miercuri, 22 august 2007

Protopopul Goraş îi consideră cretini pe ziarişti

După ce primarul din Iacobeni s-a plâns că pădurile administrate de Biserică sunt exploatate haotic, ceea ce a contribuit la revărsarea apelor în comună, una din feţele bisericeşti a trecut la atac

• Aurel Goraş, protopopul de Câmpulung Moldovenesc, a trecut la ameninţări la adresa primarului şi la jigniri la adresa ziariştilor, consideraţi cretini pentru că au îndrăznit să publice în ziar opiniile edilului

Inundarea unei părţi a comunei Iacobeni, fapt ce a dus la punerea în pericol a DN 17 şi a căii ferate care trece prin zonă, a declanşat un adevărat război printre posibilii vinovaţi de situaţia creată, fiecare găsindu-i responsabili pe alţii pentru că, din cauza obturării canalelor de scurgere, apele s-au revărsat de pe dealuri şi au inundat tot ce au întâlnit în cale. Deranjat că „Monitorul de Suceava” a publicat în paginile sale opiniile primarului din localitate, care a afirmat că şi exploatările haotice din pădurile care aparţin Bisericii au dus la inundarea unei părţi a comunei, Aurel Goraş, protopopul de Câmpulung Moldovenesc, a trecut la jigniri, calificându-l drept cretin pe ziaristul care a îndrăznit să publice articolul cu privire la opiniile primarului.

În comuna Iacobeni, toate problemele au început încă de sâmbătă noapte, când, pe fondul precipitaţiile abundente, apele pârâului Valea Fierului s-au umflat ameninţător. Drumul şi calea ferată din zonă au fost puse în mare pericol, iar mai târziu apa a invadat şi drumul comunal din localitate, afectând cu această ocazie reţeaua de alimentare cu apă din comună. Exasperat de situaţia în care s-a ajuns, Viorel Dranca, primarul din localitate, ne-a spus care sunt, în opinia sa, vinovaţii de cele întâmplate. I-a numit pe muncitorii de la Mochlos, care au lucrat neglijent la reparaţia drumului, scăpând materiale în canalul de scurgere şi blocând astfel accesul apei, dar şi pe cei care exploatează haotic pădurile din amonte. „Exploatarea pădurii se face în bătaie de joc. Nu îi acuz direct pe cei de la Arhiepiscopie, însă cei cu care au contracte de exploatare lucrează fără a respecta nici o normă a bunului simţ. După ploile de sâmbătă, pârâul s-a umflat şi a ieşit din matcă cu tot cu cioatele lăsate de izbelişte”, se plângea duminică, imediat după apariţia problemelor, edilul comunei. Deşi a fost luat la rost şi ameninţat că va fi acţionat în instanţă de reprezentanţii feţelor bisericeşti, edilul nu şi-a schimbat poziţia, subliniind ulterior doar că Ocolul Silvic la care a făcut referire aparţine de Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, nu direct de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

• Ziariştii, cretini pentru că au îndrăznit să publice o opinie

Foarte deranjat de afirmaţiile primarului, Aurel Goraş, nu s-a mulţumit doar să îi ceară socoteală primarului, ci a trecut la insulte şi la adresa ziariştilor. Nervos că Monitorul de Suceava a relatat declaraţiile primarului Viorel Dranca, protopopul a trecut la jigniri. „Vreau să vă transmit că numai un cretin ar putea scrie ce aţi dat dumneavoastră în ziar. Cum să fie puhoaie de 10 metri înălţime, e o tâmpenie ce a-ţi scris”, ne-a transmis telefonic Aurel Goraş. Din păcate, faţa bisericească a făcut o confuzie. Nicăieri în ziar nu s-a scris că apele înalte de 10 metri s-au adunat pe drumul din comună, unde au apărut problemele reclamate de primar pe fondul exploatării incorecte a masei lemnoase. Puhoaiele de peste 10 metri, întinse pe 500 de metri, s-au format în apropierea DN 17, în zona în care există o subtraversare care asigura trecerea apei pe sub şosea şi calea ferată. Aici, în hăul de lângă drum, din cauza înfundării canalului, apa s-a adunat într-o cantitate foarte mare, ajungând la nivel cu şoseaua. Începând de sâmbătă seara pompierii au lucrat, şi o fac în continuare, pentru a scoate imensa cantitate de apă adunată acolo . În ceea ce priveşte adâncimea apei, estimările nu au fost făcute de noi, ci de pompierii care muncesc neîntrerupt de sâmbătă noapte la faţa locului. Prin urmare, protopopul s-a lansat în nişte afirmaţii gratuite, doar pentru a răzbuna faptul că am îndrăznit să publicăm declaraţiile primarului Dranca.

• Răspundere aruncată spre Direcţia Silvică

Referitor la acuzaţiile aduse de primar, înalta faţă bisericească spune că în raza de pădure administrată de Protopopiat se lucrează doar conform legii. „Exploatăm lemn doar conform prevederilor legale, suntem controlaţi periodic de inspectorii de la ITRSV, nu ne batem joc. Veniţi să vedeţi cum arată pădurea exploatată de noi şi cum arată cea lucrată de Ocolul Silvic din Iacobeni. Poate la ei este dezastru”, a declarat Aurel Goraş, care spune că este dispus să meargă până în pânzele albe, pentru a demonstra că în pădurea bisericii nu se fac exploatări neglijente. După discuţia avută cu faţa bisericească, am luat legătura şi cu inginerul Ion Holbură de la Ocolul Silvic Iacobeni. Acesta are o cu totul altă variantă. Spune că revărsarea apelor de sâmbătă seară nu are nici o legătură cu exploataţiile din pădure. „Totul pleacă de la blocarea canalului care asigura trecerea apei în imediata apropiere a DN 17. Aici s-a lucrat prost, canalul de scurgere a fost înfundat cu pietriş şi aşa s-a ajuns la revărsarea apelor în toate direcţiile”, a susţinut inginerul, care crede că şi primarul, care a aprobat modul de lucru al muncitorilor, are o vină pentru inundarea unei părţi a comunei.

• Pompierii lucrează de trei zile pentru a evacua apa

Toate problemele din comuna Iacobeni au început în cursul zilei de sâmbătă. După ploile abundente căzute într-un timp relativ scurt, debitul pârâului Valea Fierului a crescut brusc. Cum subtraversarea care asigură trecerea apei pe sub DN 17 şi cale ferată era înfundată cu aluviuni, puhoaiele nu au mai putut trece, adunându-se în apropierea drumului. Sâmbătă seara, puţin după 22.00, acumularea de apă se întinsese deja pe 500 de metri, având o adâncime de 10 metri. De aici a început calvarul pentru pompieri. La aproape trei zile de la adunarea apei, pompieri aduşi din tot judeţul continuă să muncească pentru a scoate apa adunată în apropierea drumului. Şi ieri, circulaţia pe DN 17, în zona Iacobeni, se desfăşura cu mare dificultate, pe o porţiune de drum de câteva sute de metri maşinile circulând pe un singur sens de mers. Duminică, apele aceluiaşi pârâu au invadat şi drumul comunal din localitate şi au afectat reţeaua de alimentare cu apă potabilă, lăsând pentru câteva ore bune sute de oameni fără apă potabilă. După spusele primarului, apa venită din amonte era plină de deşeuri din lemn, care, au umplut canalele de scurgere şi au deviat apa de la cursul ei normal. Firma grecească Mochlos, care lucrează la reabilitarea DN 17 în zona comunei Iacobeni, considerată de mulţi principala vinovată pentru problemele create, ar putea fi şi ea trasă la răspundere, subprefectul Ştefan Alexandru Băişanu aşteptând urgent concluziile specialiştilor care investighează cazul. Reprezentanţii firmei greceşti ar putea fi acuzaţi de faptul că au blocat în timpul lucrărilor subtraversarea care asigura trecerea apei, dar şi pentru că nu au intervenit pentru a remedia problema, toată responsabilitatea pentru evitarea inundării drumului şi a căii ferate căzând pe pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.

0 comentarii: