marți, 28 aprilie 2009

Studiu de criza: Trei sferturi dintre romani se tem de cresterea taxelor si a impozitelor

Peste trei sferturi (aproximativ 80%) dintre romani se tem de cresterea taxelor si a impozitelor in acest an, iar circa 70% sunt ingrijorati de o posibila devalorizare a monedei nationale in raport cu restul valutelor, potrivit unui studiu realizat de Synovate, ale carui concluzii au fost publicate, luni, de NewsIn.
Astfel, aproape jumatate dintre respondenti considera ca majorarea contributiilor catre stat ii va afecta in foarte mare masura, iar mai mult de un sfert considera ca vor fi afectati in mare masura. Doar 1% nu sunt ingrijorati de cresterea taxelor si impozitelor, in contextul crizei, se arata in studiul "Evolutia crizei in 2009 anticipata de romani", realizat in februarie, pe un esantion national de 1.500 respondenti cu varsta intre 18 si 64 de ani.
Cresterea preturilor la utilitati si scumpirea alimentelor ii preocupa pe jumatate dintre romani, conform studiului.
In plus, 37% dintre intervievati sunt foarte ingrijorati de devalorizarea leului fata de alte valute, iar 34% se tem mult de aceasta posibilitate.
De scumpirea creditelor se tem foarte mult peste 30% dintre respondenti, in timp ce 30% au declarat ca se tem mult iar 10% sustin ca nu se tem deloc.
Sase din zece persoane chestionate se arata preocupate de cresterea somajului, in timp ce 14% au raspuns ca nu se tem de acest fenomen. De asemenea, mai mult de doua treimi dintre respondenti cred ca vor fi afectati mult si foarte mult de cresterea pretului combustibilului.
30% dintre romani au redus bugetul destinat imbracamintei
Totodata, 30% dintre respondenti au redus deja bugetul destinat achizitionarii de articole de imbracaminte, in timp ce alti 30% dintre romanii chestionati au declarat ca vor sa-si micsoreze bugetul alocat acestei categorii de produse.
Pe de alta parte, aproape jumatate din esantion nu a redus si nici nu va reduce bugetul destinat cumpararii de alimente, insa 1 din 5 participanti la studiu afirma ca au micsorat bugetul destinat cumpararii de alimente, iar aproape 1 din 4 respondenti intentioneaza sa faca acest lucru.
Potrivit studiului, mai mult de jumatate dintre romani considera ca situatia economica se va inrautati si doar 15% sunt mai optimisti, considerand ca va exista o imbunatatire a acesteia.
Printre domeniile pe care oamenii le vad cel mai puternic afectate de situatia economica in viitorul apropiat se numara industria auto, constructiile si agricultura. Ei mai cred ca sectorul comunicatiilor va fi afectat de criza economica actuala, dar intr-o masura mai mica decat sectorul financiar bancar, sistemul sanitar sau asigurarile.

0 comentarii: