vineri, 24 august 2007

Bătaie de joc la adresa sucevenilor

• Faptul că nu au avut pic de apă rece la robinete timp de mai bine de 24 de ore i-a scos din sărite pe suceveni

• Societatea Test Prima, care efectuează lucrările de racordare la reţeaua magistrală de apă a viitorului centru comercial Galleria, a întârziat finalizarea racordului cu două ore

• Din cauza instalaţiilor foarte vechi, ACET-ul a pompat apa crescând treptat presiunea, fapt care a prelungit aşteptarea a peste 50.000 de suceveni

Ca la noi, la nimeni! Sucevenii au trăit în ultimele două zile, pe pielea lor, încă o dată, efectele modului defectuos în care se efectuează lucrări în municipiul Suceava. Dacă iniţial autorităţile locale au avertizat o parte din populaţia Sucevei că, începând cu ora 14.00 a zilei de miercuri şi până joi la ora 8.00, nu vor avea apă rece la robinete, sucevenii au avut de aşteptat încă cel puţin şase ore pentru a beneficia de un serviciu pe care îl plătesc şi care este o dovadă minimă de civilizaţie.
Astfel, activitatea din zona centrală a Sucevei, din cartierul Obcini inferior - partea cuprinsă între străzile Staţiunii şi Calea Obcinilor şi cartierul George Enescu, a fost bulversată, fie că a fost vorba de locuinţe particulare, fie de unităţi de alimentaţie publică, instituţii bancare sau hoteliere. Ca de obicei, autorităţile ezită să-şi asume, măcar în parte, vina pentru crearea unor astfel de situaţii, vinovată fiind mereu „moştenirea” sistemelor învechite pentru reabilitarea cărora nu sunt niciodată bani.
Potrivit directorului societăţii de apă şi canal ACET Suceava, Ştefan Groza (foto), întârzierile, inerente în astfel de situaţii, au fost cauzate acum de anvergura lucrării de racordare a viitorului centru comercial Galleria la reţeaua magistrală de apă.
„Este prima oprire de o asemenea anvergură în municipiul Suceava, în ultimii 24 de ani. În momentul opririi, instalaţia s-a umplut cu aer, iar apa care trebuie să înlocuiască aerul din conducte înaintează greu. Pe măsură ce noi am umplut reţeaua cu apă, oamenii au început să o consume, fapt care a determinat din nou o întârziere în umplerea instalaţiei. Noi am apreciat că, după ce constructorul şi-ar fi încheiat lucrarea, noi am fi avut nevoie de 2-3 ore pentru umplerea instalaţiei. Anvergura lucrării a făcut ca durata manevrelor să fie mult mai mare”, a explicat directorul ACET Suceava.
Deşi Primăria Suceava a cerut constructorului să efectueze toate operaţiunile preliminare înainte de întreruperea furnizării apei reci, pentru ca durata întreruperii să fie cât mai redusă, societatea Test Prima, care efectuează lucrările de racordare la reţeaua magistrală de apă a viitorului centru comercial Galleria, a întârziat finalizarea racordului cu două ore. Motivul a fost o problemă de ordin tehnic ce a apărut spre dimineaţa zilei de ieri, fapt care a făcut imposibilă umplerea reţelei la timp.

• Autorităţile dau vina pe sistemele învechite de distribuţie a apei în Suceava

Reprezentanţii Primăriei, precum şi cei ai societăţii care asigură servicii de furnizare a apei în municipiul Suceava dau vina pe sistemul învechit de distribuţie care nu mai face faţă numărului din ce în ce mai mare de beneficiari şi, implicit, unui debit din ce în ce mai mare care trebuie furnizat populaţiei.
„S-a dovedit o dată în plus că aceste reţele de apă şi canalizare trebuie reabilitate. Apar probleme cauzate de faptul că reţelele sunt vechi, nu se poate lucra cu presiune mare, iar umplerea trebuie făcută treptat”, a declarat primarul Ion Lungu.
Cu toate acestea, sucevenii nu au nici o vină pentru faptul că în sistemele de apă şi canalizare nu s-a mai investit de mai bine de 30 de ani. În urma demersurilor făcute, până în acest moment, Primăria Suceava a primit doar promisiuni ferme că proiectul ISPA, prin care se vor reabilita reţelele de apă şi canalizare din municipiu, dar şi staţiile de tratare şi epurare a apei, „se va urni” în cursul lunii septembrie. Răbdarea sucevenilor va fi pusă la încercare până cel puţin în 2010, dată preconizată pentru finalizarea acestui program de reabilitare.
„Vinovat pentru aceste probleme este sistemul foarte vechi pe care operăm. Manevrele de genul celor efectuate în aceste zile se vor tot face în această toamnă pentru că reţeaua intră într-un amplu program de reabilitare. Încercăm ca aceste lucrări să dureze cât mai puţin pentru ca sucevenii să fie cât mai puţin afectaţi. Şi noi ne-am aşteptat ca întreruperea şi umplerea instalaţiilor să dureze mai puţin”, a declarat directorul Ştefan Groza.

• Restaurantele din centrul Sucevei, nevoite să refuze comenzi

Întreruperea furnizării apei reci şi întârzierea provocată de modul în care s-a efectuat umplerea instalaţiilor a dat peste cap activitatea unităţilor de alimentaţie publică din centrul Sucevei şi din cartierele Obcini şi George Enescu. În restaurantele care şi-au epuizat rezervele de apă, fiind luate prin surprindere de întârzierea reluării furnizării apei, comenzile care au presupus un consum mai mare de apă au fost refuzate de chelneri.
„Ieri (n.r. miercuri) am făcut rezerve de apă. Clienţii noştri au fost afectaţi pentru că toaletele nu au putut fi utilizate. Activitatea noastră s-a desfăşurat miercuri şi joi doar în proporţie de 60-70% pentru că nu am putut onora toate comenzile. Astăzi (n.r. joi), în jurul orei 12.00, când apa încă nu curgea la robinet, am fost nevoiţi să refuzăm comenzi la cafea sau ceai”, a declarat administratorul restaurantului Venezia, Corina Nahernia.
Activitatea instituţiilor hoteliere a fost, de asemenea, bulversată. Potrivit administratorului complexului Gloria, Mona Săndulescu, ieri, în jurul orei 13.00, robinetele din hotelul şi restaurantul complexului din centrul Sucevei erau uscate.
„Era imposibil ca această întrerupere să nu ne afecteze activitatea. Avem un grup de 50 de persoane cazate în hotel, pentru care a trebuit să asigurăm micul dejun, prânzul şi cina. Avem protocoale pe care am fost nevoiţi să le anulăm. Noi îi înţelegem şi pe cei care efectuează lucrarea pentru că trebuia făcută acum, pe timpul verii. În cazul unei astfel de întreruperi nu se poate lucra la capacitate maximă”, a precizat Mona Săndulescu.
Administratorii unor restaurante au decis să întrerupă complet activitatea până la reluarea alimentării cu apă rece. Este cazul restaurantului Taco Loco, care şi-a închis porţile pentru 24 de ore. Administratorul acestei unităţi, Lorand Ercse, a precizat că, din respect pentru clienţii restaurantului Taco Loco, nu s-a dorit oferirea unor servicii de proastă calitate.
„Rezerve de apă am făcut şi noi, dar le-am utilizat pentru curăţenie. Am resimţit financiar această întrerupere, de ce să nu o recunoaştem, dar cei mai afectaţi au fost clienţii noştri, care, fiind în concediu, nu au putut să petreacă un timp şi pe terasa noastră”, a spus Lorand Ercse.
Deşi furnizarea apei reci a fost reluată până în jurul orei 16.00, în toate zonele afectate de întrerupere, calitatea apei care a curs ieri la robinete a lăsat mult de dorit. Culoarea maronie a apei nu a pus în pericol sănătatea sucevenilor, fiind vorba de substanţe minerale depuse pe conducte şi antrenate în momentul pompării apei. Ca de fiecare dată când au rămas ore în şir fără apă rece la robinete, sucevenii s-au convins că un stoc de apă minerală sau plată nu este deloc inutil, ci un motiv să mai spere că trăiesc într-un oraş civilizat.


Operaţii amânate şi dializaţi lăsaţi să aştepte cu orele, în lipsa apei

Pacienţii de la cea mai mare unitate spitalicească din judeţ, Spitalul „Sf. Ioan cel Nou”, au avut de suferit ieri din cauză că reluarea furnizării apei reci nu s-a făcut la ora 8:00, aşa cum s-a anunţat. Deşi la spital s-au făcut rezerve destul de mari de apă, acestea s-au epuizat, având în vedere că aici sunt trataţi peste 1200 de pacienţi.
Spitalul Vechi, unde sunt internaţi bolnavi contagioşi, a rămas fără rezerve de apă la ora 9:00, iar Blocul Operator, puţin după ora 11:00. Conform celor declarate de către managerul spitalului, Costică Dăscăliuc, la Spitalul Vechi apa menajeră a fost asigurată de pompieri, care au pus la dispoziţia unităţii sanitare o autoutilitară cu apă pentru igienizarea grupurilor sanitare şi a celorlalte spaţii.
Programul operator, suspendat miercuri la orele 13:00, înainte ca apa rece să fie oprită în cea mai mare parte a municipiului, a fost reluat ieri dimineaţă, după ora 8:00 (când ar fi trebuit să fie reluată furnizarea cu apă), însă Blocul Operator a rămas fără rezerve de apă în jurul orei 11:00. Patru intervenţii chirurgicale au fost amânate pentru dimineaţa zilei de vineri.
O situaţie mai specială s-a înregistrat la Centrul Judeţean de Dializă, unde zeci de pacienţi au fost aduşi începând cu ora 6:00, din tot judeţul, pentru a fi dializaţi, însă acest lucru a fost posibil de abia după-amiază, în jurul orei 14:00. Bolnavi din zona de munte a judeţului se plângeau la amiază, pe sub zidurile spitalului, că aşteaptă de la ora 6:00 să fie dializaţi şi că sunt obligaţi să stea în căldură.
Conform declaraţiilor managerului Spitalului Judeţean, spitalul a început să fie alimentat cu apă potabilă de la reţeaua municipiului în jurul orei 12:30.

0 comentarii: