luni, 3 septembrie 2007

Palatul familiei fostului şef al Gărzii Regionale de Mediu - Adrian Casuneanu


• La ieşirea din Ilişeşti spre Păltinoasa, familia lui Adrian Căşuneanu şi-a ridicat un complex de
Până şi gardul domeniului lui Adrian clădiri estimat la cel puţin 200.000 de euro, fără teren

• Reşedinţa familiei Căşuneanu se ridică pe 3.000 de metri pătraţi, iar suprafaţa locuibilă este de circa 400 mp, numai gardul din piatră şi fier forjat costând câteva zeci de mii de lei

• Căşuneanu spune că totul aparţine firmei Ela Prestige, administrată de soţia sa, societate care are cifră de afaceri zero, venituri zero şi nici un angajat

Cum să-ţi ridici o vilă de câteva sute de mii de euro? Simplu. Te faci funcţionar public plătit de statul român, înfiinţezi şi o firmă pe numele soţiei şi apoi te apuci de treabă.
E o modalitate care, în cazul multor persoane, dă randament maxim, la fel cum s-a întâmplat şi cu Adrian Căşuneanu, fostul şef al Gărzii Regionale de Mediu Suceava. În doar câteva luni, familia acestuia şi-a ridicat în comuna Ilişeşti, în apropierea drumului european 576, spre Păltinoasa, un adevărat palat. Specialiştii în tranzacţii imobiliare au estimat că numai clădirile construite sunt evaluate la circa 200.000 de euro, adică în jur de 650.000 de lei în bani româneşti. Firesc, apare şi întrebarea de unde a avut un funcţionar public o sumă atât de mare, de vreme ce declaraţia de avere dată la începutul acestui an pe site-ul Gărzii Naţionale de Mediu nu indică, nici pe departe, o astfel de bunăstare.
Cele două imobile se înalţă pe suprafaţa de 3.000 de mp şi oferă aproximativ 400 de mp locuibili. Aici se adaugă şi gardul din piatră şi fier forjat, a cărui valoare se ridică la alte zeci de mii de lei.
Cum a reuşit un funcţionar public, fie el şi şef al unei instituţii, să ridice un asemenea palat, rămâne un mister. Banii de care a beneficiat Adrian Căşuneanu şi familia sa sunt foarte clar evidenţiaţi în declaraţia de avere pe care acesta a postat-o pe site. Potrivit acesteia, Adrian Căşuneanu a obţinut în 2006 un venit total de 51.092 de lei, în timp ce soţia sa a contribuit cu 13.800 de lei. Un total de aproape 65.000 de lei, adică în jur de 20.000 de euro.
Mai departe, vin o serie de bani rezultaţi din două tranzacţii. Din vânzarea unui autoturism, bugetul familiei Căşuneanu s-a rotunjit cu 20.000 de euro, în timp ce din înstrăinarea unui teren situat în intravilan s-a obţinut suma de 30.000 de lei, adică în jur de 9.000 de euro. La aceste sume se mai adaugă banii cu care cei doi soţi s-au îndatorat la bănci. Este vorba de 4 împrumuturi în monedă naţională însumând aproape 90.000 de lei, echivalentul a circa 28.000 de euro şi un al cincilea în valută, de 5.000 de euro.
Din toate sursele enumerate mai sus, Adrian Căşuneanu a strâns în jur de 82.000 de euro. Un calcul matematic simplu arată că diferenţa dintre valoarea clădirilor construite la Ilişeşti şi cea a banilor disponibili este foarte mare. Şi aceasta, fără a mai pune la calcul că o parte din bani s-au dus şi pe traiul de zi cu zi al familiei, cheltuieli de întreţinere, hrană, îmbrăcăminte etc. Rămâne întrebarea de unde a adunat fostul şef al Gărzii Regionale de Mediu Suceava peste 100.000 de euro, bani la care mulţi suceveni nici nu visează să-i câştige într-o viaţă.

• Terenul a fost cumpărat în etape de Căşuneanu şi revândut către firma soţiei sale

Şi terenul pe care este construit palatul de la Ilişeşti are o istorie destul de încurcată. Prima suprafaţă, de 1.000 de mp, a fost cumpărată de Adrian Căşuneanu în 8 septembrie 2004. Fostul şef de la Garda Regională de Mediu a participat la licitaţia organizată de Primăria Ilişeşti. Pentru suprafaţa respectivă s-au luptat 5 persoane, preţul de pornire fiind stabilit la 4.500 de lei. În final, Adrian Căşuneanu a ieşit învingător, plătind pentru cei 1.000 de mp suma de 10.847 de lei.
Ulterior, terenul pe care se ridică acum construcţiile familiei Căşuneanu s-a întregit cu 1.000 de mp cumpăraţi de la un anume Ştefan Ciuc, din Bacău, care avea titlu de proprietate pentru suprafaţa amintită. Încă 1.000 de mp au fost achiziţionaţi de la Dumitru Popescu, o persoană din Ilişeşti care dobândise terenul tot în urma unei licitaţii organizate de Primărie.
Ca în cele mai multe cazuri cu tranzacţii dubioase, soţii Căşuneanu, Adrian şi Luminiţa, vând terenul către SC Ela Prestige SRL Suceava, societate care o are ca acţionar şi administrator pe nimeni alta decât soţia ex-şefului de la Garda Regională de Mediu Suceava.

• Adrian Căşuneanu: „Dacă nu figurează în declaraţia de avere, înseamnă că nu este proprietatea mea”

Adrian Căşuneanu a negat că ar avea vreo legătură cu clădirile ridicate la Ilişeşti, fiind, pe deasupra, şi ironic cu cei care au evaluat clădirile, deoarece „credeam că valorează mai mult”. „Nu este proprietatea mea. Dacă nu figurează în declaraţia de avere, înseamnă că nu este proprietatea mea”, a spus Căşuneanu.
Într-adevăr, toate actele sunt eliberate pentru SC Ela Prestige SRL Suceava. Interesant este că la indicatorii financiari ai firmei, conform bilanţurilor depuse pentru anii 2005 şi 2006, SC Ela Prestige SRL are cifra de afaceri zero, aceeaşi cifră regăsindu-se şi la capitolul profituri. Mai mult, atât în 2005 cât şi în 2006, societatea nu a avut nici un angajat, iar la capitolul „pierderea netă a exerciţiului” regăsim suma de 3.678 de lei pentru anul 2005 şi 5.014 lei pentru anul trecut.
Ca fapt divers, surprinzător sau nu, sătenii spun că la scurt timp după ce a fost debarcat din funcţie, lucrările de la domeniul din Ilişeşti al familiei Căşuneanu au ajuns într-un punct mort. De altfel, în ziua în care am fotografiat casa lui Căşuneanu, în curte se învârteau parcă fără nici un spor câţiva oameni, în comparaţie cu agitaţia cu care localnicii fuseseră obişnuiţi în ultimele luni.

0 comentarii: