marți, 16 octombrie 2007

Şcoala din Păiseni ar putea purta numele militarului erou Ioan Grosaru decedat în Irak


Actualitate



Şcoala generală din satul sucevean Păiseni- Cornu Luncii arCatalin Nechifor putea purta denumirea „Ioan Grosaru” în memoria militarului din această localitate care a murit în timpul unei misiuni în Irak după ce a explodat muniţia de la bordul transportorului blindat în care se afla. O astfel de propunere a fost făcută luni, ministrului Educaţiei de către prim vicepreşedintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor. Acesta a spus într-o conferinţă de presă că este „o datorie a ministrului sucevean al Educaţiei, Cristian Adomniţei” să facă un asemenea gest pentru memoria „acestui erou al Sucevei” care a fost şi un foarte bun poet.

Cătălin Nechifor mai spus că este o asemănare cutremurătoare între destinul poetului Ioan Grosaru şi cel al lui Nicolae Labiş, amândoi fiind născuţi în aceeaşi zonă, localităţile Păiseni şi Mălini fiind despărţite de un deal. „Ultima poezie a lui Nicolae Labiş a fost „Pasărea cu clonţi de rubin” în timp ce ultima poezie a lui Ioan Grosaru a fost „Pasărea de ceară”. Este o asemănare care mă cutremură”, a afirmat Cărălin Nechifor, adăugând că Ioan Grosaru a lăsat în spate foarte multă poezie de foarte bună calitate ce ar trebui să vadă lumina tiparului.

Cătălin Nechifor consideră că pentru acest poet care s-a sacrificat pentru ţară ar fimilitari in irak „un gest de minimă recunoştinţă” ca şcoala din sat să poarte numele său.

Incidentul a avut loc pe data de 21 septembrie, în apropiere de baza din Talill, în transportorul blindat fiind şase militari români însă ceilalţi cinci au reuşit să iasă înaintea exploziei.

Caporalul Grosaru nu era la prima misiune de acest fel, el fiind decorat la întoarcerea dintr-o misiune de 3 luni în Afganistan.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat în ziua incidentului un decret prin care se conferea post mortem Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari cu însemn de război, sublocotenentului Grosaru Dumitru Ioan, decedat în timpul executării misiunii în Irak. Caporalul Grosaru Ioan a fost înaintat post mortem, de către ministrul Apărării, la gradul de sublocotenent.

0 comentarii: