplă, în condiţiile în care nu sunt definite exact care sunt aceste instituţii. „Personal pot să spun că m-am descurcat foarte bine şi atunci când am fost subprefect şi acum, când sunt prefect. Nu am nici un moment de criză de autoritate. Şi nu eu îi analizez activitatea domnului Onofrei”, a declarat Alexandru Băişanu. El a precizat că a reuşit să-şi onoreze atribuţiile pe care le are în calitate de prefect şi nu a avut probleme deosebite în exercitarea funcţie. „Eu pot să-mi desfăşor activitatea în mod normal. Evident, ca peste tot, sunt probleme, obstacole sau vicii de procedură. Dar cu suficientă inteligenţă şi cu suficient tact reuşeşti, în mare parte, să-şi desfăşori activitatea”, a încheiat Alexandru Băişanu.

Flutur propune înfiinţarea de pieţe ţărăneşti

Iniţiativă



Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, vrea ca în localităţile din judeţ să fie înfiinţate pieţe ţărăneşti. El a explicat că aceste pieţe ar urma să fie folosite exclusiv de producătorii agricoli, astfel încât şi preţul produselor să fie mai scăzut. „Astfel de pieţe am înfiinţat şi în perioada cât am fost ministru al agriculturii. Şi vreau să spun că în aceste pieţe va avea loc vânzarea directă de produse proaspete de către producători, eliminând intermediarii”, a subliniat şeful administraţiei judeţene. Flutur a arătat că această propunere va fi discutată în cadrul unei întâlniri pe care o va avea, în cursul zilei de miercuri, cu producătorii agricoli din judeţul Suceava. Gheorghe Flutur a precizat că administraţiile din localităţile urbane ar trebui să acorde anumite facilităţi şi spaţii pentru producătorii agricoli suceveni, astfel încât aceştia să poată să-şi vândă direct produsele.„Administraţiile ar trebui să le ofere anumite avantaje pentru a elimina verigile intermediare, care nu fac altceva decât să crească preţul. Iar asociaţiile profesionale au rolul de a negocia cu administraţiilor locale pentru a putea ieşi ei pe piaţă direct, cu produse proaspete”, a mai spus Flutur. El a adăugat că înfiinţarea acestor pieţe ţărăneşti ar fi o măsură benefică atât pentru consumatori, cât şi pentru producătorii agricoli.

Un copil de 5 ani a incendiat trei stoguri de fân

Joc periculos



Nu mai puţin de trei autospeciale de pompieri s-au chinuit, luni seară, să stingă incendiul provocat de un copil în vârstă de cinci ani, într-o gospodărie din Dolheşti.

La sosirea pompierilor, ardeau trei stoguri de fân, existând pericolul de propagare a flăcărilor la locuinţă şi la anexele gospodăreşti.

Cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava au reuşit să stingă incendiul în jurul orei 20:30, salvând din calea flăcărilor restul gospodăriei.

În urma incendiului au ars doar cele trei stoguri de fân, pagubele fiind estimate la circa 2000 de lei.

„Din primele cercetări, focul a izbucnit din cauza unui copil lăsat nesupravegheat care s-a jucat cu focul (I.T., în vârstă de 5 ani)”, se precizează într-un comunicat al ISU Suceava.

Tot luni seară, pompierii au intervenit şi la un incendiu ce a cuprins acoperişurile bucătăriei de vară şi unei anexe din gospodăria unui sătean din comuna Vama, flăcările fiind cât pe ce să se extindă la locuinţa acestuia şi la alte două gospodării învecinate.

De data aceasta pagubele au fost estimate la 5000 de lei, iar valoarea bunurilor salvate la 500.000 de lei.

Incendiul de la Vama a fost provocat, susţin specialiştii ISU, de amplasarea necorespunzătoare faţă de materialele combustibile a coşului de evacuare a fumului.

Seful Politiei Comunitare Radauti, prins beat la volan







politie_copy.jpgŞeful Poliţiei Comunitare a municipiului Rădăuţi, Nicolae Bujdei a fost prins conducând un autovehicul în condiţiile în care avea o alcolemie de 0,72 mg/l alcool în aerul expirat, informeaza NewsIn.

Bujdei are dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice în stare de ebrietate,

Nicolae Bujdei a fost oprit de poliţişti, duminică, în municipiul Suceava, la intersecţia străzilor Calea Unirii şi Traian Vuia, după ce a intrat cu maşina în zona de protecţie amenajată de poliţiştii rutieri pentru un accident de circulaţie care tocmai se produsese. Deoarece mirosea puternic a alcool, agenţii de circulaţie veniţi să constate accidentul l-au pus să sufle în aparatul etilotest şi au constatat că acesta avea o alcolemie de 0,72 mg/l în aerul expirat.

La momentul producerii incidentului, Bujdei era în afara programului de serviciu şi circula cu un autoturism proprietate personală.

Şefului Poliţiei comunitare Rădăuţi i-a fost întocmit dosar penal, fiind cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge”, informează IPJ Suceava. Cercetările sunt continuate de către lucrătorii Serviciului Poliţiei Rutiere.

“Din analiza făcută în cele două luni de când am fost ales primar, am apreciat că activitatea domnului Nicolae Bujdei ca şef al poliţiei comunitare este nesatisfăcătoare”, a declarat şeful lui Bujdei, primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean.

Şeful Poliţiei Comunitare Rădăuţi, prins băut la volan

Ruşinos



Şeful Poliţiei Comunitare Rădăuţi, Nicolai Bujdei, a fost prins băut la volan pe raza municipiului Suceava. Acesta s-a ales cu dosar penal, concentraţia de alcool depăşind cu mult limita sub care se poate scăpa doar cu o amendă şi cu permisul de conducere suspendat.

Conform unui comunicat de presă al Poliţiei, agenţii de circulaţie aflaţi de serviciu duminică seara, în jurul orei 21.30, pe Calea Unirii din municipiul reşedinţă de judeţ, au tras pe dreapta un autoturism Opel Astra, care le-a atras atenţia deoarece se deplasa uşor în zig-zag.

Nicolai Bujdei avea o concentraţie de 0,72 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat, fiind dus la spital, unde i s-au recoltat probe biologice, în vederea stabilirii exacte a alcoolemiei. O concentraţie de peste 0,40 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat atrage automat înregistrarea unui dosar penal, de regulă această concentraţie dublându-se după recoltarea de probe din sânge.

Poliţistul s-a internat în spital

În cursul după-amiezii de ieri am reuşit să luăm legătura cu Nicolai Bujdei. Acesta nu a dorit să facă prea multe comentarii, spunând doar că nu are nimic de contestat cu privire la ce au stabilit poliţiştii şi că se deplasa la volanul maşinii personale, în afara orelor de serviciu.

Poliţiştii comunitari sunt angajaţi ai primăriilor din localităţile în care îşi desfăşoară activitatea, fiind în subordinea primarilor.

Edilul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, a refuzat să se pronunţe cu privire la viitorul lui Bujdei în funcţia de şef al poliţiei comunitare.

„Îmi pare rău de ceea ce s-a întâmplat. Cum acesta era cu maşina personală, în afara serviciului, problema nu mă priveşte direct. Imediat ce am aflat despre întâmplare, am trimis un delegat al primăriei să îl caute pe Nicolai Bujdei. Din ce am înţeles, ar fi internat într-un spital. Nu pot spune acum dacă acesta îşi va pierde sau nu locul de muncă, deocamdată aştept ca cercetările să fie finalizate”, a declarat primarul.

Văduve jecmănite de terenuri, pe Dealul Mănăstirii în Burdujeni

Imobiliare



Investiţiile demarate în ultima perioadă în cartierul Burdujeni au dus la creşterea interesului pentru această zonă, de care toată lumea fugea până în urmă cu câţiva ani. Preţurile, deşi mai mici faţă de zona centrală sau alte cartiere considerate „rezidenţiale”, au crescut simţitor, iar terenurile au intrat în atenţia celor care se ocupă de afacerile imobiliare.

Problemele de fond funciar ocupă circa 75 la sută din activitatea Prefecturii, primăriilor şi instanţelor de judecată din judeţ. De cele mai multe ori, este vorba despre titluri de proprietate eliberate cu încălcarea legii, care nu se mai pot anula decât prin instanţele judecătoreşti.
În această situaţie se află şi două văduve în vârstă, din cartierul Burdujeni, care s-au trezit că le-a fost vândut terenul pe care îl deţin cu acte în regulă.
Tania Mihai are titlu de proprietate pentru o suprafaţă de 14 ari în tarlaua Dealul Mănăstirii, eliberat în 1997. Din 1990 şi până astăzi, ea a lucrat personal acest teren, a plătit impozit an de an la Primăria Suceava pentru acesta, iar în data de 10 iunie 2008 a depus documentele pentru intabulare la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară(OCPI) Suceava.
Conform legii, femeia a depus la dosar titlul de proprietate, un plan cadastral şi un tabel cu numerotarea parcelelor, obţinut de la Primăria Suceava.
În 11 iunie 2008, OCPI întocmeşte „încheierea de respingere” nr. 18208, prin care îi refuză intabularea pe motiv că pe parcela ei este intabulată o altă persoană.
Exact în aceeaşi situaţie s-a aflat şi o vecină de-a ei, tot văduvă în vârstă, Ileana Magazin.
Disperate, femeile au încercat să afle ce s-a întâmplat cu terenurile lor. Un funcţionar de la OCPI le-a comunicat că nu numai că pe parcelele lor s-a intabulat altcineva, dar că acestea au fost deja şi vândute, intrând astfel în circuitul civil şi făcând extrem de dificilă recuperarea lor.

Intabularea, în baza declaraţiilor proprietarilor
Inginerul şef al OCPI, Sorin Luchian, ne-a declarat că intabularea a fost făcută în toamna anului 2006 pentru proprietarii Liviu Posteucă şi Anuţa şi Dumitru Pojoga, în baza unui plan de situaţie întocmit de persoana fizică autorizată Gheorghe Petre.
„În baza acestui plan s-au făcut operaţiuni pe trei parcele, descrise într-un titlu de proprietate şi un act de vânzare-cumpărare anterior intabulării. Celelalte documente pentru intabulare sunt făcute pe baza declaraţiilor cetăţenilor, că ei sunt cei care deţin pământ acolo. Pornim de la presupunerea că sunt oameni de bună credinţă. Primăria are atribuţii de fond funciar şi ar fi trebuit să facă şi un plan parcelar”, a declarat inginerul Luchian.
Conform planului de amplasament, Liviu Posteucă s-a intabulat pe parcela 5533, de 47,13 ari, şi pe parcela 5535, de 16,63 ari, iar familia Pojoga pe parcela 5534, de 81,31 ari.
Posteucă a cumpărat în data de 7 ianuarie 2005 suprafaţa de 1800 mp de la Ioachim Prodan, cu 5 milioane de lei vechi. Acest teren a fost deţinut şi folosit de Tania Mihai, care habar n-a avut că Ioachim Prodan, mort din 2005, i-a vândut pământul.

Noii proprietari sunt din judeţul Botoşani
Câteva zile mai târziu, în 26 ianuarie 2005, Liviu Posteucă, domiciliat în satul Pădureni din judeţul Botoşani, a mai cumpărat 5.100 mp în Dealul Mănăstirii, de la Mircea Asimionoaie şi Margareta Gîndac, cu 40 de milioane de lei vechi.
Celălalt cumpărător, familia Pojoga, este tot din judeţul Botoşani, din comuna Dersca. Anuţa şi Dumitru Pojoga au cumpărat în data de 29 octombrie 2004, pe Dealul Mănăstirii, 8.800 mp, cu 70 de milioane de lei vechi, de la Petrea Vrabie.
Actele de vânzare-cumpărare au fost autentificate de trei notari diferiţi, Valeriana Ilie, Adela Ivaşcu şi Ovidiu Busuioc.

Situaţia s-ar putea reglementa pe cale amiabilă
Tranzacţiile s-au încheiat în baza titlurilor de proprietate ale vânzătorilor şi a declaraţiilor lor pe propria răspundere, că terenurile nu sunt grevate de nici un fel de sarcini, şi în absenţa unor schiţe cadastrale care să indice amplasamentele. Asta, în condiţiile în care pe nici unul din titlurile de proprietate nu sunt trecute exact parcelele, ci doar generic vecinătăţile şi denumirea tarlalei, Dealul Mănăstirii.
La mai puţin de doi ani, cu un plan de amplasament efectuat în baza indicaţiilor noilor proprietari, două văduve au rămas la bătrâneţe fără cea mai importantă avere pe care o deţineau, pământul.
Inginerul şef Luchian a precizat că, dacă această situaţie a apărut dintr-o eroare a cumpărătorilor, se poate reglementa pe cale amiabilă între părţi.
„Pe bază de declaraţii notariale, se pot modifica limitele de proprietate. Altfel, doar instanţa judecătorească poate decide. Identificarea în teren se face pe buna credinţă a proprietarului, că declară corect parcela şi limitele. Responsabilitatea este în întregime a celui care încearcă să fenteze”, a mai spus funcţionarul de la Oficiul de Cadastru.